Meteen naar reacties
familieopstellingen-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

In je gezin van herkomst is altijd wat aan de hand geweest. Elk gezin heeft wel iets meegemaakt, heeft belemmeringen gekend.

Als HSPer heb je dit haarfijn meegekregen, heb je gevoeld dat er iets speelde. Of je hebt zelf pijnlijke ervaringen meegemaakt in je gezin van herkomst. Deze ervaringen hebben een diepe indruk in je ziel achtergelaten.

Een hoogsensitief kind haalt alle ervaringen diep en volledig naar binnen. Dit doe je niet bewust, het gebeurt je gewoon. Er zijn allerlei verschillende belemmeringen die je tegen kunt komen in jouw gezin van herkomst.

Tijdens een familieopstelling kan heel veel duidelijk worden, kan er veel geheeld worden. Mensen die een opstelling willen doen, brengen een vraag, een thema in. Deze vragen en thema's  zijn heel divers.

Een familieopstelling werkt altijd met representanten die jouw familieleden uitbeelden. Deze representanten hebben op een bepaalde manier weet van wat zich (heeft) afgespeeld in jouw gezin van herkomst. Hoe dit kan is niet te verklaren, ik weet alleen maar dit ik dit steeds weer opnieuw mag ervaren.

“Op elke denkbare wijze is familie een link naar ons verleden, de brug naar onze toekomst.” (Alex Haley)

 

Voorbeelden

Hieronder kan je een paar voorbeelden lezen, zodat het duidelijker voor je kan worden wat familieopstellingen kunnen doen.

Je wilt altijd maar problemen oplossen

Als jij als hoogsensitief kindje ziet dat je ouders problemen hebben, weet je niet wat je er mee aanmoet. Je probeert het misschien voor ze op te lossen, je gaat erg je best doen zodat de problemen kunnen verdwijnen. Dan blijkt dat dit helemaal niet mogelijk is.

In je volwassen leven probeer je nog steeds allerlei problemen op te lossen, het is een soort tweede natuur geworden. Je weet echter niet meer hoe het komt dat je het zo vervelend vind als mensen problemen hebben.

Tijdens een familieopstelling wordt het voor jou weer helder waar het vandaan komt. Je mag de verantwoording voor de problemen van je ouders weer bij hun neer gaan leggen. Je kunt weer voelen dat je kind van je ouders bent. Dit kan echt een hele grote opluchting geven.

Je hebt het gevoel alles alleen te moeten doen

Als een ouder er niet echt voor je kon zijn, geeft dit een heel eenzaam gevoel. Je wilt zo graag gezien worden, je wilt zo graag steun van papa en/of mama, je wilt zo graag hun kind zijn. Het lijkt alsof je altijd alles alleen moet doen.

Als je volwassen bent kan je nog steeds het gevoel hebben dat niemand er voor jou is, kan je nog steeds het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen. Je mist nog steeds de steun van mensen om je heen.

Tijdens een familieopstelling kan het duidelijk worden hoe het komt dat je ouders niet echt aanwezig konden zijn. Misschien hadden ze zelf nog problemen waardoor ze echt niet anders konden doen.  Je kunt tijdens de opstelling zien en ervaren dat je ouders niet bij machte waren om jou te steunen, je kunt dan alsnog contact met je ouders maken en je kunt uitspreken dat je ze zo hebt gemist.

Je voelt een gemis

Het kan zijn dat er in jouw gezin van herkomst een broertje of zusje is overleden. Misschien heb jij dit kindje nooit zelf gekend. Toch voel jij een gemis, je voelt een soort leegte. Dit gevoel kan al je hele leven bij je hebben gehoord en je weet niet waar het vandaan komt.

Tijdens een familieopstelling kan je ‘kennismaken’ met je overleden broertje of zusje. Je kan vertellen hoe graag je hem of haar willen kennen en hoe graag je met hem of haar had willen spelen. Je geeft je broertje of zusje een grote plek in je hart, de leegte kan opgevuld worden.

Elke opstelling is uniek

Bovenstaand zijn echt maar een paar voorbeelden. Elk mens is anders, iedereen heeft andere belevingen bij zijn jeugd, bij zijn gezin van herkomst.

Elke familieopstelling is mooi en laat veel mooie momenten ontstaan. Ik zie onroerende momenten waarin de representanten van de ouders en degene die een vraag heeft ingebracht in een innige omhelzing staan. Ik zie hoe boosheid veranderd in liefde en hoe er opnieuw verbindingen ontstaan.

Hoogsensitieve mensen kunnen de ervaringen van een familieopstelling diep in hun ziel voelen. Je voelt de kracht en de heling die er mag ontstaan.

Kom je eens meedoen met een familieopstelling? je kunt je via deze link aanmelden: familieopstellen (je komt op een andere website).

“Familie duurt een mensenleven lang” (Gerrit Achterberg)


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

Lex Fauser op maandag 26 maart 2018 23:23
Beste Ineke; graag reageer ik op jouw bericht over de familie opstellingen. Je zegt in jouw bericht dat je zeker weet dat ik daar enthousiast over word.... Met alle respect maar ik wil je graag laten weten dat dat niet zo is! Ik heb ruim.25 jaar geleden alle contact met mijn nog in leven zijnde familieleden moeten beëindigen vanwege persoonlijke omstandigheden! Ik heb dit allang geaccepteerd en dit geeft mij totale rust en positieve energie om vanaf toen eindelijk mijn eigen leven te kunnen leiden op mijn manier! Dus ik wil je graag meegeven dat niet iedereen gebaat is met a. Omgang met zijn of haar familieleden. En b. Met familie opstellingen aan de gang te gaan of ermee bezig te zijn! Ik hoop dat je mijn grens en wens hierin accepteert en respecteert? Mocht je hierop willen reageren, dan kan dat natuurlijk. Ik wens jou iig heel veel succes maar ook plezier met jouw familie opstellingen maken en/of er met andere wel geïnteresseerden mee aan de gang te gaan! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op dinsdag 27 maart 2018 11:21
Hallo Lex, natuurlijk respecteer ik jouw grens. Bij een familieopstelling werk je altijd met representanten. Ook al heeft iemand al het contact met de familie om wat voor reden dan ook verbroken, de ziel wil altijd balans en zoekt heling. Zonder familie was je immers nooit op de wereld gekomen en dat maakt ze hoe dat ook heel belangrijk. Verder is iedereen vrij om te doen wat hij/zij wil natuurlijk. Ik ben enthousiast omdat ik zoveel mooie momenten heb mogen zien.
Henny van Bakel op dinsdag 27 maart 2018 10:56
Hallo Ineke, het lijkt mij heel interessant op zo'n familieopstelling te doen. Maar ik vind het heel moeilijk om een vraag te formuleren. Heb je daar een voorbeeld van?
Ineke Snelleman op dinsdag 27 maart 2018 11:15
De vragen zijn legio, bijvoorbeeld: Ik weet niet wat mijn plek is. Ik heb het gevoel nergens bij te horen. Ik reageer soms heftig op dingen en snap niet hoe dat komt. Ik heb problemen met relaties. Ik heb het gevoel dat ik de lasten van een ander draag. Ik kan moeilijk voelen. Ik voel een verlangen naar... Ik wil een beter contact met... Ik heb moeite met grenzen. Ik heb een eet/rook probleem. enzovoort, enzovoort

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:42
199 Woorden over