Meteen naar reacties
steun-hsp-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens kan het gevoel hebben dat alles heel veel energie kost. Een HSPer kan ook het gevoel hebben dat je misschien minder kan presteren als iemand ander kan.

Een hooggevoelig mens kijkt vaak naar de mensen om zich heen, je doet nu eenmaal veel indrukken op. Terwijl je zo kijkt valt je van alles op en misschien denk je: “dat moet ik toch ook kunnen.”! Dit kan je een heel verdrietig en zelfs eenzaam gevoel geven.

Laat je eens steunen

Misschien denk je nog: "ik moet sterk zijn, ik moet het zelf kunnen, ik doe al zo weinig". Allemaal belemmerende gedachten om het aan te durven jezelf te laten steunen.

Jij kunt veel

Jij als hoogsensitief mens kan ongelooflijk veel. Je hebt empathie, je bent creatief, je ziet veel mogelijkheden. Door je vele voelsprieten heb je een goed overzicht. Al die voordelen zorgen er ook voor dat je minder energie over hebt voor andere zaken.

Je kunt als HSPer bijvoorbeeld niet zo goed tegen het hebben van een full time baan. Je hebt het nodig om jezelf af en toe rust te gunnen. Het is ongelooflijk belangrijk voor je om regelmatig energie op te doen. Op deze manier kan je in je eigen rust komen, de rust die je misschien kunt voelen diep in je buik als een mooie stille plek.

Je straalt dit uit

Een hoogsensitief mens die in zijn of haar eigen rust komt straalt dit uit naar de omgeving. Je hoeft dan alleen maar ergens te zitten en er te zijn. Jouw omgeving is je daar heel dankbaar voor.

Voor deze positieve eigenschappen mag je iets terugvragen. Je mag vragen of iemand iets voor je doet wat jou gewoon teveel energie kost. Je mag je laten steunen in alles wat teveel is voor je.

Mijn man steunt mij in het doen van de boekhouding bijvoorbeeld. Hij steunt mij als ik ergens geen energie voor heb. En dat steunen kan ook gewoon zijn dat hij accepteert en begrijpt dat ik niet altijd zin heb om ergens naar toe te gaan.

Zo krijg je steun

Je krijgt steun als je de mensen om heen duidelijk maakt wat je behoeftes zijn. Een HSPer heeft veel voelsprieten die vaak kunnen opvangen wat een ander nodig heeft. Een niet HSPer heeft meer duidelijkheid nodig.

Allebei voordeel

Zowel jij als de niet HSPer hebben hier voordeel bij. Jij komt in je rust en straalt dit uit naar degene aan wie je steun hebt gevraagd. Zo kan jij weer doen waar je goed in bent: HSPer zijn!

“Het een heeft de hulp van de ander nodig en beide werken vriendschappelijk samen” (Horatius)


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

Natasja op dinsdag 11 juli 2017 12:54
Vaak maakte ik mee dat ik als een berg tegen iets op zag. Ik vond iets al gauw teveel zoals bijvoorbeeld in het huishouden andere dagelijkse bezigheden en vooral op het werk. Anderen kunnen zoveel en vroeg me ook af waarom ik niet! Omdat ik vond dat ik dat ook moest kunnen liep ik mezelf voorbij. Het maakte me dus ook verdrietig en werd steeds teleurgesteld omdat het niet lukte. Dit kostte me teveel energie, steeds maar sterk blijven en veel zelf willen doen. Ook voel je je schuldig omdat je vergeleken met anderen vind dat je te weinig doet en anderen wijzen je daar ook nog eens op wat je je erg aantrekt. Ik ben in gaan zien dat ik wel veel kan alleen op mijn manier en behoud nu meer mijn energie. Ik heb nu ook bereikt om mijn rust vast te houden en er inderdaad te zijn. Dat kan al voldoende zijn voor mezelf en ook voor anderen. Anderen ervaren het als prettig zo`n rust bij iemand te vinden in alle hectiek van de dag. Ik heb geleerd om te vragen aan anderen om mij bij te staan, voornamelijk in mijn relatie. Ik vind het nu helemaal niet erg meer en een ander helpt me graag. Bijvoorbeeld met een dagje uit vind ik het helemaal niet erg om auto te rijden maar als ik voel dat het genoeg is vraag ik aan mijn vriend of hij het van me over wil nemen of we nemen even een rust pauze. Fijn om dit te lezen in deze blog want ik wist nog niet zeker in hoeverre dit ook met HSP te maken had. Ik had me altijd beperkt gevoeld in mijn mogelijkheden of het werd me opgelegd. Ik had toen ook nog niet eerder van HSP gehoord. Voor mij is dit een bevestiging en ben er blij mee!
Ineke Snelleman op dinsdag 18 juli 2017 15:04
Fijn Natasja dat je steeds meer bevestigd wordt in jouw HSP zijn.
Rein Gerritsen op dinsdag 11 juli 2017 14:21
Hallo Ineke, steun is altijd fijn bij dingen doen die veel energie kosten. Soms krijg ik steun doordat mensen inzicht geven in mijn belemmeringen. Na 34 jaar getrouwd te zijn geweest heb ik moeite om soms als het wat intiemer wordt mijn gevoelens te uiten, totdat iemand zei :JE doet dat niet omdat je bang bent voor afwijzing, tijdens een workshop-weekend. 'avonds werd ik een beetje gestuurd naar een dame om met haar te kletsen over van alles. Na een uurtje of zo, in een voor mij toch wel inspannend gesprek, vroeg ik haar of ze mee naar mijn kamer ging. :"Nou nee " zei ze, "dat gaat mij een beetje te snel"!. Er was even een teleurstelling, maar daarna kwam er ook een gevoel van opluchting. Ik had minder angst voor afwijzing, en was ik dankbaar naar degene die mij dat inzicht gaf, waardoor er bij mij minder weerstand is,en dat dus ook minder energie kost. Lieve groet, Rein
Ineke Snelleman op dinsdag 18 juli 2017 15:04
Wat fijn voor je Rein dat je hier zo goed mee om kan gaan.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:17
199 Woorden over