Hoogsensitief: durf jij steun toe te laten?
- Ineke Snelleman
- HSP

Een hoogsensitief mens kan het gevoel hebben dat alles heel veel energie kost. Een HSPer kan ook het gevoel hebben dat je misschien minder kan presteren als iemand ander kan.
Een hooggevoelig mens kijkt vaak naar de mensen om zich heen, je doet nu eenmaal veel indrukken op. Terwijl je zo kijkt valt je van alles op en misschien denk je: “dat moet ik toch ook kunnen.”! Dit kan je een heel verdrietig en zelfs eenzaam gevoel geven.
Laat je eens steunen
Misschien denk je nog: "ik moet sterk zijn, ik moet het zelf kunnen, ik doe al zo weinig". Allemaal belemmerende gedachten om het aan te durven jezelf te laten steunen.
Jij kunt veel
Jij als hoogsensitief mens kan ongelooflijk veel. Je hebt empathie, je bent creatief, je ziet veel mogelijkheden. Door je vele voelsprieten heb je een goed overzicht. Al die voordelen zorgen er ook voor dat je minder energie over hebt voor andere zaken.
Je kunt als HSPer bijvoorbeeld niet zo goed tegen het hebben van een full time baan. Je hebt het nodig om jezelf af en toe rust te gunnen. Het is ongelooflijk belangrijk voor je om regelmatig energie op te doen. Op deze manier kan je in je eigen rust komen, de rust die je misschien kunt voelen diep in je buik als een mooie stille plek.
Je straalt dit uit
Een hoogsensitief mens die in zijn of haar eigen rust komt straalt dit uit naar de omgeving. Je hoeft dan alleen maar ergens te zitten en er te zijn. Jouw omgeving is je daar heel dankbaar voor.
Voor deze positieve eigenschappen mag je iets terugvragen. Je mag vragen of iemand iets voor je doet wat jou gewoon teveel energie kost. Je mag je laten steunen in alles wat teveel is voor je.
Mijn man steunt mij in het doen van de boekhouding bijvoorbeeld. Hij steunt mij als ik ergens geen energie voor heb. En dat steunen kan ook gewoon zijn dat hij accepteert en begrijpt dat ik niet altijd zin heb om ergens naar toe te gaan.
Zo krijg je steun
Je krijgt steun als je de mensen om heen duidelijk maakt wat je behoeftes zijn. Een HSPer heeft veel voelsprieten die vaak kunnen opvangen wat een ander nodig heeft. Een niet HSPer heeft meer duidelijkheid nodig.
Allebei voordeel
Zowel jij als de niet HSPer hebben hier voordeel bij. Jij komt in je rust en straalt dit uit naar degene aan wie je steun hebt gevraagd. Zo kan jij weer doen waar je goed in bent: HSPer zijn!
“Het een heeft de hulp van de ander nodig en beide werken vriendschappelijk samen” (Horatius)