Meteen naar reacties
introverte-rustzoeker-HSP-hooggevoelig-hoogsensitie_20170906-093959_1

Als jij een HSPer bent, voel jij je waarschijnlijk het meeste thuis bij de term rustzoeker. Van alle HSPers zoekt ongeveer 70 procent meer de rust op. Als rustzoeker ben je vaak introvert gericht.

Natuurlijk heb je als rustzoeker ook momenten dat je juist wat spanning wilt, of iets uitdagends wilt doen. Niemand is nu eenmaal voor de volle 100 procent het één of het ander.

Wat kun je allemaal herkennen als je een introverte rustzoeker bent?

De introverte rustzoeker

Je hecht belang aan je eigen innerlijke belevingswereld, je eigen gedachten, ideeën en gevoelens. Alles wat er in de buitenwereld gebeurt, heeft bij jou een innerlijke weerslag.

Je vindt het fijn om alleen te zijn, je hebt dan ook echt genoeg aan jezelf. Verveling als je alleen bent komt bij jou zelden voor. Je krijgt juist energie als je alleen bent.

In nieuwe situaties heb je tijd nodig om alles in je op te nemen. Je hebt verwerkingstijd en observatietijd nodig.

Je voert het liefste gesprekken die er toe doen in een één op één situatie. Als je met veel mensen tegelijk bent, ben jij waarschijnlijk de observator, de luisteraar.

Misverstanden over introversie

Omdat extraversie helaas de norm is in onze maatschappij, zijn er veel misverstanden over introverte mensen.

Een misverstand kan zijn dat je als verlegen wordt bestempeld terwijl je alleen maar even wat tijd nodig hebt om ergens te wennen.

Een misverstand kan zijn dat je langzaam bent, terwijl je juist alles even aan het observeren bent. Door dit observeren ben je juist goed voorbereid en kan je bijvoorbeeld goede beslissingen nemen.

Een misverstand kan zijn dat je geen sociale vaardigheden hebt, terwijl je juist heel sociaal bent, alleen liever niet in een grote groep.

Een misverstand kan zijn dat je nooit naar een feest wil gaan, terwijl jij er best van houdt, alleen wel gedoseerd en niet te vaak. En als je dan op het feest bent wil je ook graag op je eigen tijd weer weg kunnen gaan.

Je gaat jezelf bewijzen

Door alle misverstanden kan het zijn dat je steeds het gevoel hebt jezelf te moeten bewijzen. Kan het gevoel ontstaan dat je er niet bij hoort of dat je niet goed genoeg bent. Hierdoor kan het regelmatig gebeuren dat je over je eigen grenzen heen gaat en iets gaat doen wat helemaal niet bij je past.

Je hoeft jezelf niet te bewijzen, je hoeft alleen maar voor jezelf te erkennen dat je tot de introverte rustzoekers behoort. Dit is helaas in een extraverte maatschappij niet altijd gemakkelijk. Je helpt jezelf en de mensen om je heen door jezelf te blijven en door duidelijk te maken hoe iets voor jou is.

Laat de mensen ervaren wie je bent

Hoogsensitief mens: wees blij met jezelf, je hebt zulke mooie eigenschappen waar de wereld blij mee kan zijn. Het begint ermee om voluit ja tegen jezelf te zeggen, jezelf te blijven. De introverte rustzoeker is vaak geneigd om zich aan te passen, dan leert de mensheid nooit hoe jij nu echt bent. Als jij in je rust blijft, dan heeft extraverte maatschappij daar heel veel profijt van. Jouw rust straalt uit naar de wereld en de mensen en dieren die er op leven.

“Wanneer men de rust niet in zichzelve vindt, is het nodeloze moeite haar elders te zoeken.” ( Francois de la Rochefoucauld)

Ben jij een introverte rustzoeker?


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Gerard op dinsdag 12 september 2017 12:21
Ja, ik ben ook een rustzoeker. Ik hou niet van veranderingen. 57 jaar heb ik bij mijn ouders gewoond. 6 jaar geleden is mijn vader overleden, 2 jaar geleden mijn moeder. De eerste jaren waren ze er voor mij, de laatste ik voor hun. "De korf zonder zorg" noemde mijn vader het. Ja, dat is zo. Er was niets beters! Maar ook: ik wilde gewoon niet weg. Ik wilde in dit huis blijven! Een mooi huis, een mooie tuin en als ik weer een kat zou krijgen heeft hij of zij ruimte genoeg. Een half jaar nadat mijn moeder was overleden, om een of andere vreemde reden verwijderde mijn broer zich van me, kwam er ineens een katje aangelopen. Duidelijk een wilde kat. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik heb gekeken of ze van niemand anders was en toen dat bleek niet zo te zijn is ze bij me gebleven. Ze is anderhalf jaar en alweer ruim een jaar bij me. De kloof tussen mijn broer (en zeker zijn vrouw) verwijdt zich steeds meer. Is dat erg? Nou, nee. In die tijd nam ook een vriend weer contact met me op. Een jongen die ik al 7 jaar niet meer had gezien. Dat contact wordt steeds vaster. Heerlijk. Die rust, die ontspannenheid die ik altijd heb gezocht. De kat die 's morgens op me af komt gesprongen en die 's avonds even bij me komt liggen. En mijn vriend, die regelmatig op bezoek komt. Komende weekend ga ik met hem naar Zeeland. M'n vriend. We blijven zeker tot de tijd er is om van de zonsondergang te genieten. Ik wil dat de zee wel wat onstuimig is, maar geen regen of bewolking. Dat is het echte geluk. Ik weet het zeker!
Ineke Snelleman op woensdag 13 september 2017 06:52
Wat fijn voor je Gerard dat jij op deze manier zoveel geluk kan en mag ervaren. Genieten van alles wat jij belangrijk vindt, blijven doen hoor!
Gerard op zondag 17 september 2017 11:50
Het was heerlijk gisteren aan zee. Redelijk woeste golven, zeeschuim zoeken (die schilden van inktvissen) en tijdens de zonsondergang de hele lucht vol met Jacobs ladders. Gouden glans met de poorten naar de Hemel!
Els van der Mark op woensdag 13 september 2017 10:34
Ook ik houd van rust en stilte om me heen en heb totaal geen verveelmomenten. Maar ik zoek wel regelmatig contact met mensen waar ik me gewaardeerd en geaccepteerd voel, waar ik mag zijn zoals ik ben. Daar krijg ik energie van en dat geeft me kracht om de soms negatieve ervaringen aan te kunnen. De laatste jaren heb ik me uitgesproken wat het met me doet; de (luidruchtige)feestjes, contact met mensen die me niet (willen/kunnen) zien zoals ik ben. Het gevolg is dat er enkele contacten op een laag pitje zijn komen staan van mensen die ik al erg lang ken in mijn leven. Dat was pijnlijk, maar gaf ook rust. Ik doe niet meer zo mijn best om te voldoen aan de verwachtingen van anderen en dat voelt goed. Het is vaak het onvermogen van anderen om iemand te zien zoals hij/zij werkelijk is; ze zijn teveel met zichzelf bezig. Ik kan dat niet veranderen maar ik kan het wel vergeven en die mensen accepteren zoals ze zijn; ook al kunnen ze dat niet bij mij. Gek genoeg zorgt die gedachte ervoor dat ik me completer en waardevol voel.

Reageer op deze blog

vrijdag 30 oktober 2020 14:33
199 Woorden over