Meteen naar reacties
introverte-rustzoeker-HSP-hooggevoelig-hoogsensitie_20170906-093959_1

Als jij een HSPer bent, voel jij je waarschijnlijk het meeste thuis bij de term rustzoeker. Van alle HSPers zoekt ongeveer 70 procent meer de rust op. Als rustzoeker ben je vaak introvert gericht.

Natuurlijk heb je als rustzoeker ook momenten dat je juist wat spanning wilt, of iets uitdagends wilt doen. Niemand is nu eenmaal voor de volle 100 procent het één of het ander.

Wat kun je allemaal herkennen als je een introverte rustzoeker bent?

De introverte rustzoeker

Je hecht belang aan je eigen innerlijke belevingswereld, je eigen gedachten, ideeën en gevoelens. Alles wat er in de buitenwereld gebeurt, heeft bij jou een innerlijke weerslag.

Je vindt het fijn om alleen te zijn, je hebt dan ook echt genoeg aan jezelf. Verveling als je alleen bent komt bij jou zelden voor. Je krijgt juist energie als je alleen bent.

In nieuwe situaties heb je tijd nodig om alles in je op te nemen. Je hebt verwerkingstijd en observatietijd nodig.

Je voert het liefste gesprekken die er toe doen in een één op één situatie. Als je met veel mensen tegelijk bent, ben jij waarschijnlijk de observator, de luisteraar.

Misverstanden over introversie

Omdat extraversie helaas de norm is in onze maatschappij, zijn er veel misverstanden over introverte mensen.

Een misverstand kan zijn dat je als verlegen wordt bestempeld terwijl je alleen maar even wat tijd nodig hebt om ergens te wennen.

Een misverstand kan zijn dat je langzaam bent, terwijl je juist alles even aan het observeren bent. Door dit observeren ben je juist goed voorbereid en kan je bijvoorbeeld goede beslissingen nemen.

Een misverstand kan zijn dat je geen sociale vaardigheden hebt, terwijl je juist heel sociaal bent, alleen liever niet in een grote groep.

Een misverstand kan zijn dat je nooit naar een feest wil gaan, terwijl jij er best van houdt, alleen wel gedoseerd en niet te vaak. En als je dan op het feest bent wil je ook graag op je eigen tijd weer weg kunnen gaan.

Je gaat jezelf bewijzen

Door alle misverstanden kan het zijn dat je steeds het gevoel hebt jezelf te moeten bewijzen. Kan het gevoel ontstaan dat je er niet bij hoort of dat je niet goed genoeg bent. Hierdoor kan het regelmatig gebeuren dat je over je eigen grenzen heen gaat en iets gaat doen wat helemaal niet bij je past.

Je hoeft jezelf niet te bewijzen, je hoeft alleen maar voor jezelf te erkennen dat je tot de introverte rustzoekers behoort. Dit is helaas in een extraverte maatschappij niet altijd gemakkelijk. Je helpt jezelf en de mensen om je heen door jezelf te blijven en door duidelijk te maken hoe iets voor jou is.

Laat de mensen ervaren wie je bent

Hoogsensitief mens: wees blij met jezelf, je hebt zulke mooie eigenschappen waar de wereld blij mee kan zijn. Het begint ermee om voluit ja tegen jezelf te zeggen, jezelf te blijven. De introverte rustzoeker is vaak geneigd om zich aan te passen, dan leert de mensheid nooit hoe jij nu echt bent. Als jij in je rust blijft, dan heeft extraverte maatschappij daar heel veel profijt van. Jouw rust straalt uit naar de wereld en de mensen en dieren die er op leven.

“Wanneer men de rust niet in zichzelve vindt, is het nodeloze moeite haar elders te zoeken.” ( Francois de la Rochefoucauld)

Ben jij een introverte rustzoeker?


Reacties

Er zijn 9 reacties op deze blog.

Sandra verduyn op maandag 11 september 2017 22:19
Hallo, Ik ben een rustzoeker Zeker de laatste 4 jaar ben ik me bewust daarvan. Ik heb het idee dat ik daardoor vaak word gezien als saai iemand. Ik kan het ook niet lang hebben, als er bijv iemand langskomt. Of op een verjaardag. Dan kom ik vaak doodmoe thuis. Heerlijk is het thuis met me dieren en schilderen. Stilte ook, ik zet vaak geeneens muziek aan. Ik vraag me wel af waarom ik me dan toch eenzaam voel. Misschien omdat ik in het echt geen mensen bij me heb die denken/voelen zoals ik
Ineke Snelleman op woensdag 13 september 2017 06:48
Dat zou best kunnen Sandra, elk mens heeft ook behoefte aan contact. Als contact met gelijkgestemden uitblijft kan het toch zijn dat je iets mist en je daardoor eenzaam voelt.
Lex Fauser op maandag 11 september 2017 22:57
Beste Ineke, In jouw vorige blog bericht had je het over of je een (extraverte) sensatie zoeker was. Hierop heb ik toen gereageerd met ja.... Maar ook dat ik dat wens af te wisselen met rust zoeken! Ik ben ze dus beiden: een extraverte sensatie zoeker en een introverte rust zoeker. Wanneer ik de een en wanneer ik de ander ben, hangt af van mijn energie en hoe ik me op dat moment voel. En wordt mede bepaald hoe mijn situatie op dat moment is. Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Esther op dinsdag 12 september 2017 07:54
Beste Ineke, Elk woord in je blog is zo herkenbaar! Ook ik ben een introverte rustzoeker. Mijn hele leven heb ik het gevoel mijzelf te moeten bewijzen aan anderen omdat er continu van je verwacht wordt dat je 'meedoet' en dat het niet normaal is om zo vaak alleen te willen zijn. Dit merk ik in mijn privéleven maar ook zeker in mijn carrière. Er wordt verwacht dat je overal gelijk een mening over hebt en overal gelijk op reageert terwijl ik leer door te observeren en tijd nodig heb om alles op mij in te laten werken en er dan, later, een mening over kan vormen. Mijn sterke intuïtie wordt overigens wel erg gewaardeerd wat mij wel weer een boost geeft. Het laatste jaar ben ik meer bewust bezig om te zijn wie ik ben en daarvoor uit te durven komen. Dit is onder andere gekomen doordat ik erachter kwam dat ik (enorm) hoogsensitief ben en ik dus geen abnormaal gedrag vertoonde (iets wat ik tot dan toe meer dan eens heb gedacht). Durf me nu meer uit te spreken maar merk nog steeds dat in bepaalde situaties, introvert zijn zeker niet altijd wordt gewaardeerd.
Ineke Snelleman op woensdag 13 september 2017 06:50
Helaas is extravert zijn nog veel de norm in onze maatschappij.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:38
199 Woorden over