Meteen naar reacties
hooggevoelig-aanstekelijk

Hoe meer ik mij richt op de hooggevoelige mens, hoe meer mensen ik ontmoet die hooggevoelig zijn. Ik vind het een goede ontwikkeling, mooi dat steeds meer mensen in zichzelf ontdekken dat zij tot de mensen behoren die hoogsensitief zijn.

Ik vind het fijn dat er steeds meer aandacht aan HSP wordt besteed, dat steeds vaker ook het reguliere circuit in de gaten krijgt dat er hooggevoelige mensen bestaan. We zijn er nog lang niet, maar op de goede weg.

Hoe kan jij helpen?

Je kan helpen door voor je hooggevoeligheid uit te komen. Als jij aangeeft dat je gevoeliger bent wordt het voor een ander ook gemakkelijker. Zo kan hooggevoeligheid steeds meer in de belangstelling komen.

Hoe meer mensen er voor uit durven te komen dat zij hooggevoelig zijn, hoe vaker een ander het ook bij zichzelf kan herkennen.

Hooggevoeligheid laten opmerken

Door steeds meer aandacht aan hooggevoeligheid te geven, kan dit ook steeds meer opgemerkt worden. Dat vind ik een hele positieve wending, zo kan hooggevoeligheid steeds bekender worden.

Heeft iedereen het?

Als iets in de belangstelling komt lijkt het net alsof iedereen het heeft. Dit is natuurlijk niet zo, vijftien tot twintig procent van de mensen is hooggevoelig.

Het net als bij het kopen van een nieuwe auto, als jij een mooie rode hebt gekocht, zie je die ineens overal rijden. Er zijn niet opeens meer rode auto’s bijgekomen, je merkt ze alleen meer op.

Onbekend maakt vaak onbemind

Doordat hooggevoeligheid nog niet algemeen bekend en erkend is, wordt het vaak als iets negatiefs gezien. Jij als hooggevoelig mens gaat je jezelf hierdoor misschien afwijzen omdat je niet voldoet aan het beeld dat anderen van je willen hebben.

Helaas wordt gevoeligheid nog niet zo vaak als positief gezien. Een kind wordt al gauw aangeleerd om sterk te zijn, niet zo te huilen, zich niet aan te stellen, 'gewoon' te doen.

Bemind maken

Hooggevoelig bemind maken door jezelf neer te zetten als mooi gevoelig mens, door de mooie eigenschappen aan anderen te laten zien. En de mooiste eigenschap is jouw gevoeligheid.

Als jij jouw eigenschap als mooi gaat zien, gaan steeds meer mensen het als mooi zien. Jouw zelfbeeld weerspiegelt zich naar andere mensen, ze zien in je ogen dat ook zij gevoelige eigenschappen mogen hebben.

Jij helpt echt

je helpt echt als je jezelf laat zien zoals je bent, je laat zien dat er zachtheid en gevoeligheid in de wereld mag zijn

Hooggevoelig zijn is aanstekelijk

Je steekt als het ware anderen mensen aan door jezelf te blijven. Hoe prachtig zal dat zijn: een wereld waarin mensen gevoelig mogen zijn, met het volste vertrouwen dat dit goed is.

“Maak zichtbaar wat, zonder jou, wellicht nooit gezien zou worden.” (Robert Bresson)

Mag jij van jezelf hooggevoelig zijn?


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Henny op maandag 23 mei 2016 11:21
Soms ontmoet ik iemand, die 'worstelt' met zichzelf , dingen vertelt, soms negatief. Als ik dan bijvoorbeeld zeg: eigenlijk ben je heel gevoelig hè, komt er ineens een opening of zachtheid. En vervolgens, soms, een diepgaand, mooi gesprek.
Axel op dinsdag 24 mei 2016 21:11
Inderdaad Henny zeer herkenbaar, mensen die ik helemaal niet ken maar die toch hun hele levensverhaal aan je vertellen. Ik vraag mij wel eens af waarom die mensen juist naar mij toekomen, maar ik denk dat het te maken heeft met de zachtheid die je uitstraalt. Ik vind mijn HSP soms erg belastend, maar je kunt er ook erg veel goeds mee doen in je omgeving door alleen al een luisterend oor te zijn. Of mensen tijdig te waarschuwen voor bepaalde problemen die je opmerkt.
Ineke Snelleman op woensdag 25 mei 2016 08:00
Dank jullie Henny en Axel voor deze mooie aanvulling. Fijn dat jullie als hooggevoelige mens de zachtheid in de wereld brengen.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:40
199 Woorden over