Meteen naar reacties
roodkapje

Ik heb in mijn leven heel erg genoten van sprookjes, nog steeds geniet ik van het lezen van sprookjes.

Wat zijn sprookjes?

Sprookjes zijn verhalen met een spirituele boodschap, zij hebben een helende functie. Sprookjes zijn vaak oude verhalen, die vroeger mondeling werden overgeleverd. Ze staan vol van symboliek, onze ziel verstaat deze symboliek en haalt daar haar genezing uit. Sprookjes spreken iedereen aan en elk mens ziet wel iets herkenbaars van zichzelf in de verhalen.

Ontstaan van sprookjes

Een sprookje is ontstaan uit de ziel van de mensheid. Vroeger gingen de verhalenvertellers op pad en vertelden hun verhaal keer op keer. Het verhaal was niet statisch, het veranderde steeds een beetje. Elk mens, jong en oud haalde zijn of haar eigen betekenis uit het verhaal. Elk verhaal ging over de reis van de mens, de mens op zoek naar geluk en/of antwoorden.

Raakvlakken

Het bijzondere van het ontstaan uit de ziel van mensheid is dat verhalen uit diverse streken raakvlakken met elkaar hebben. Russische sprookjes kunnen veel overeenkomsten hebben met sprookjes uit andere landen. Elke problematiek is herkenbaar voor veel mensen, de ziel van de mensheid zorgt voor een herkenbare genezend verhaal.

Grimm

Tegenwoordig staan de verhalen in boeken en kunnen we ze voorlezen of zelf lezen. Het zijn vooral de gebroeders Grimm die ervoor hebben gezorgd dat veel verhalen op schrift kwamen te staan. Zij trokken het land door en verzamelden de verhalen. Omdat zij in Duitsland woonden zijn het vooral verhalen uit Duistland die zij hebben opgeschreven. We mogen ze daar heel dankbaar voor zijn, anders waren er wellicht heel veel mooie verhalen in de vergetelheid geraakt.

Kinderen en sprookjes

Een kind leeft nog geheel in de wereld van beeld, gevoel en symboliek, dat maakt dat een kind de boodschap van een sprookje intuïtief aanvoelt. Een sprookje biedt een model voor het leven, een inspirerend, bezielend model dat je herinnert aan alle positieve mogelijkheden. Het biedt een uitweg van de problemen die je als mens tegen kunt komen. Een sprookje laat je zien hoe je op een goede manier in het leven kunt staan. Een sprookje geeft een kind die houvast.

Helend verhaal

Kinderen kunnen daardoor een sprookje als helend voor hun eigen leven ervaren. Ook al komen er gruwelijke details voor in een sprookje, een kind voelt: het komt goed, wat er ook gebeurd ik kom er weer goed uit tevoorschijn.

Zelf heb ik de sprookjes vaak gelezen, diep verstopt onder mijn dekens. Huiverend als het eng werd en diep van binnen voelen wat het verhaal te vertellen had. Ook al kon ik het haast niet verdere lezen, toch moest ik verder gaan. Een diep van binnen weten dat het sprookje zijn betekenis heeft. Elke keer weer opnieuw, ook al had ik sprookje al tien keer gelezen.

“Sprookjes vertellen kinderen niet dat draken bestaan. Kinderen weten al dat draken bestaan. Sprookjes vertellen de kinderen dat draken kunnen worden gedood.” (C.K. Chesterton)

Hield of houd jij ook sprookjes?


Reacties

Er zijn 3 reacties op deze blog.

Kim op maandag 27 juni 2016 09:12
Ik houd heel erg veel van sprookjes. Ik heb nog een heel oud sprookjesboek in de boekenkast waar ik vroeger als kind uit las. Mijn kinderen vonden het ook leuk om sprookjes te lezen en om voorgelezen te worden. Alle mystieke en fantasie verhalen vind ik ook heel prachtig, lekker wegdromen.
Sunduz op donderdag 10 januari 2019 10:25
  Hoi  Ineke,  nog steeds spreekt sprookjes aan mijn innerlijke kind. Ik houd van sprookjes. Super onderwerp!!! Groetjes
Ineke Snelleman op donderdag 10 januari 2019 12:00

Dank je Sunduz, heerlijk toch die sprookjes, je innerlijke kind houd er ook van. Genieten maar

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:21
199 Woorden over