Meteen naar reacties
denken-HS_20160206-091648_1

Ben jij hooggevoelig en pieker je vaak? Maak jij je zorgen over wat er om je heen gebeurd? Kan je soms niet ophouden met malen in je hoofd?

HSP-ers piekeren veel

Mensen met HSP kunnen ontzettend veel over van alles en nog wat nadenken. Er kan een heel gepieker in je hoofd ontstaan.

Hoe komt dat?

Dit kan komen omdat een gevoelig mens veel aanvoelt, hetgeen je dan voelt kan een heel gemaal in je hoofd veroorzaken. Je wilt het begrijpen en het een plek geven. Je wilt misschien weten wat je ermee kunt doen. Je wilt misschien weten wat je voor de ander kan doen. Wat is het gevolg...

Het gevolg

Het gevolg kan zijn dat jij met onbestemde gevoelens over jezelf gaat zitten. Je twijfelt of je het wel goed doet, je twijfelt eraan of je wel goed bent, je kunt erg onzeker over jezelf gaan worden.

Door dit gemaal en gepieker krijg je dat jij als hooggevoelig mens toch veel in je hoofd zit en niet goed meer bij je eigen gevoel kan komen. Dit vele denken haalt je weg van je eigen gevoel, je weet dan niet meer hoe het met jezelf gaat. Je blijft maar bezig met de wereld buiten je om daar te zien hoe jij het anders kunt doen, om in te voelen wat de ander van jou verlangt.

Spannend

Terug gaan naar je eigen gevoel kan ook best spannend en eng zijn, dit kan ervoor zorgen dat je steeds maar blijft denken. Het lijkt dan alsof het denken veiligheid biedt, je vlucht hierdoor steeds van je eigen gevoel weg.

Je vlucht

Soms vluchten mensen van hun gevoel weg omdat er nog pijnlijke ervaringen om aandacht vragen, ervaringen die je een vervelend gevoel geven.

Gevoelens vragen aandacht

Uit je denkhoofd gaan is niet altijd even gemakkelijk, juist omdat er dan bepaalde gevoelens, die je liever niet wilt ervaren, om aandacht gaan vragen.

Liefde voor jezelf

Je zult merken dat je, als je eigen gevoelens serieus gaat nemen en er naar gaat kijken met liefde voor jezelf, je ook veel beter om kunt gaan met je HSP zijn.

Ben jij ook een piekeraar? Ik vind het leuk om in een reactie te lezen of jij ook vaak over van alles en nog wat nadenkt. 


Reacties

Er zijn 7 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op woensdag 11 juli 2018 12:49
Ach Bianca, klopt dit echt dat jij niet leuk bent? Je hebt veel meegemaakt, je bent vast een hele fijne vrouw die het goede in anderen kan zien. Het komt wel weer terug: liefde voor jezelf, je bent het waard toch!
Eveline op woensdag 30 oktober 2019 22:49
Ik wil alles en vooral mezelf begrijpen. Overanalyseren. Ik word angstig van het gepieker. Is het wel normaal? Houdt het ooit op? Ik slaap niet goed.  Word ik depressief? Als ik afleiding heb, bv een feestje, een afspraak met een vriendin of iets anders , gaat het wel redelijk.  Ik zoek veel bevestiging op internet. Waar is die vrolijke grappige Eveline? Ik woon in Spanje in een prachtig huis, heb een prachtig appartement in Nederland, een lieve fantastische man, zie er nog goed uit, heb leuke mensen om me heen en toch voel ik me zo waardeloos.  Ik sportte veel maar door een blessure heb ik de laatste 5 maanden nauwelijks iets gedaan. Ik zie zelf wel een verband tussen het niet sporten en mijn labiliteit. Ik heb een paar maanden therapie gehad. Volgens mijn psychologe ben ik hoogsensitief en hoogbegaafd. Wie herkent de angst voor de angst, angst voor het gepieker? 

Reageer op deze blog

donderdag 04 juni 2020 17:01
199 Woorden over