Meteen naar reacties
denken-HS_20160206-091648_1

Ben jij hooggevoelig en pieker je vaak? Maak jij je zorgen over wat er om je heen gebeurd? Kan je soms niet ophouden met malen in je hoofd?

HSP-ers piekeren veel

Mensen met HSP kunnen ontzettend veel over van alles en nog wat nadenken. Er kan een heel gepieker in je hoofd ontstaan.

Hoe komt dat?

Dit kan komen omdat een gevoelig mens veel aanvoelt, hetgeen je dan voelt kan een heel gemaal in je hoofd veroorzaken. Je wilt het begrijpen en het een plek geven. Je wilt misschien weten wat je ermee kunt doen. Je wilt misschien weten wat je voor de ander kan doen. Wat is het gevolg...

Het gevolg

Het gevolg kan zijn dat jij met onbestemde gevoelens over jezelf gaat zitten. Je twijfelt of je het wel goed doet, je twijfelt eraan of je wel goed bent, je kunt erg onzeker over jezelf gaan worden.

Door dit gemaal en gepieker krijg je dat jij als hooggevoelig mens toch veel in je hoofd zit en niet goed meer bij je eigen gevoel kan komen. Dit vele denken haalt je weg van je eigen gevoel, je weet dan niet meer hoe het met jezelf gaat. Je blijft maar bezig met de wereld buiten je om daar te zien hoe jij het anders kunt doen, om in te voelen wat de ander van jou verlangt.

Spannend

Terug gaan naar je eigen gevoel kan ook best spannend en eng zijn, dit kan ervoor zorgen dat je steeds maar blijft denken. Het lijkt dan alsof het denken veiligheid biedt, je vlucht hierdoor steeds van je eigen gevoel weg.

Je vlucht

Soms vluchten mensen van hun gevoel weg omdat er nog pijnlijke ervaringen om aandacht vragen, ervaringen die je een vervelend gevoel geven.

Gevoelens vragen aandacht

Uit je denkhoofd gaan is niet altijd even gemakkelijk, juist omdat er dan bepaalde gevoelens, die je liever niet wilt ervaren, om aandacht gaan vragen.

Liefde voor jezelf

Je zult merken dat je, als je eigen gevoelens serieus gaat nemen en er naar gaat kijken met liefde voor jezelf, je ook veel beter om kunt gaan met je HSP zijn.

Ben jij ook een piekeraar? Ik vind het leuk om in een reactie te lezen of jij ook vaak over van alles en nog wat nadenkt. 


Reacties

Er zijn 7 reacties op deze blog.

Monique op maandag 09 mei 2016 17:26
Ja.ik ben altijd aan het piekeren of ik het wel goed doe.of ik iets vergeten ben op mijn werk.Het gaat savonds op bed vaak door.zodat ik niet kan slapen en er hoofdpijn van krijg.Dit is gekomen uit mijn verleden door de pesterijen .ik wil het nou voor wezen dus probeer ik van te voren mijn werk in te delen om perfect in mijn werk te zijn en in mijn leven doordat ze me geen meer pijn kunnen doen met vervelende opmerkingen en zo.
Ineke Snelleman op woensdag 11 mei 2016 07:05
Pesterijen kunnen nog heel lang doorwerken, die doen gewoon pijn. Daardoor raken die vervelende opmerkingen je nog zo. Perfect ben je al, perfect doen voor een ander lukt niemand, dat hoeft ook niet.
anita op zaterdag 05 november 2016 10:16
Piekeren. Zo herkenbaar. Kan t niet uitzetten.
Ineke Snelleman op zaterdag 05 november 2016 11:56
Het is ook niet altijd makkeljk om het gepieker te stoppen. Soms helpt het bewust iets te gaan doen waar je niet bij kunt piekeren. (een puzzel oplossen, een telefoongesprek, een nieuw recept uitzoeken)
Bianca op woensdag 11 juli 2018 09:43
Idd....alles staat beschreven zoals ik het voel en beleef. Heb moeite met stukje "liefde voor jezelf". Dat is er niet. Vind mezelf niet belangrijk. Nu zeker niet. Heb alles opgegeven voor een man terwijl mijn onderbuikgevoel zei....niet doen. Nu heb ik geen huis meer, geen relatie. Het is gigantisch misgegaan. Ben er wel zelf uitgestapt maar toch....voelt als falen. Bang om verder te gaan. En mijn gevoel.....liefde voor mezelf. Ik vind mezelf niet eens gewoon leuk. Wat is er dan om van te houden?

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:27
199 Woorden over