Meteen naar reacties
onbegrepen-hsp

Voel(de) jij je begrepen?

Veel hoogsensitieve mensen hebben zich niet gezien gevoeld, hebben zich niet (h)erkend gezien in hun gevoeligheid. Misschien behoor jij hier wel toe.

Dit kan een ongelooflijke pijn veroorzaken in je gevoelsbewustzijn. Door het niet gezien zijn in je gevoeligheid ben je daar op gaan reageren.

Je reageert

Elk mens reageert anders op het onbegrepen voelen, elk mens gaat hier anders mee om. Sommige mensen trekken zich terug, anderen gaan ertegen ‘vechten’. Sommige mensen worden verdrietig, anderen worden boos. Ook jij bent hier op gaan reageren vanuit de behoefte om erkenning te krijgen van wie je diep in je wezen bent.

Welkom op de wereld voelen

Ik hoor vaak dat het een soort pijn veroorzaakt in de bestaanszin. Een hooggevoelig mens voelt zich dan niet geaccepteerd en niet welkom op de wereld. Het kan zijn dat jij je ook niet welkom voelt op de wereld.

Jij voelt hoe het met de ander is

Een hooggevoelig mens kan vaak aanvoelen hoe het met iemand is, gaat zich daar op richten. Weet vaak wat hij/zij moet doen om het de ander naar de zin te maken.

Pijnlijke wond

Als dit aanvoelen van de ander uit niet terugkomt, kan dat een pijnlijke wond veroorzaken. De sensitieve mens kan hierin de ander weer niet begrijpen:” waarom zien ze nu niet hoe het met mij is?”

Jouw verwachting richting een ander

Vanuit de verwachting dat de ander het net zo goed kan aanvoelen als jij het kunt, komt er een grote teleurstelling. Het kan zijn dat je hier erg verdrietig over wordt, of juist erg boos.

Eigenwaarde

Het kan zijn dat jij je als gevoelige mens jezelf niets meer waard gaat vinden. “als jij mij niets waard vind, dan ben ik niets waard.”

Wat weet de ander van jou?

Vaak weet een ander niet veel van jou als je het niet duidelijk aan de ander verteld. Niet elk mens is geboren met extra antennetjes zodat ze kunnen aanvoelen hoe het met iemand is. Om te weten hoe het met jou is, hebben ze jou nodig.

Vicieuze cirkel

Je voelt je niet begrepen. Jij als hoogsensitief mens hebt de verwachting richting de ander, dat hij je snapt, dat hij begrijpt hoe het voor je is. De ander begrijpt je niet. Je gaat erg je best doen voor de ander zodat de ander misschien in de gaten krijgt hoe het voor jou is. Je hoopt dat de ander je gaat begrijpen, net zoals jij hem/haar begrijpt. De ander begrijpt je niet omdat het voor hem/haar niet duidelijk is. Je voelt je niet begrepen

Hoe stap je uit de cirkel?

Als een hooggevoelig mens in de gaten krijgt dat hij/zij het onbegrepen voelen mede in stand houdt, kan er uit de vicieuze cirkel worden gestapt. De cirkel van verwachting en teleurstelling.

Je stapt uit de cirkel als je de mensen in je omgeving zegt hoe het met je is. Als je uitlegt wat jij verlangt.

Begrepen gaan worden

Je wordt begrepen door de ander als je duidelijk verteld hoe het met je is, als je duidelijk verteld wat je verlangen is. Je wordt begrepen door de ander zodra je jezelf gaat realiseren dat de ander deze duidelijkheid van jou nodig heeft. Je gaat merken dat steeds meer mensen gaan snappen wat je bedoelt.

Begrip of begrijpen?

Een ander kan niet voelen hoe het voor jou is. Er kan wel een groot begrip komen zodat jij je geaccepteerd gaat voelen. Ook een hooggevoelig mens begrijp niet altijd de ander, je kunt wel invoelen hoe het met iemand is, je kunt niet invoelen hoe dit voor iemand is. Begrip voor elkaar en voor elkaars anders zijn, dat is een groot geschenk.

"Je kunt een ander mens niet helemaal begrijpen en misschien moet je dat ook niet willen." (Hella S. Haasse)

Jij bent welkom

Zeg maar eens tegen jezelf: ik ben welkom op de wereld, ik mag aan de mensen om mij heen uitleggen hoe het met mij is.

Welkom bij mij

Bij mij ben je altijd welkom, welkom als de mens die jij bent, welkom met je gevoelens en emoties.

Ik vind het fijn als je even in een reactie zet hoe het voor jou is en hoe jij er mee omgaat. Dit kan voor een ander ook weer (h)erkenning oproepen.


Reacties

Er zijn 10 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op zondag 28 april 2019 15:59
Lieve Astrid, Natuurlijk hoor ook jij gewoon ergens bij. Je bent als mens onder alle mensen en net zo belangrijk als ieder ander.
Monique op donderdag 01 augustus 2019 20:34
Ik voel vaker gauwer dingen aan als andere mensen en collega's .die begrijpen mij vaak niet .Ik wordt er vaak daardoor nergens bij betrokken of erkent.ze vinden me vaak te lief en durven niets te zeggen .ze hebben geen respect voor me en achter mijn rug om zijn ze soms kwetsend. Behalve als ze mij nodig hebben doen mensen vaak heel lief.het is daardoor soms eenzaam in mijn leven .maar om dat te doorbreken is moeilijk. 
Ineke Snelleman op zaterdag 03 augustus 2019 17:32

Knap lastig idd. Om het te doorbreken kan je jezelf oefenen in meer je grenzen aan te geven.

Pebble op zaterdag 21 augustus 2021 09:42
Helaas gaat dat niet altijd op. Iemand die geen empathisch vermogen heeft of om welke reden dan ook geen gevoelens toelaat zal het niet begrijpen. Hierdoor wordt de cirkel feitelijk nog krachtiger. En het verdriet, onbegrip en de teleurstelling worden sterker. Elke grens die ik stelde, elke poging die ik deed om mijn gevoel te beschrijven of te verklaren heeft meer schade aangericht dan dat het goed heeft gedaan. Meer eenzaamheid, meer verdriet.   Begrepen gaan worden Je wordt begrepen door de ander als je duidelijk verteld hoe het met je is, als je duidelijk verteld wat je verlangen is. Je wordt begrepen door de ander zodra je jezelf gaat realiseren dat de ander deze duidelijkheid van jou nodig heeft. Je gaat merken dat steeds meer mensen gaan snappen wat je bedoelt.
Tonic op donderdag 09 september 2021 09:24
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om aan een ander uit te leggen hoe je je voelt... In de harde wereld waar we in leven, wordt er vaak lacherig over gedaan, stel je niet aan, trek het je niet aan, je moet maar harder worden,enz... zijn de reacties die je krijgt. En achter je rug om hoor je dat je een jankerd bent. Terwijl jij met iedereen rekening houdt, doen heel weinig mensen het met jou. Dan reageer ik persoonlijk door in mijn schulp te kruipen, en me terug te trekken, want door de reacties vertrouw je niemand meer... Wat inderdaad de eenzaamheid groter maakt, want je bent saai! Het is soms echt niet makkelijk als HSP...

Reageer op deze blog

vrijdag 03 december 2021 19:26
199 Woorden over