Meteen naar reacties
onbegrepen-hsp

Voel(de) jij je begrepen?

Veel hoogsensitieve mensen hebben zich niet gezien gevoeld, hebben zich niet (h)erkend gezien in hun gevoeligheid. Misschien behoor jij hier wel toe.

Dit kan een ongelooflijke pijn veroorzaken in je gevoelsbewustzijn. Door het niet gezien zijn in je gevoeligheid ben je daar op gaan reageren.

Je reageert

Elk mens reageert anders op het onbegrepen voelen, elk mens gaat hier anders mee om. Sommige mensen trekken zich terug, anderen gaan ertegen ‘vechten’. Sommige mensen worden verdrietig, anderen worden boos. Ook jij bent hier op gaan reageren vanuit de behoefte om erkenning te krijgen van wie je diep in je wezen bent.

Welkom op de wereld voelen

Ik hoor vaak dat het een soort pijn veroorzaakt in de bestaanszin. Een hooggevoelig mens voelt zich dan niet geaccepteerd en niet welkom op de wereld. Het kan zijn dat jij je ook niet welkom voelt op de wereld.

Jij voelt hoe het met de ander is

Een hooggevoelig mens kan vaak aanvoelen hoe het met iemand is, gaat zich daar op richten. Weet vaak wat hij/zij moet doen om het de ander naar de zin te maken.

Pijnlijke wond

Als dit aanvoelen van de ander uit niet terugkomt, kan dat een pijnlijke wond veroorzaken. De sensitieve mens kan hierin de ander weer niet begrijpen:” waarom zien ze nu niet hoe het met mij is?”

Jouw verwachting richting een ander

Vanuit de verwachting dat de ander het net zo goed kan aanvoelen als jij het kunt, komt er een grote teleurstelling. Het kan zijn dat je hier erg verdrietig over wordt, of juist erg boos.

Eigenwaarde

Het kan zijn dat jij je als gevoelige mens jezelf niets meer waard gaat vinden. “als jij mij niets waard vind, dan ben ik niets waard.”

Wat weet de ander van jou?

Vaak weet een ander niet veel van jou als je het niet duidelijk aan de ander verteld. Niet elk mens is geboren met extra antennetjes zodat ze kunnen aanvoelen hoe het met iemand is. Om te weten hoe het met jou is, hebben ze jou nodig.

Vicieuze cirkel

Je voelt je niet begrepen. Jij als hoogsensitief mens hebt de verwachting richting de ander, dat hij je snapt, dat hij begrijpt hoe het voor je is. De ander begrijpt je niet. Je gaat erg je best doen voor de ander zodat de ander misschien in de gaten krijgt hoe het voor jou is. Je hoopt dat de ander je gaat begrijpen, net zoals jij hem/haar begrijpt. De ander begrijpt je niet omdat het voor hem/haar niet duidelijk is. Je voelt je niet begrepen

Hoe stap je uit de cirkel?

Als een hooggevoelig mens in de gaten krijgt dat hij/zij het onbegrepen voelen mede in stand houdt, kan er uit de vicieuze cirkel worden gestapt. De cirkel van verwachting en teleurstelling.

Je stapt uit de cirkel als je de mensen in je omgeving zegt hoe het met je is. Als je uitlegt wat jij verlangt.

Begrepen gaan worden

Je wordt begrepen door de ander als je duidelijk verteld hoe het met je is, als je duidelijk verteld wat je verlangen is. Je wordt begrepen door de ander zodra je jezelf gaat realiseren dat de ander deze duidelijkheid van jou nodig heeft. Je gaat merken dat steeds meer mensen gaan snappen wat je bedoelt.

Begrip of begrijpen?

Een ander kan niet voelen hoe het voor jou is. Er kan wel een groot begrip komen zodat jij je geaccepteerd gaat voelen. Ook een hooggevoelig mens begrijp niet altijd de ander, je kunt wel invoelen hoe het met iemand is, je kunt niet invoelen hoe dit voor iemand is. Begrip voor elkaar en voor elkaars anders zijn, dat is een groot geschenk.

"Je kunt een ander mens niet helemaal begrijpen en misschien moet je dat ook niet willen." (Hella S. Haasse)

Jij bent welkom

Zeg maar eens tegen jezelf: ik ben welkom op de wereld, ik mag aan de mensen om mij heen uitleggen hoe het met mij is.

Welkom bij mij

Bij mij ben je altijd welkom, welkom als de mens die jij bent, welkom met je gevoelens en emoties.

Ik vind het fijn als je even in een reactie zet hoe het voor jou is en hoe jij er mee omgaat. Dit kan voor een ander ook weer (h)erkenning oproepen.


Reacties

Er zijn 10 reacties op deze blog.

jan op maandag 04 april 2016 17:34
ik ben zelf paranormaal het is begonnen in 2013 naar het overlijden van mijn moeder 3 maanden daarna ik werd op een morgen wakker en er gebeurde iets heel bizonders met mij jezus stuurde de heilige geest naar mij toe ik heb jaren altijd een minder waardigheid gevoel gehad en ik was altijd verschrikkelijk negatief maar het was wel zo mijn moeder was alles voor mij maar nu ben ik heel erg positief en ik werk bij de gemeente daar ben ik uit geroepen tot positiefste man ik heb nog ergens anders gewerkt daar werd ik ook uitgeroepen tot positiefste man maar ik heb ook visioenen gehad ik heb zelfs met de man van de gemeente gehad dat hij mij ergens alleen liet werken en hij ging zelf straten verderop werken maar ik kreeg een teken door van zijn geluid van de mobiele telefoon hij vroeg aan mij hoe ik dat wist want dat verhaal klopte helemaal en ik heb met hem gehad toen stapten wij allebei uit de auto maar hij liep al weg en ik kwam eraan met de blad blazer hij zij tegen mij hoe ik dat wist ik zij tegen hem dat zij toch tegen mij hij zij dat heb ik nooit gezegd en ik heb nog met een andere man gehad 2014 hij ging eieren zoeken maar hij heeft niets gevonden toen vroeg hij aan mij waar hij dan zoeken moest ik heb hem informatie gegeven maar hij heeft de fotos zien gelaten hij vond 10 stuks ik heb nog vele meer meegemaakt ik lees nu ook de bijbel ik zie ook echt waar alles over jezus en ik lees boeken over spiritueel in de positieve zin ga ik nu even stoppen
Ineke Snelleman op dinsdag 05 april 2016 06:59
Een heel verhaal Jan, bijzonder. Fijn dat je steun hebt gevonden bij de bijbel.
jan op dinsdag 05 april 2016 18:22
het mooiste boek wat er is de bijbel ik heb wel de makkelijkste gekocht en ik zie ook een hele boel over jezus ik ben jezus zeer dankbaar ik durf vele meer ik kan nu ook overal in mee praten ik zeg ook vaak tegen mensen niet de negatieve kant opzoeken gaan maar de positieve kant want ik heb positief en rust bij elkaar gevoegd dat werkt heel goed
Jelmer op dinsdag 05 februari 2019 14:58
Beste Ineke, Ik herken mij erg in wat je verteld, bedankt! Jelmer  
Astrid op donderdag 14 februari 2019 20:17
Ik kreeg dit van een lieve collega .Ik voel alles eerder dan de meeste andere mensen. Daardoor voel ik me idd niet begrepen en zeker niet erkend.  Ik zit soms op een eiland in mijn eentje . Ik hoor voor mijn gevoel nergens bij 

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:21
199 Woorden over