Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 37 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op zondag 20 oktober 2019 12:30
Het beste kan je er natuurlijk met je therapeute over praten, over jouw gevoelens richting haar. Haar gedrag doet iets met jou en jij bent degene die dit aan kan kaarten. Ik snap dat dat niet makkelijk is voor je, als je niets zegt dan weet zij ook niet hoe jij je hierin voelt. Mocht het zo zijn dat je echt geen fijn gevoel bij je therapeute hebt, dat je geen klik voelt, is het misschien beter om een therapeut(e) te zoeken waar jij je beter op je gemak bij voelt. Mensen zijn allemaal verschillend, waar de één wel een klik met iemand heeft, hoeft dat voor een ander niet te gelden.
suzanne de groote op vrijdag 20 maart 2020 12:18
ik heb problemen met de schoondochter,mijn zoon is in de laatste periode van zijn ziekte ,en toch kan ze het niet laten haar dominant gedrag te laten voelen.Het gaat hier zoveel vooraf,maar dit vind ik te ver gaan heb steeds gezwegen voor de rust,kon niet meer en heb haar met 1beweging weg geduwd ..nu zelf gezocht ,alles moeten terug geven sleutel enz en mag niet bij de zoon komen als ze thuis is  met de corona nu kan ik hem niet meer zien ,gisteren in de tuin wel ,maar kwam ook buiten en begon zoals gewoonlijk te roepen heb haar na gedaan ook geroepen ,nu is zoon natuurlijk,die normaal is niks meer laten horen, zelf het briefje die ik kreeg van de paliatieven nam ze ,de dame wees haar terecht .Doet zo'n pijn moet hem gerust laten weet het zo narcities en dominant is dat meisje ,moet ik verder zwijgen of deel ik aan de familie mee hoe ze me behandeld ,zij heeft het reeds tegen de dochter gezegd met een draaiende beweging op de grond dat doe ik met je moeder . de groote suzanne  kun je me raad geven .
Ineke Snelleman op maandag 06 juli 2020 16:38
Duidelijk zijn en zeggen dat jij je zoon wilt zien. Het is best lastig als iemand dominant is.  Praten tegen anderen familieleden over hoe iemand je behandeld lost vaak niets op. Het kan zijn dat je dan zelfs ruzie krijgt met mensen omdat ze het zelf niet zo ervaren. Je kunt wel een vriendin in vertrouwen nemen natuurlijk
Cinzia op dinsdag 23 juni 2020 21:51
En ondertussen doen ze verder en moet iedereen zich aan hen aanpassen. Waarom vind ik omgekeerd amper artikels voor dominante mensen over hoe omgaan met gevoelige mensen. 
Ineke Snelleman op maandag 06 juli 2020 16:40
Misschien omdat deze mensen er zelf geen last van hebben. ? Dat is natuurlijk een prachtige manier van jezelf op de eerste plek zetten. We kunnen hier allemaal wel iets van leren.

Reageer op deze blog

zaterdag 17 april 2021 10:24
199 Woorden over