Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 37 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op maandag 08 oktober 2018 10:25
Het blijft soms lastig, zeker als je niet gewend bent om je grenzen aan te geven. Je kunt zulke momenten oefenen met iemand die je als vertrouwd bestempeld.
Gast op dinsdag 05 maart 2019 17:41
Goed stuk! Ik vind het erg lastig om met dominante mensen om te gaan echter ik mag ook weer graag bij ze zijn want ze zijn eerlijk en recht door zee. Alleen nu ben ik 2 jaar verliefd geworden op een dominante man ik ben zo gek op hem echter dit maakt wel dat ik twijfel aan onze relatie. Hij kan soms zo verschrikkelijk zijn in het volhouden van zijn mening of gevoel of verteld mij op dat moment hoe ik me voel. Ik ben door andere dingn nu erg zwak en dat merk je hierin heel sterk. Ik huil snel vooral omdat ik het soms gewoon niet kan begrijpen het gedrag. Het koppig zijn, het doorduwen van eigen gevoel en als ik er iets van zeg zich ook nog afvragen waarom dit is. Het is gelukkig wel zo als ik het de volgende dag rustig uitleg dat hij het begrijpt en soms ook sorry zegt of dat we dan goed kunnen overleggen. Ik vind het niet makkelijk maar kan me wel vinden in bovenstaande tips. Ik geloof ook wel dat de relatie moet kunnen tussen ons alleen dan wel op een gelijkwaardige manier.
Carolien op maandag 06 mei 2019 19:36
Dag Ineke, Wat ik vaak lastig vind, is dat sommige mensen in een groep zo overheersend zijn. Ze zijn constant aan het woord, je hoort ze steeds overal bovenuit praten. Hoe harder zij praten, hoe meer ik in mijn cocon kruip, wat ik ook weer niet leuk vind, want ik wil ook gewoon meepraten. Ik heb dit nu ook een paar keer bij een groepsreis meegemaakt. Ik zie die mensen later toch niet meer, dus bv proberen diegene aan te spreken, dat hoeft van mij niet. Maar ik merk wel dat diegenen een negatief stempel op mijn vakantie drukken.  Ik vraag mij af hoe ik hier het beste mee om kan gaan, zodat ik geen last meer heb van die mensen. Negeren lukt op de een of andere manier niet, ze trekken steeds de aandacht naar zich toe en je hoort ze overal bovenuit.
DzJo op donderdag 20 juni 2019 01:36
Dominante mensen zijn over het algemeen lager geschoold, en minder intelligent. (domme kracht, maar dan verbaal). Het stomme is dat dominantie vaak wel als "positief" en "zelfverzekerd" overkomt.... Maar in de praktijk zijn dit vaak kortzichtige mensen, die niet open staan voor andere ideeën. (en al zeker weinig tot geen rekening (kunnen) houden met gevoelige mensen)   Dit is mijn mening..... Ik heb liever zachtaardige, (iets te) gevoelige mensen om mij heen.
Jonnah. op zaterdag 19 oktober 2019 15:37
En hoe ga je om met een therapeute die zich autoritair naar jouw toe gedraagt? Ik als introverte HSP-ster zit met de gevolgen; oeverloos piekeren over de rotopmerking die ze heeft gemaakt en wat ze er mee bedoelt, terwijl ik 't wel goed wil en graag harmonie tussen beiden wil. Op de huidige manier werkt de therapie ook niet goed, zet ik m'n hakken in het zand en verdom het om haar opdrachten uit te voeren. Ook omdat ik dan aan haar moet denken als ik er - met de opdracht- mee begin en dat liever niet doe.... Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik begin te beseffen - omdat IK wel goed wil,- dat ik 't probleem niet in eigendom het en de oplossing van haar moet komen......... Groet, Jonnah.

Reageer op deze blog

zaterdag 17 april 2021 10:17
199 Woorden over