Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 37 reacties op deze blog.

Riet op dinsdag 12 juni 2018 22:23
Ik ben ook een HSPer en dat lijkt niet helemaal niet zo. Ik kan het me goed verwoorden en probeer ook altijd vriendelijk te zijn. Maar het gevoel wat ik krijg bij dominante mensen. Is eerst onrust en later gekwetst zijn en gaat dan niet meer weg. Naderhand als ik alleen thuis ben denk ik vaak ik, waarom laat ik over me heen lopen. Al heb ik mijn grenzen aangegeven, op een vriendelijke manier. Ik wil ze gewoon niet meer dichtbij. En ben dan tegen dat soort mensen nooit meer de spontane, en lieve vrouw die ik eerst wel was. Het vertrouwen is weg. En hou ik mijn reserve, om me niet meer verdrietig te voelen of beledigd.
Ineke Snelleman op woensdag 13 juni 2018 09:43
Dat is verdrietig voor je Riet, Gekwetste gevoelens komen vaak omdat je (nog) niet helemaal het gekwetste deel in jezelf hebt kunnen genezen. Vaak komt het vanuit van de jeugd. Hoe meer je hebt geleerd om jezelf een leuk en aardig mens te vinden, en hoe meer vertrouwen je in jezelf hebt, hoe beter je om kunt gaan met dominante mensen. Je kunnen je dan echt niet meer zo kwetsen.
Riet op woensdag 13 juni 2018 22:23
Ja het zou kunnen dat ik nog niet helemaal mijn gekwetste deel heb kunnen genezen. Maar dat heeft ook weer tijd nodig. Er is een deel van mijn jeugd gekwetst, maar ook na een scheiding na 36 jaar ( 7 jaar geleden) en een paar auto-ongelukken, die mij fysiek aardig wat ongemakken hebben gegeven. Mijn leven is mooi maar ook zwaar geweest zou ik nu zeggen. En nog steeds vind ik het moeilijk, mijn gekwetstheid te laten voor wat het is, al heb ik mijn leven weer aardig op de rit. Heb een lieve vriend, lieve kinderen en een lieve familie. Ik weet dat ik zelf een lief mens ben, maar kan niet meer zo goed voor mezelf opkomen. Door een burn-out is het verergerd. En mijn ziekte maakt mij kwetsbaar. Dus dominante mensen, daar kan ik niet goed mee omgaan, al laat ik het niet merken. Is het fout om die uit de weg te gaan ? ik kan namelijk de confrontatie niet meer aan. En het hoeft van mij niet meer. Wil het niet meer uitpraten al wordt ik bestookt met goedmakertjes, het werkt niet meer voor mij. Te vaak gekwetst denk ik. Ik ben liever alleen, dan met dat soort mensen. Maar ik kom niet van ze af. Weet ik moet ze ongezouten zeggen, wat ik voel, en dat vind ik moeilijk.
Ineke Snelleman op donderdag 14 juni 2018 14:54
Het is prima om mensen die niet goed voor je voelen uit de weg te gaan. Een burn-out kan er erg inhakken. Goed je grenzen blijven aangeven en dat is idd niet altijd makkelijk.
Ann op maandag 24 september 2018 13:14
Hallo, Ik ben in conflict geraakt met een dominante HPS-er een jonge 30-tiger, zelf ben ik ook HPS-er 50-er. Dit gebeurde tijdens een overleg tijdens een opleiding in het volwassenonderwijs. Er moest iemand zijn opdracht doorschuiven naar een andere data. Daar ik ook NLD heb en zeer twijfelachtig ben en zij zekerder van haarzelf en betere vaardigheden verworven heeft. Wou zij haar plaats vasthouden en moest ik dan maar doorschuiven naar de volgende datum. Eigenlijk wou ik dit niet maar kon ik dit niet duidelijk formuleren. Als leerpunt moet ik mij sterker profileren in de groep wat ik dan ook poogde te doen maar het liep mis. Ik zei dat ze mij de kans niet gaf om eventjes te overleggen met de docent en dat ze het als het ware voor mij wegkaapte. Toen argumenteerde zij dat ik niet de juiste gespreksregels toegepast had hiervoor en dat ik haar onterecht aanviel. Ik voelde mij ook beroerd en liet haar zeg doen. Daarna begon ze te huilen. Ik werd heel stil en was verward, erover verder praten kon ik niet zeker niet met de houding die ze aannam door van haar melk te zijn. Ik heb het moeilijk met mensen die zulke extreem gedrag vertonen, vaak haak ik dan af maar voel mij dan ook een zwakkeling. Enerzijds is zij een schoolvoorbeeld voor mij en anderzijds verwijt ik haar aandachtshonger die ze voortdurend tentoon spreid. Ik kan daar echt niet mee overweg. Andere medestudenten stellen zich veel bescheidener op en daar heb ik geen probleem mee ook al hebben ze sterkere vaardigheden. als ik. Volgende week gaan we samen in gesprek ik weet echt niet wat mij te wachten staat, alle raad is welkom.

Reageer op deze blog

zaterdag 17 april 2021 10:51
199 Woorden over