Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 37 reacties op deze blog.

astrid op zaterdag 19 mei 2018 10:16
ik ben hooggevoelig, en kan er redelijk goed mee uit de voeten, maar ik heb een collega die dominant is, en niemand van mijn collega's durft haar tegen te spreken, het gaat nu al zover dat zij bepaalt wie wat doet op de werkvloer, terwijl zij niks extra te vertellen heeft, soms ga ik er wel eens tegen in maar dit verlies ik altijd, waarna me dan een verslagen hond voel, mijn baas laat ook door haar de wet voorschrijven, dus het enige wat ik dan kan doen, is gewoon doen wat zij zegt? ook al wil ik het niet? hoe ga je hiermee om? ik ben heel zachtaardig en absoluut geen ruziezoeker.
Ineke Snelleman op maandag 21 mei 2018 17:05
Het best om er mee om te leren gaan is toch om meer waardering voor jezelf te gaan voelen. Je bent net zo belangrijk als de mensen om je heen, als je dit voelt kan je ook beter voor jezelf opkomen.
DzJo op donderdag 20 juni 2019 01:43
Zoals je aangeeft gaat iedereen gebukt onder haar juk. (dit heeft dus niet eens zoveel met jouw hooggevoeligheid te maken).   Het enige wat je kan doen, is samen spannen met de rest van de groep............... (zal niet makkelijk zijn, want je moet dit subtiel in de groep kunnen brengen, zonder dat JIJ als aanstoker wordt gezien) (neem daar een aantal weken de tijd voor) En dan een x duidelijk maken met z'n alle, dat jullie dit geen fijne manier van werken vinden.   Zet die persoon maar flink voor het blok!! tot huilends aan toe.. (want dat is de enige manier om tot deze persoon door te dringen)
Maria op zaterdag 02 juni 2018 07:55
Mijn man kan soms zo bot uit de hoek komen, dat mijn dochters en ik daar last van hebben. Een leuk moment, zoals een cadeautje samen uitpakken (een nieuwe gsm) en samen ontdekken hoe zo'n ding werkt, wordt om zeep geholpen door een rotopmerking van zijn kant. Als ik hem daar op aan spreek, gaat hij de zielige uithangen. Ik ben daar zo klaar mee! Je wordt op den duur bang om samen iets te ondernemen, omdat je denkt...wanneer komt de rotopmerking. Ik kan hem niet veranderen. Zelf denk ik vaak bij zo'n snerende opmerking: zak er in! Maar hoe kan ik mijn dochters helpen in zo'n situatie? Moet ik me er niet mee bemoeien, moet ik het juist voor hen opnemen (wat meestal gebeurt)? Geen idee. Help!
Ineke Snelleman op zaterdag 02 juni 2018 08:51
Lastig voor je Maria. Je dochters help je het beste door zelf het goede voorbeeld te geven. Het is vaak niet de opmerking die raakt, het is vaak het gevoel dat je krijgt bij een opmerking. Als je beter voor jezelf leert opkomen, een beter gevoel over jezelf krijgt, jezelf meer waard gaat vinden, dan gaan opmerkingen langs je heen, want ze raken niet meer. Als je leert om jezelf meer waard te vinden geef je daarmee het juiste voorbeeld naar je dochters. Kinderen leren namelijk gedrag ook van hun ouders en vaak kopiëren ze dit omdat ze denken dat het zo hoort.

Reageer op deze blog

zaterdag 17 april 2021 10:42
199 Woorden over