Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 37 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op woensdag 06 december 2017 10:25
Dank je voor je bijdrage Philip. Ik ben blij dat jij deze site wollig vindt, een HSPer heeft het nodig om in deze aan het verharde wereld ook iets te kunnen ervaren wat zacht en comfortabel aanvoelt. Wat erg voor je dat je jouw ADHD ervaart als een stoornis. En er zijn idd mensen met ADHD die ook veel trekken van HSP hebben. Ik ken mensen met ADHD, ik ken mensen met narcisme. Ik waak me ervoor om zelf een stempel te zetten, dat kan en mag alleen een psychiater. Dominante mensen hoeven helemaal niet narcistisch te zijn, iemand die narcistisch is zal niet toegeven dat hij / zij dominant is. Trouwens: er zijn ook HSPers die heel dominant kunnen zijn, het zijn echt niet allemaal lieverdjes. De HSPer die op zoek is naar hulp bij het omgaan met het hoogsensitief zijn mag zich op deze site zich zeer welkom voelen, dat is ook wat deze HSPer dit nodig heeft. Een plek waarin (h)erkenning voor de eigenschap is. Bovenstaande blog gaat alleen maar over dominante mensen en hoe daar mee om te gaan. Narcisme is een heel ander verhaal, je hebt gelijk dat daar veel meer bij komt kijken.
Wies op donderdag 22 maart 2018 23:47
Ik heb te maken met iemand die HSP is, hoogbegaafd én dominant. Is dit een combinatie die vaker voorkomt? Dat iemand heel erg de behoefte heeft om op die manier greep te krijgen en houden op de situatie? Ik moet bekennen dat ik deze vorm van HSP en hoogbegaafd-zijn erg ingewikkeld vind. Ik weet niet of ik HSP ben, maar deze vorm van HSP en de wijze waarop deze persoon zijn HSP zijn inzet, is niet heel fijn. Er is bijna geen ontkomen aan.
Ineke Snelleman op maandag 07 mei 2018 10:26
Het lijkt mij niet dat dit een combinatie is die standaard is. Natuurlijk kan die combinatie voorkomen. Wat de reden is kunnen we alleen maar naar gissen. Als jij problemen hebt met deze persoon is het goed om voor jezelf na te gaan of je nog met hem/haar om wilt gaan.
esther op zondag 06 mei 2018 04:33
ik heb een relatie met een dominante man die alles van mij wil weten. zijn mening zijn feiten.Ik weet niet wat ik hiermee moet ik leg rustig uit hoe hij overkomt en wat hij met zijn woorden tegenover mij bedoeld.Dan wordt mij verweten dat ik in de slachtofferrol kruip.Ik weet niet of ik geschikt ben voor zijn karakter in onze relatie.graag advies.
Ineke Snelleman op maandag 07 mei 2018 10:28
Hier kan ik natuurlijk geen eenduidig antwoord op geven. Het lijkt mij dat jullie samen moeten gaan kijken hoe de relatie voor beiden goed kan blijven. Het is ligt nooit alleen maar bij één persoon als een relatie niet lekker loopt.

Reageer op deze blog

zaterdag 17 april 2021 11:14
199 Woorden over