Meteen naar reacties
omgaan-dominante-mensen-hooggevoelig-hsp-hoogsensitief

Ben jij hooggevoelig en trek je jezelf vaak terug als je een dominant persoon tegenkom? Voel jij je ongemakkelijk als iemand overheersend gedrag vertoont? Weet je vaak niet hoe je zelf kan reageren tegen mensen die dominant doen?

Dominante mensen zijn:

Mensen die duidelijk communiceren, die zonder een blad voor hun mond te nemen zeggen wat hun mening is en hoe zij de waarheid zien.

Het zijn vaak mensen die hun grenzen goed om zich heen kunnen zetten. Ze weten drommels goed aan te geven wat zij wel of niet op prijs stellen.

Dominante mensen hebben de neiging anderen mensen te beoordelen op hun zelfverzekerdheid. Als jij in hun ogen niet genoeg zelfvertrouwen toont zien ze dat vaak als zwakte.

Er is een neiging om andere mensen af te meten naar hun eigen ideeën, naar hoe ze zelf zijn en dat is vaak hard naar zichzelf toe.

Daar zit toch ook iets positief in!

Zeker heeft het dominant zijn ook goede eigenschappen. Het is fijn als je goed je grenzen neer kunt zetten, het is prachtig om assertief te zijn.

De keerzijde van het neerzetten van hun grenzen is dat ze vaak problemen hebben met tactvol zijn, ze hebben soms ook moeite met inlevingsvermogen. Dat maakt dat je als hooggevoelig mens niet goed weet hoe hier mee om te gaan.

Ze bedoelen het vaak niet zo

Dominanten mensen schrikken vaak als ze in de gaten hebben wat hun gedrag met een ander doet. Ze vinden het niet prettig als jij het persoonlijk opneemt: want ze bedoelen het vaak niet zo.

Omgaan met een dominant mens

Vriendelijk zijn

Neem deze mens zijn wapens af, doe vriendelijk, dat zijn ze vaak helemaal niet gewend daar weten ze niet op te reageren, tegenstand is bekend terrein voor ze. En een hooggevoelig mens kan heel goed vriendelijk doen en aardig. Ga hierin natuurlijk niet overdrijven, als ze eenmaal verbluft zijn heb je het doel al bereikt. Dat is een goed moment om weg te gaan en ze achter te laten.

Duidelijk blijven

Zelf duidelijk blijven in wat jij wil en daarbij kort en krachtig zijn. Niet oeverloos gaan uitleggen waarom jij iets vind of waarom jij iets wil. Houdt het hier ook bij. Door zelf maar door te blijven praten geef je de dominante mens voer voor heerszuchtig gedrag.

Rustig blijven

Is een dominant mens boos, blijf dan rustig, een overheersende persoon is helemaal niet bang voor boosheid en confrontatie en gebruikt dat vaak om iets gedaan te krijgen. Realiseer je dat deze boosheid helemaal niets met jou te maken heeft.

Belangrijk

  • Zie de dominante mens als mens met een karaktereigenschap, deze karaktereigenschap is anders dan die van jou.
  • Zie jezelf als een mens met een karaktereigenschap die anders dan die van de overheersende mens.
  • Zie jullie allebei als mensen die zichzelf in de wereld staande willen houden, je doet dit allebei op een andere manier.

Jij als hooggevoelig mens

Je bent belangrijk, je mag jezelf ook laten zien en dat mag je doen op een manier die voor jou prettig is.

“Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.” (Erich Fromm)


Reacties

Er zijn 40 reacties op deze blog.

Inge op maandag 03 oktober 2016 08:43
Ik ben altijd bang voor mensen die dominant zijn, het liefst ga ik ze uit de weg. Op mijn werk heb ik een collega die erg dominant is, soms durf ik niet naar mijn werk te gaan, bang voor wat ze gaat doen en zeggen. Af en toe meld ik me ziek en dan voel ik me weer heel schuldig. Het liefste stop ik met mijn werk, maar weet niet wat dan wel te doen en of ik een andere baan krijg, ik moet toch ook geld verdienen.
Ineke Snelleman op maandag 03 oktober 2016 11:08
Lastig voor je Inge, jezelf blijven zien als een belangrijk mens. Je collega ga je niet veranderen, je kunt wel zelf beter om leren gaan met het gedrag van haar. Bang om naar je werk te gaan is natuurlijk helemaal niet goed. Is er niemand op je werk waar je over kunt praten, waar misschien samen met haar in gesprek kunt gaan. Ze weet misschien helemaal niet dat jij het lastig vind of moeilijk vind wat ze doet.
Paula op maandag 03 oktober 2016 16:46
Dank je wel, daar kan ik wat mee ?. Ik probeer juist altijd om haperend uit te leggen wat mijn standpunt is waardoor ik nog onzekerder wordt. Gewoon vriendelijk blijven dus en dicht bij mezelf. Ik ga hem uitproberen !
Ineke Snelleman op dinsdag 04 oktober 2016 07:56
Ik ben benieuwd Paula, gaat je vast lukken.
Axel op dinsdag 04 oktober 2016 21:07
Dominante mensen zijn voor de meeste HSP-ers, erg moeilijk om mee om te gaan. Een dominant iemand moet overheersen en zijn dominantie zal alleen maar groeien indien je als HSP-er hiervoor terugkrabbelt. De enige oplossing hiervoor is door je te verdiepen in de dominante persoon en zoveel mogelijk met hem of haar te praten en uitzoeken hoe je hem of haar kunt helpen. En ja dat kan erg moeilijk zijn, en je moet menig angstig moment doorstaan. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat een dominant persoon na hulp van een HSP-er, je daarna toch heel anders gaat benaderen of behandelen. Vlucht niet in jezelf, maar overwin je angsten. Ben trots opjezelf en help elkaar. Een HSP kan een dominant persoon ook helpen en zal hierdoor ook zichzelf helpen.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:33
199 Woorden over