Meteen naar reacties
HSP-geweld-wereld-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens ziet over het algemeen niet graag gewelddadige beelden. Soms gaat het zo ver dat er niet meer naar het journaal wordt gekeken of dat ook het geschreven nieuws helemaal wordt gemeden. 

Hoe komt dit toch?

Een hooggevoelig mens is een hooggevoelig kind geweest. Een kind dat gevoeliger is dan een ander zal situaties die niet prettig zijn als erg belastend ervaren. Hoe meer een kind in het leven iets heeft ervaren wat niet prettig was, hoe meer een volwassene later ‘last’ gaat krijgen van alles wat maar doet denken aan dit verleden. Soms weet je helemaal niet meer wat er is gebeurt, maar krijg je een heel onprettig gevoel bij bepaalde beelden of bij situaties.

Elk mens anders

Niet elke HSPer vindt alles in dezelfde mate erg, wordt door alles in dezelfde mate geraakt. Elk gevoelig mens wordt geraakt door geweld, de ene agressieve daad wordt heftiger beleefd dan de andere.

  • Sommige kunnen echt niet tegen het kwetsen van kinderen.
  • Sommige kunnen echt niet tegen geweld tegen vrouwen.
  • Sommige kunnen echt niet tegen het pijnigen van dieren.
  • Sommigen kunnen echt niet tegen het zien van oorlogsgeweld.

Spiegelen buiten en binnen

Alles wat er in de buitenwereld iets bij je oproept spiegelt iets aan je binnenwereld. Hoe meer last je hebt van iets, hoe meer je binnenwereld om aandacht schreeuwt: kijk naar mij, geef mij aandacht, neem mij serieus, neem mijn pijnen serieus.

Hoe meer je binnenwereld wordt geraakt, hoe minder je alles wat je hieraan onbewust doet herinneren kan ‘zien’ in de buitenwereld. Alles in de buitenwereld, ook alles wat mooie en leuk is raakt iets aan je binnenwereld.

Wat betekend dit voor jou

Het betekend dat je jezelf serieus mag gaan nemen, dat je mag gaan kijken naar de pijnen die je in je leven hebt opgelopen. Het betekend dat jij bent geraakt, dat je gevoelige plekken hebt opgelopen. Het betekent dat je gevoelig bent, dat je gekwetst kan worden.

Het betekend dat je ook geraakt kan worden door alles wat mooi is, dat je daar ook gevoelig voor bent. Alleen het mooie roept fijne gevoelens gevoelens op en je wilt dit graag ervaren. Het betekent dat je ook fijne gevoelens kan krijgen, dat dit je kan voeden.

Oplossing?

Een oplossing om door de buitenwereld niet meer zo geraakt te worden is om je binnenwereld te gaan genezen, om jezelf te gaan genezen. Serieus naar jezelf gaan worden en lief voor jezelf gaan worden. Jezelf gaan zien als mooi mens met alle butsen die je hebt, jezelf gaan vergeven dat je het toegelaten hebt dat je bent gekwetst.

Een oplossing is om ook de mooie en fijne gevoelens toe te laten, om te zien dat er ook goede dingen zijn in de wereld en in jou.

Moet je alles nu maar leuk vinden?

Natuurlijk niet, er zijn verschrikkelijke dingen in de wereld. Je hoeft echt niet expres te gaan kijken naar vervelende beelden, je hoeft niet te accepteren dat er afschuwelijke dingen gebeuren in de wereld.

Vanuit een geheeld zelf kan je er juist beter zijn voor de wereld, kan je beter bij jezelf blijven. Vanuit een geheeld zelf laat je jezelf niet meer zo raken door alles wat er om je heen gebeurt. Als je jezelf niet meer zo hoeft te laten raken kan je er ook juist zijn voor de wereld, voor de mensen in die wereld.

Ik zelf kijk bijvoorbeeld ook niet naar gewelddadige films, ik vind ze niet leuk en ze raken nog steeds pijnlijke plekken. Zelf houd ik ook niet van alles wat er op de t.v. te zien is, ik vind het vreselijk hoe mensen met elkaar om gaan. Ook ik kijk soms bewust geen journaal, zeker als er steeds maar herhaling is.

Wat kan je nog meer doen?

Je kunt zelf goed zijn voor de buitenwereld en voor je binnenwereld. Je kunt een voorbeeld zijn voor anderen door te laten zien dat je goed voor jezelf zorgt. Je kunt een voorbeeld zijn voor anderen door te laten zien dat je goed voor de wereld bent. Goed voor de wereld zijn kan al door bewust te worden wat je zelf allemaal doet en wat je eventueel anders kunt doen.

Ik eet bijvoorbeeld al heel lang geen vlees meer, niet omdat ik tegen vleeseters ben maar omdat ik niet meer mee wil doen aan het overmatige vleesconsumptie. Ik kijk wat ik voor mogelijkheden hebt om iets te doen voor de wereld en de mensen en dieren die erop leven. Ook kijk ik wat ik verder nog voor goeds kan doen voor het milieu, alles doe ik op de manier die voor mij prettig voelt en met de mogelijkheden die ik heb.

Even weg van alles?

Een hoogsensitief mens heeft het ook nodig om even niet met de wereld om zich heen bezig te zijn. Ook dat mag, je mag jezelf opladen, je moet jezelf opladen, goed zijn voor jezelf. Het is echt heel belangrijk om goed te zijn voor jezelf zodat je weer om kunt gaan met alles wat er in de wereld gebeurt.

Vergeef me als ik droomhooggevoelig weg van geweld

vergeef me als ik zweef

als ik wat her en der gebeurt

maar vagelijk beleef

vergeef me als ik vlucht

van oorlog en geweld

en blij ben met de lucht

in het open vrije veld.

(Toon Hermans)


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:21
199 Woorden over