Meteen naar reacties
angst-tekening

Onveilige wereld

Hooggevoelige mensen kunnen de wereld als angstig en onveilig ervaren. Misschien ervaar jij de wereld ook wel als minder prettig om in te overleven. Je voelt je niet veilig en begeeft je daardoor niet graag in nieuwe situaties.

Natuurlijke angsten

Mensen worden met twee natuurlijke angsten geboren: de angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Deze angsten zijn nodig om te kunnen overleven, om in tijden van gevaar adequaat te kunnen reageren.

Angst en gevoeligheid

(Gevoelige) mensen kunnen in hun leven voor situaties hebben gestaan die als zeer angstig zijn beleefd. Als je een gevoelig mens bent, kunnen deze situaties als zeer belastend zijn ervaren. Een gevoelig mens heeft nu eenmaal veel veiligheid nodig om in alle rust de wereld om zich heen te kunnen ervaren.

Je omgeving

Door je omgeving kan hier minder goed op zijn gereageerd, waardoor er angst kan zijn ontstaan voor iets wat niet angstig hoeft te zijn, bijvoorbeeld voor spinnen of muizen.

Jezelf helpen

Je kunt jezelf helpen door met grote liefde naar je angst te kijken, met liefde voor jezelf dat je deze angst hebt. Het bange en gekwetste kind, dat deze angst heeft gehad troosten en liefdevolle aandacht geven.

De wereld heet je welkom

Moedertje aarde heet al haar kinderen welkom. Ook jij mag er zijn, met al je gevoeligheid en met al je emoties

“Met liefde zijn we geboren
Angst hebben we aangeleerd”

Hoe is het voor jou (geweest)? Ik vind het fijn om dit te lezen, je kunt er anderen ook weer mee helpen.


Reacties

Er zijn 6 reacties op deze blog.

Tiny op dinsdag 23 februari 2016 12:06
Ik heb mezelf ook vaak angstig gevoeld, ik wist nooit waar het vandaan kwam. Misschien heeft het gewoon met mijn HSP te maken. Nu ik wat ouder ben (60 jaar) is de angst grotendeels verdwenen, ik heb geleerd om meer te vertrouwen op mezelf.
Ineke Snelleman op dinsdag 23 februari 2016 14:21
Fijn Tiny dat je beter met de angst om kan gaan. En inderdaad helpt zelfvertrouwen om angst te laten verdwijnen
mariska op donderdag 20 oktober 2016 19:52
Ik was als kind heel angstig, zie en zag overal gevaar. Nu ben ik 41 jaar, zit niet goed in me vel, heb nu heel veel last van angst en paniekaanvallen, weet ook niet hoe ik het onder controle moet krijgen.
Ineke Snelleman op vrijdag 21 oktober 2016 14:32
Wat naar Mariska, heb je wel hulp gezocht bij je angst- en paniekaanvallen? In je eentje lijkt het mij niet makkelijk om er mee om te gaan.
annie-smeets@ outlook .com op dinsdag 24 november 2020 18:36
  hallo alle maal  ik ben ookaltijd angsti  nu in  deze corona tijd perk  wat kan ik er voor doen   Groeten A  S

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:35
199 Woorden over