Meteen naar reacties
perfect-willen-zijn-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

Ben jij iemand die het graag perfect wil doen? En dan het liefste perfect voor een ander! Merk jij dan dat dit gewoon niet gaat?

Je wilt het zo graag goed doen voor een ander, je voelt al zoveel aan en als je voelt dat iemand iets nodig heeft, wil je het goed voor die ander doen.

Voor je het weet ben je bezig om te kijken hoe je het beste er voor een ander kunt zijn. Eigenlijk wordt je ook verdrietig als je merkt dat het niet gaat om het helemaal goed voor die ander te doen.

Dit kan de reden zijn dat jij zo perfect voor iemand wilt zijn:

Perfect willen zijn

Elk mens is natuurlijk eerst een kind geweest. Kinderen willen het graag heel erg goed doen voor hun ouders. Kinderen houden hoe dan ook altijd van hun ouders, zelfs als die ouders niet de beste ouders van de wereld kunnen zijn.

Hoogsensitief kind

Kinderen willen wel de perfecte kinderen zijn, voor hun ouders. Als HSP kindje voel je ook zo veel aan, je voelt wat je ouders nodig hebben, je voelt dat je ouders emoties hebben.

Je wordt verdrietig als je merkt dat je het niet altijd goed kunt doen voor je papa en/of mama. Misschien konden je ouders het niet zien dat jij zo je best deed en kreeg je steeds weer te horen dat wat jij deed niet goed genoeg was.

Of misschien konden je ouders het wel zien en wisten ze niet hoe ze daar op moesten reageren. Ouders zijn ook kindjes geweest en hebben hun ervaringen meegenomen naar het volwassen leven.

Onzekerheid

Eigenlijk is perfectionisme een vorm van onzekerheid, de onzekerheid dat jij niet goed genoeg bent in de ogen van een ander. En om wel goed te zijn ga je steeds weer doen alsof je iemand anders bent. En dan raken de mensen om je heen verward en weten niet wie je bent. De mensen willen jou zien, niet iemand anders.

Je kunt het nooit perfect doen

Als je echt kunt accepteren dat je het echt nooit helemaal perfect kunt doen, kan er een grote rust ontstaan. Je kunt opluchting gaan voelen omdat je dan mag stoppen met streven naar perfectie. Je kunt dan ook gewoon jezelf zijn: iemand die het best goed wil doen en ook ‘fouten’ mag maken.

Perfect zijn

Als je stopt met perfect te willen doen, kunnen de mensen zien dat jij iemand bent die ook gewoon fouten kan en mag maken. En met alle ‘fouten’ die je maakt ben je dan helemaal menselijk en dus perfect.

Het vergt dapperheid

Om perfectie los te laten, vergt het dat je iets doet wat je lastig vindt. Het vraagt ook van je dat je toegeeft dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn. Niet perfect zijn: daar is soms best moed voor nodig. Je mag jezelf dus een groot compliment geven als je eens gewoon goed bent in plaats van perfect.

Oefening

Wat echt helpt is om aan het einde van elke dag, je dag even door te nemen. Je gaat dan voor jezelf na wat je die dag allemaal goed hebt gedaan. En iets wat je goed hebt gedaan hoeft niet perfect te zijn. Misschien heb je wel vriendelijk tegen iemand gelachen in de supermarkt of je hebt een klein bedrag in een collectebus gedaan.

“Probeer niet anders te zijn dan je bent en probeer dat perfect te zijn.” (Franciscus van Sales)

Hoe perfect ben jij?


Reacties

Er zijn 4 reacties op deze blog.

natasja op donderdag 01 maart 2018 10:04
Het maakt me ook niet meer uit om perfectie na te streven en is het nu meer relaxed. Ik was er gevoelig voor, dat is wat me geleerd werd om alles maar goed te doen. Presteren, alles kan beter, meer, mooier. Dat is ook wat ik om me heen zie en wat er vaak van mij werd verwacht. Ik zag in dat het voor mezelf niet haalbaar was. Toegeven als je een fout maakt en niet langer om heen draaien. De controle loslaten en heeft het me uiteindelijk ontspanning gegeven.
Ineke Snelleman op maandag 12 maart 2018 12:42
Fijn is dat voor je Natasja
Paul op maandag 05 maart 2018 02:34
Weten, perfectie nastreven, conditionering, intuïtie vs de standaard. Loslaten ja, en dan? Water is ons kostbaarste goed, 24/7 zet ik mij in voor schoon water. Zonder mij draait de wereld wel door, loslaten en overgeven aan de next generation? Ik trek me de waan van de dag niet meer zo aan, met vlagen wel, daarna ben ik uitgeblust. Een dag ongeplande rust en dan ga ik er weer vol in. De waan van het bestaan. Loslaten geeft ontspanning, hoe hou je dat vast zonder mensen teleur te stellen?De dag erna ben je weer helemaal leeg en niet eens in staat om leuke dingen te doen!? De waan van de dag regeert, Ik ga er in mee, Totdat ik omkiep.
Ineke Snelleman op maandag 12 maart 2018 12:44
Je hebt je gevoelens gewoon dichterlijk beschreven Paul. Het niet teleurstellen van andere mensen is echt niet haalbaar. Dat moet je streven ook niet zijn, je streven is goed voor jezelf zorgen.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:37
199 Woorden over