Meteen naar reacties
citaten-quotes-emotie-oproepen-hsp-hooggevoelig

Een citaat of quote is een uitspraak van iemand die door anderen wordt aangehaald.

In een citaat of quote herken je iets van jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een probleem en iemand heeft daar een mooie zin over neergezet. Soms zie je dan ineens de oplossing van jouw probleem in dit citaat.

Zo komt het dat een citaat emotie oproept

Bij een citaat van iemand op schrift, wordt de naam van degene die hem heeft uitgesproken eronder gezet. Door het zien van deze naam (zeker als het een bekend persoon is) wekt de uitspraak vertrouwen op.

Een citaat kan veel emoties oproepen waar je zeker als hoogsensitief mens diep door geraakt kan worden. Iemand heeft dan precies de juiste toon gevonden voor jouw gevoel, dit kan ervoor zorgen dat je jezelf gezien en begrepen voelt in je emoties.

Soms zijn citaten humoristisch, soms heel serieus. Het citaat laat je een andere invalshoek ervaren dan wat je gewend bent. Hierdoor kan je zelf ook op een andere manier kijken naar alles wat je in je leven meemaakt.

Twaalf citaten die ik mooi vind

Een

“Sta stil, luister naar de onrust van je hart. Want achter die onrust ligt de vrede verborgen en eerst als je daar doorheen gaat, vind je die blijvende vrede.” (Hans Stolp)

Twee

"Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is het licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt." (Nelson Mandela)

Drie

“Zou je me kunnen zeggen welke kant ik op moet?”
“Dat hangt er nogal van af waar je naartoe wilt”, zei de Kat.
“Dat kan me eigenlijk niet zoveel schelen...”, zei Alice.
“Dan maakt het niet uit welke kant je op gaat”, zei de Kat.
(Lewis Carroll, Alice in Wonderland)

Vier

“Hoe nauwgezetter je luistert naar de stem in jezelf, hoe beter je hoort wat er buiten gebeurd.” (Dag Hammarskjöld)

Vijf

“Nooit heeft iemand het antwoord op Waarom geweten. Het ware antwoord is Omdat. Waarom stralen de sterren? Omdat ze dat doen. Waarom staat dat glas op tafel? Omdat het daar staat. Vermaak je met de vragen want er zijn triljoenen antwoorden, net zoveel als er sterren aan de hemel staan.” (Byron Katie)

Zes

“Waarom moet ik naar mijn hart luisteren?"
"Omdat je het nooit stil zult kunnen houden. En zelfs al doe je net alsof je niet hoort wat het zegt, het zit toch in je borst en blijft maar herhalen wat het denkt over het leven en de wereld." (Paulo Coelho)

Zeven

“Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen.” (Søren Kierkegaard)

Acht

“Als je iemand boos wil maken lieg dan. Als je iemand razend wil maken, zeg hem dan de waarheid.” (Schopenhauer)

Negen

“Op school volg je eerst de lessen en dan krijg je een test; in het leven krijg je eerst een test en dan volgen de lessen .” (Tom Bodett)

Tien

“Ik heb geen oplossing, maar ik bewonder het probleem.” (Anthelme Brillat Savarin)

Elf

“Als ik iets formuleer, kom ik tot de ontdekking dat bijna altijd het omgekeerde ook waar is.” (Bertus Aafjes)

Twaalf

“Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.” ( Albert Einstein)

En eentje van mezelf

“Wat je bewondert in een ander, heb je nog niet in jezelf ontdekt.” (Ineke Snelleman)

Heb jij een citaat / quote dat je mooi vind? Zet hem dan even onder deze blog, eens kijken hoeveel mooie citaten dit op gaat leveren. Dat vind ik heel erg leuk


Reacties

Er zijn 14 reacties op deze blog.

Natasja op dinsdag 04 juli 2017 10:46
Erg mooie teksten! Ben er ook gek op. Het kan me steun geven en haal er kracht uit omdat een tekst erg treffend kan zijn. Twee van mijn favorieten zijn:: Hoe het moet, hoe het hoort, hoe het altijd gedaan is, sommige mensen hebben daar geen boodschap aan. Niet omdat ze willens en wetens tegendraads leven maar omdat ze de roep van hun ziel volgen en die weg loopt soms net buiten de lijntjes! Dans alsof niemand toekijkt Zing alsof niemand luistert Geef liefde alsof niemand in je hele leven je teleurgesteld heeft en leef alsof het de laatste dag is. (bewust in het nu zijn)
Ineke Snelleman op vrijdag 07 juli 2017 12:08
Hele mooie Natasje
Petra de Wijs op dinsdag 04 juli 2017 11:16
"Ik geef niet op omdat het even niet meer gaat, Maar ik ga juist door omdat ik al zover ben gekomen." Voor mij is dit een spreuk die me helpt als ik weer in een dip schiet en de moed me in schoenen zakt. Juist dan helpen me spreuken en citaten. Ik zit dan ook veel op Pinterest om passende citaten te ontdekken. Voor elke emotie vind ik dan wel weer passende die me helpen of inspireren.
Ineke Snelleman op vrijdag 07 juli 2017 12:08
Een goed idee om Pinterest te bezoeken voor mooie citaten.
Ria op dinsdag 04 juli 2017 11:27
Ik ben dol op Paulo Coelho "De sterkste liefde is die welke zijn eigen zwakte kan laten zien."

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:05
199 Woorden over