Meteen naar reacties
hoggevoeligheid-spannin_20160425-175031_1

Het zenuwstelsel van een hooggevoelig mens staat op grote spanning. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds een gevoel van druk en zenuwachtigheid ervaart.

Zeker in het hoofd- en nekgebied kan er een grote spanning zijn, waardoor je het gevoel van alertheid en steeds waakzaam moeten zijn kunt hebben.

 

Reptielenbrein

In je lichaam zit een lange zenuw in je reptielenbrein, het brein van de instincten, het brein waarin de vlucht, vecht of bevries reacties zitten. Deze zenuw loopt naar beneden langs je ruggengraat en regelt daar allerlei systemen. Bij hooggevoelige mensen is deze zenuw meestal erg gespannen.

Controle kwijt

Als je reptielenbrein het ‘overneemt’ kan je het gevoel krijgen de controle kwijt te zijn. Je doet iets zonder er bij na te denken, je doet het instinctief. Naderhand weet je helmaal niet meer waar dat vandaan komt, hoe deze reactie tot stand is gekomen.

Vechten, vluchten, bevriezen

Dit instinct kan ook heel goed zijn, of het kan je belemmeren. Je kan bijvoorbeeld zonder nadenken in het water springen als je ziet dat iemand verdrinkt, je kan ook gaan verstijven en geen voet meer kunnen verzetten.

Sommige mensen vluchten bij gevaar weg, anderen verstijven, weer anderen gaan vechten.

Hoe is dit voor hooggevoeligen?

Gevoelige mensen hebben een grote verbinding met het ‘woordeloze’ het zonder taal kunnen voelen wat er speelt. Dit zonder woorden zetelt ook in dit oerbrein. Het reptielenbrein is het brein wat het eerste actief is bij de mens, wat zich al in de baarmoeder heeft ontwikkeld.

Hooggevoeligheid ontwikkelt zich ook het sterkst in het prille begin van je mens-zijn. Je wordt met je sensitief zijn geboren. Hierdoor hebben gevoelige mensen ook een sterke verbinden met hun ‘instinct’.

Oefening

Ga ergens rustig zitten, zet je voeten plat op de grond. Je kunt eventueel een mooi muziekje opzetten, een kaarsje aansteken en / of wat wierrook branden.

Nu beweeg je je hoofd langzaam van je rechterschouder naar je linkerschouder. Je gaat, zonder forceren, met je rechteroor richting je rechterschouder en met je linkeroor richting linkerschouder.

Op deze manier breng je ontspanning in die lange zenuw die bij jou misschien altijd in een soort vlucht modus staat.


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Wim op woensdag 27 april 2016 10:42
Kan me niet herinneren ooit zonder spanning te zijn geweest
Ineke Snelleman op zaterdag 30 april 2016 07:26
Dat is best herkenbaar voor hooggevoelige mensen Wim. Spanning kan gewoon bij je horen, dat accepterend heeft mij in ieder geval rust gegeven.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:12
199 Woorden over