Meteen naar reacties
decoratie

Decembermaand, de maand met de velen feestdagen. Voor de één is dit fijn, de ander zou het liefst deze hele maand in het vergeetboek zetten.

Zelf heb ik gemengde gevoelens over de decembermaand. Ik vind het ongelooflijk fijn om thuis weer gezellig kaarsjes aan te steken. Ik verheug me er al op om het huis in de kerstsfeer te brengen.

Aan de andere kant heeft deze maand voor mij veel stressmomenten. Eerst is er Sinterklaas en zeven kleinkinderen die hunkeren naar een cadeautje van Oma Klaas. Verder ben ik zelf jarig, twee van de zeven kleinkinderen zijn ook jarig en dan komt Kerstmis en Nieuwjaar. Ik vind het veel en ik vind het ook fijn om jarige en verheugde kindersnoetjes te zien.

Wat doe ik nu zelf om niet helemaal hoteldebotel te raken? Wat heb ik geleerd om toch te genieten van deze drukke dagen? Wat kan jij doen om een fijne maand te hebben? Lees het hieronder:

  • Ik heb het mezelf gegund om vrije dagen tussendoor te hebben. Dan bedoel ik dagen rust met alleen mijn man.
  • Mijn verjaardag vier ik niet op de dag zelf, dan ga ik iets doen wat ik leuk vind. Er is nog een heel jaar over waarin ik mensen kan uitnodigen voor mijn verjaardag. 
  • Ik heb besloten dat ik echt niet ergens de hele dag hoef te zijn, mijn neus laten zien op het belangrijkste tijdstip (bijvoorbeeld het diner) is genoeg.
  • In een drukke omgeving mag ik best ergens aan de rand van het gezelschap zitten, een rustige plek opzoeken.
  • Als ik zelf een diner organiseer heb ik geleerd dat minder ook goed is. Voorheen maakte ik altijd veel te veel eten voor al die mensen die kwamen. Ik koop nu ook gerust iets wat kant en klaar is.
  • Ik heb besloten om te genieten van alles wat er om me heen gebeurt.

De decembermaand kan ook heel mooi en sfeervol zijn, de donkere dagen met kaarsjes en warmte die weer licht voor het nieuwe jaar beloven. Luisteren naar sfeervolle muziek, een mooie film kijken, de geur van kaneel en krentenbrood. Genieten van lekkere hapjes en drankjes samen met mensen om wie ik geef.

Tips wat jij kunt doen in deze drukke maand

Kom op een tijd die voor jou fijn is

Je hoeft niet als eerste ergens binnen te komen. Je mag ook gerust zeggen dat een hele dag ergens op visite zijn teveel voor je is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vlak voor het diner te komen en de borrel vooraf over te slaan. Je hebt dan nog een groot deel van de dag voor jezelf.

Neem rust tussendoor

Je vindt het misschien prettig om tussendoor even een wandelingetje te maken. Zeg gerust dat je even wat tijd hiervoor nodig hebt.

Maak het jezelf gemakkelijk

Als je zelf mensen ontvangt kies er dan eens voor om het feestdiner te maken van gerechten die je al kent, waarvan je weet dat je ze gemakkelijk kan bereiden. Het gaat bij de feestdagen om de gezelligheid. Als je een sterkok(kin) bent vind je het misschien juist wel ontspannend om iets heel nieuws en uitgebreids te maken.

Wees creatief

Als er bij jou in de familie altijd hetzelfde wordt gedaan en je bent dit helemaal beu, stel dan eens iets voor wat je zelf graag wilt doen. Misschien denk je nog dat mensen dit niet leuk vinden, je kunt ook blij verrast worden door hun reacties.

Neem vrije dagen

Plan bewust dagen in die voor jou zijn, dagen waarin je alleen doet wat goed voor jou voelt. Dat heeft misschien als consequentie dat je af en toe nee moet zeggen tegen een uitnodiging. Dan kan je heel vriendelijk zeggen: “wat leuk dat je mij erbij wilt hebben, ik heb het deze maand al zo druk dat ik ervoor kies om ook een dag voor mezelf te plannen.”

Roze olifant

Bang voor opmerkingen van de familie? Bang voor ruzie? Kijk of je alles gewoon kunt laten komen zoals het komt. Hoe meer je probeert te voorkomen dat dit gebeurt, hoe groter de kans dat het juist ontstaat. Als je ergens niet aan wilt denken, denk je er juist aan. Probeer maar eens niet aan een grote roze olifant te denken. En, loopt de olifant al door je gedachten?

Aangeven hoe jij het wilt

Durf te zeggen hoe jij de feestdagen graag wilt hebben. Wil je een paar dagen zonder teveel mensen om je heen, prima. Wil je liever thuis kerst vieren, prima. Wil jij het juist met veel mensen, prima. En vlucht je het liefste naar het buitenland, ook prima.

Het belangrijkste van alles:

Blijf genieten van al het moois om je heen. Focus je op wat de feestdagen kunnen zijn: een fijn moment om naar uit te mogen kijken.

Eenzaam deze maand?

Ik ben me ervan bewust dat er mensen zijn die deze maand eenzamer zijn dan ze zouden willen zijn. Ook als je hooggevoelig bent en het nodig hebt om je terug te trekken, kan je jezelf eenzaam en alleen voelen. Zeker als je niet veel mensen om je heen hebt waar je naar toe kunt gaan. Ook jij mag genieten van alles om je heen. Maak het voor jezelf zo gezellig mogelijk. Wil je graag bij mensen zijn? Vraag of je op bezoek mag komen. De meeste mensen willen graag iets voor een ander doen, ook voor jou.

Is er iemand die je mist tijdens deze dagen?

Deze maand kan heel verdrietig zijn als je iemand hebt verloren waar je van houdt. Je mag je momenten pakken om aan deze geliefde persoon te denken. Je mag je momenten pakken om over de voor jou belangrijke persoon te praten. Je mag jezelf terugtrekken tijdens drukke momenten als jij dit nodig hebt. Niemand kan bepalen hoelang jij nodig hebt om een verdriet te verwerken. Niemand kan voor jou voelen wat jij nodig hebt om een verdriet te verwerken.

Ik wens je hele mooie, fijne, hartverwarmende en liefdevolle decembermaand toe.

“De mooiste feestdagen worden in onszelf gevierd, in stilte en apart; De geheime gedenkdagen van het hart.” ( Henry Wadsworth Longfellow)


Reacties

Er is 1 reactie op deze blog.

Carmen op maandag 28 november 2016 06:58
Ik vind de decembermaand juist heel fijn. Al vroeg begin ik met mijn huis te versieren in een gezellig sfeer. Ik vind het heerlijk om kaarsjes aan te steken en lange avonden te hebben.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:32
199 Woorden over