Meteen naar reacties
vuurwerk

Het al bijna 2017, een periode wordt afgesloten en een nieuwe periode vangt aan. Een nieuw jaar heeft nog alle beloftes in zich, de lente dient zich al gauw aan met al haar vernieuwende en ontluikende pracht.

Voordat het nieuwe kan aanvangen wordt er afscheid genomen van het oude. De hele decembermaand staat al in het teken van afscheid en vernieuwing. Met de kerstboom wordt de terugkeer van het licht gevierd. De donkere dagen in december symboliseren voor ons de vervlogen tijd. Mensen steken kaarsen aan in huis om het licht toe te laten, om te verwelkomen wat er nieuw is.

Elk jaar nemen veel mensen symbolisch afscheid van het oude jaar met vuurwerk, tevens wordt er een nieuw jaar verwelkomd. Mensen wensen elkaar een gelukkig Nieuwjaar en symbolisch wordt daar op gedronken zodat het nieuwe jaar welkom wordt geheten.

Je kunt het jaar afsluiten met een ritueel en tevens het nieuwe jaar starten met een ritueel. Ik vind onderstaand ritueel een hele fijne, misschien is het ook iets voor jou.

Zo kan je hem doen:

Verzamelen symbolen

Verzamel van alles wat jou aan jouw jaar 2016 doet denken, wat voor jou symbolisch is voor bepaalde herinneringen, gebeurtenissen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld stenen of andere mooie natuurvoorwerpen gebruiken: dennenappels, bladeren, gedroogde bloemen. Je kunt aan foto’s denken of aan krantenknipsels, tekeningen of prenten uit tijdschriften.

Misschien wil je briefjes schrijven en hier op neerzetten hoe jouw 2016 is geweest, of je vind het leuk om gedichtjes te schrijven.

De doos

Vervolgens pak je een doos een schoendoos kan heel goed. Hierin stop je alles wat je hebt verzameld, voordat je het in de doos doet neem je bewust even afscheid van wat het symbolisch voorstelt.

Je kunt verdrietige momenten hebben gekozen bijvoorbeeld een afscheid van iemand, dan kan je het voorwerp even vastpakken en zeggen: je blijft voor altijd in mijn hart, nu ga ik een nieuw jaar in.

Je kunt afscheid hebben genomen van werk, dan kan je bijvoorbeeld het voorwerp pakken en zeggen: ik heb veel geleerd in deze baan, nu is het tijd om verder te gaan.

Je kunt mooie momenten hebben gekozen en daar aandacht aan geven. Ik heb een kleinzoon gekregen, het symbool is een knuffeltje. Ik kan zeggen: wat fijn dat jij geboren bent en ook in het nieuwe jaar bij mij bent.

Eenzaam?

Misschien ben jij met oud en nieuw alleen, voel jij jezelf eenzaam. Symbolisch kan je dan ook je eenzaamheid in de doos stoppen en zeggen: in het nieuwe jaar sta ik open voor contacten.

Dit kan je doen met de doos

Je kunt als je het leuk vind de doos eerst nog versieren of je kunt er allemaal zinnen opzetten. Kijk maar hoe jij het duidelijk kunt maken dat het jouw jaar 2016 is wat je symbolisch in de doos hebt gestopt.

Deze doos kan je ergens bewaren, je kunt hem begraven of je kunt hem zelfs weggooien. Als je de doos vastpakt met alle spullen erin, dan blijf je even stil zitten en dan laat je gevoelsmatig opkomen wat jij met je doos wilt doen.

Ik laat de doos op zolder staan, ik vind het leuk om misschien jaren later nog eens terug te kijken. Misschien dat ik hem dan later wel wil weggooien, verbranden of begraven.

Hoogsensitieve mensen

Als je een HSPer bent heb je vaak het talent om te ervaren, te voelen wat een ritueel met je doet. Dat komt omdat je diep van binnen al weet hoe belangrijk het voor je kan zijn.

Ik weet zeker dat je zelf heel veel creatiefs kan bedenken van wat jij met je doos wilt doen en wat jij in je doos wilt stoppen

Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dichtdoen en verpakken in de goede gedachten der herinnering.

Welkom 2017

Nu kan je het nieuwe jaar welkom heten en uitkijken naar wat zij je komt brengen. Of dit nu mooie momenten of verdrietige momenten zijn, je kunt ze in je hart sluiten door jezelf serieus te nemen, je gevoelens serieus te nemen.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:01
199 Woorden over