Meteen naar reacties
help-ik-krijg-een-complimen_20160405-053514_1

Jij als hooggevoelig mens kan moeite hebben met het ontvangen van complimenten. Dit kan komen omdat je het gevoel hebt dat je niet zo goed bent als de ander zegt. Het kan komen omdat jij het jezelf nog niet waard vindt om een compliment te krijgen. Je gaat je dan ongemakkelijk voelen als iemand je prijst om wat jij kan of doet. Je voelt je ongemakkelijk als iemand jouw uiterlijk leuk vindt.

Oefening

Ga samen met iemand oefenen (vriend(in) of partner). Je zit tegenover elkaar en om de beurt zeg je iets leuks tegen de ander, je geeft een compliment een pluim. Dit kan van alles zijn: Wat een mooie ketting heb je, je heb een leuke lach, jij kan zo goed koken, wat zit je haar mooi, je ruikt lekker......

Degene die dit leuks te horen krijgt, die dit compliment ontvangt blijft even stil, je zwijgt en laat het compliment naar binnen komen.

Gedachten, gevoelens

Misschien komen er van allerlei gedachten bij je op zoals: dit is niet waar, dat komt omdat...of jij kan dit ook heel goed. Misschien komen er allemaal gevoelens en emoties naar boven. Je kunt boos worden: het klopt niet, je kunt verdrietig worden, misschien vanuit een verlangen een gemis.

Saboteurs

Alle belemmerende gedachten zijn jouw saboteurs om echt en oprecht een compliment in ontvangst te nemen. Om echt blij te zijn met wat iemand jou geeft, om het jezelf helemaal waard te vinden dat jij dit in ontvangst mag nemen. Om het leuke dat een ander in jou ziet te accepteren.

Misschien word jij van een bepaald compliment juist wel blij: fijn dat dit wordt gezegd. Wat doet het met jou om dit compliment te krijgen?

Welke neiging krijg je

Wat voor ‘neigingen’ krijg je? Wil je de ander hetzelfde compliment terug geven: ‘jouw haar zit ook altijd mooi’? Je ontneemt op deze manier de ander het plezier om jou een compliment te geven. Tevens ontneem jezelf het plezier om echt te mogen ontvangen.

Neem even de tijd

Je zegt na een moment van stilte en na registratie wat jij allemaal hebt bedacht of hebt willen doen alleen maar: dank je wel.

Jullie blijven nog even stil zitten en dan verwissel je van rol.

Vervolgens kan je na praten wat het met je heeft gedaan.

Hoe was het voor je?

Hoe vond je het om een compliment te geven de ander een pluim te geven? Hoe vond je het om te mogen ontvangen? Hoe was het voor jou als de ander jouw compliment in ontvangst nam? Kon je een bepaald compliment wel ontvangen en een ander compliment juist niet.

Oefening voor als je alleen bent

Je staat voor de spiegel en je gaat jezelf complimenten geven.

Hoe is dat voor jou, kan jij jezelf iets geven? Mag jij van jezelf iets in ontvangst nemen?

Lastig?

Vind je het lastig om jezelf complimenten te geven, weet je niet wat je tegen jezelf kunt zeggen? Neem dan eens iemand in gedachten die jij erg bewonderd en geef al de complimenten die jij tegen die ander had willen zeggen aan jezelf.

Wat je een ander geeft, mag je zelf ook ontvangen.

Toverwoord

Ontvang, dat is het toverwoord bij het krijgen van complimenten, ontvang het toverwoord als iemand jou een pluim op je hoed steekt. Ontvang, zodat de ander het gevoel heeft dat zijn of haar geschenk wordt aangenomen.

Liefde

Ontvangen is liefde voor jezelf mogen hebben, ontvangen is van jezelf houden. Ontvangen is het jezelf waard vinden dat jij dit krijgt.

"Menselijke liefde kent een geheim dat meestal over het hoofd wordt gezien: liefde ontvangen is veel angstaanjagender en bedreigender dan liefde geven." (John Welwood)


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Lieke op dinsdag 19 april 2016 13:59
Ik kan er echt niet goed tegen om een compliment te krijgen, weet totaal niet hoe te reageren. Vaak stamel ik maar iets zoals: het stelt niets voor
Ineke Snelleman op woensdag 20 april 2016 07:41
Dan doe je jezelf heel erg tekort hoor. Je mag gerust dank je tegen iemand zeggen. Alleen al dat iemand jou een compliment geeft betekend al dat diegene het jou waard vind om dat compliment te krijgen. En je doet een ander een groot plezier om het geschenk aan te nemen.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:52
199 Woorden over