Meteen naar reacties
grenzen-hoogsensitief-hooggevoelig

Een HSPer is soms geneigd om over haar of zijn grenzen heen te gaan. Zeker als je net zo goed wilt meedoen als de mensen om je heen.

Ik zie om mij heen dat het ook heel verdrietig kan als je merkt dat niet mee kunt doen, dat niet net zo veel aankan als andere mensen. Soms kan je iets heel leuk vinden en toch merken dat het voor jou te veel is.

Grenzen leren voelen

Bij alles wat je wilt gaan doen, jezelf afvragen:

  • Wil ik dit echt?
  • Wat levert het mij op?
  • Is het goed voor mij?
  • Voelt het goed voor mij?

Stel dat je wordt gevraagd om mee te doen aan de organisatie van een feest van jouw favoriete club. Een hooggevoelig mens kan dan al heel gauw ja zeggen, misschien vanuit het gevoel iets goeds te doen voor de mensen om je heen. Het is dan goed om bovenstaande vragen aan jezelf te stellen.

Luister dan goed naar het eerste interne stemmetje wat naar boven komt, dat is je gevoel. Zodra je in de termen van ja maar gaat denken ben afgestapt van je gevoel, gaat je denken het overnemen.

Misschien kom je er achter dat je het echt heel erg leuk en fijn vind om het te doen. Dan zal ik zeker gaan genieten van alle voorbereidingen.

Misschien kom je erachter dat helemaal niet zo goed is voor je, dat het je alleen maar stress oplevert en dat je er echt niet van kan genieten.

Jij hebt jouw talenten

Elk mens is anders, er zijn mensen met legio energie die er hun hand niet voor omdraaien om iets te organiseren. Geniet van hun energie en laat het je aanleunen. Een hoogsensitief mens heeft weer andere talenten. Jij kunt misschien op het feest de rustgevende factor zijn.

“Het leven bestaat uit niet doen wat we willen en doen wat we niet willen.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Ben jij het eens met bovenstaande uitspraak?


Reacties

Er zijn 8 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op woensdag 26 april 2017 12:23
Ja, over je grenzen heen gaan omdat je een ander niet wilt teleurstellen. Herkenbaar voor veel HSPers. Misschien is dit idee iets voor je: Ik gun mezelf in een situatie zoals jij beschrijft een overnachting in een Bed en Breakfast. Dan kan ik op tijd naar huis en hoeft die lange rit terug ook niet meer. Dan heb ik mijn rust en mijn man kan eventueel langer blijven.
Axel op woensdag 26 april 2017 22:13
Er worden vaak allerlei dingen van ons verwacht, die gewoon niet haalbaar zijn voor iemand die HSP is. Het is echter zeer belangrijk dat je naar je innerlijke luistert en hier ook naar handelt. Dus indien een feestje of een andere gebeurtenis te zwaar wordt voor mij, dan neem ik afscheid en ga naar huis. Maar ik probeer vaak ook even een rust moment in te bouwen, door even buiten door de tuin te lopen. Maar indien het genoeg is geweest, dan heeft langer blijven geen enkele zin. Dit bespreek ik met mijn partner van te voren en indien mijn hoofd te vol zit, dat gaat ze ook wel eens alleen naar een feestje. Wat moet je nu eigenlijk echt?
Ineke Snelleman op donderdag 27 april 2017 12:38
Moeten is dwang zei mijn moeder vroeger al. Het beste is te doen wat je wilt. Mooie aanvulling Axel.

Reageer op deze blog

donderdag 04 juni 2020 15:41
199 Woorden over