Meteen naar reacties
grenzen-hoogsensitief-hooggevoelig

Een HSPer is soms geneigd om over haar of zijn grenzen heen te gaan. Zeker als je net zo goed wilt meedoen als de mensen om je heen.

Ik zie om mij heen dat het ook heel verdrietig kan als je merkt dat niet mee kunt doen, dat niet net zo veel aankan als andere mensen. Soms kan je iets heel leuk vinden en toch merken dat het voor jou te veel is.

Grenzen leren voelen

Bij alles wat je wilt gaan doen, jezelf afvragen:

  • Wil ik dit echt?
  • Wat levert het mij op?
  • Is het goed voor mij?
  • Voelt het goed voor mij?

Stel dat je wordt gevraagd om mee te doen aan de organisatie van een feest van jouw favoriete club. Een hooggevoelig mens kan dan al heel gauw ja zeggen, misschien vanuit het gevoel iets goeds te doen voor de mensen om je heen. Het is dan goed om bovenstaande vragen aan jezelf te stellen.

Luister dan goed naar het eerste interne stemmetje wat naar boven komt, dat is je gevoel. Zodra je in de termen van ja maar gaat denken ben afgestapt van je gevoel, gaat je denken het overnemen.

Misschien kom je er achter dat je het echt heel erg leuk en fijn vind om het te doen. Dan zal ik zeker gaan genieten van alle voorbereidingen.

Misschien kom je erachter dat helemaal niet zo goed is voor je, dat het je alleen maar stress oplevert en dat je er echt niet van kan genieten.

Jij hebt jouw talenten

Elk mens is anders, er zijn mensen met legio energie die er hun hand niet voor omdraaien om iets te organiseren. Geniet van hun energie en laat het je aanleunen. Een hoogsensitief mens heeft weer andere talenten. Jij kunt misschien op het feest de rustgevende factor zijn.

“Het leven bestaat uit niet doen wat we willen en doen wat we niet willen.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Ben jij het eens met bovenstaande uitspraak?


Reacties

Er zijn 8 reacties op deze blog.

Sunduz Temel op dinsdag 25 april 2017 09:43
Ik ben het eens met de uitspraak van Goethe. Alleen paar aanvullingen wil ik er bij zeggen: Als mens heb je altijd behoefte aan om iets te doen of iets niet te doen vanuit je wil. Het belangrijkste is dat je je wil ontdekt en bewust naar dat luistert. Dan pas heb je zin in je leven. Bewust zijn van je innerlijke wereld en je buiten wereld maakt je leven vol.
Ineke Snelleman op woensdag 26 april 2017 12:18
Dank je wel Sunduz voor deze aanvulling
Rein Gerritsen op dinsdag 25 april 2017 19:43
Hoi, ik ben het eens met die uitspraak Zelf haal ik de dingen soms door elkaar, dan twijfel ik om dingen te doen, en vraag me dan af, wie wil dit eigenlijk ? Groeten Rein
Ineke Snelleman op woensdag 26 april 2017 12:20
Als jij het er maar over eens gaat worden dat jij iets zelf wilt Rein, dat is toch echt het belangrijkste voor je.
Roxana op woensdag 26 april 2017 08:13
Dit is zo herkenbaar! Ik wil alles: een stralend schoon huis, iedere dag met vrienden afspreken, het trekpaard op m n werk zijn, alles aanpakken, mensen helpen, zelf leuke dingen doen, wandelen, fietsen...enz enz. En als ik dan merk dat het niet gaat voel ik me teleurgesteld en voel ik me net als Goethe zegt: dat ik alles doe wat ik niet wil en alles wat ik wil links laat liggen. Innerlijke strijd is het gevolg. Vaak heb ik ook het gevoel dat ik niet mag zijn wie ik ben. Als ik vroeg naar huis ga bij een feestje wordt er gevraagd waarom ik toch niet even blijf. Het is maar voor een keertje. Er komt nu ook een bruiloft van een vriendin aan. Mijn vriend wil blijven tot het einde, maar ik wil naar huis als ik moe word. We zijn daggasten, dus het wordt een drukke dag. We moeten wel een uur naar huis rijden, dus m n vriend zal de strijd wel weer winnen waardoor ik drie dagen later nog zit te huilen en een nare nasmaak heb overgehouden aan die mooie dag.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:59
199 Woorden over