Meteen naar reacties
goede-voornemens-prullenbak-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

Het nieuwe jaar 2018, meestal worden er in januari de goede voornemens van stal gehaald. Heb jij er al een paar gemaakt? Had je vorig jaar ook al een paar goede voornemens? Hebben deze voornemens het jaar overleefd?

De meeste goede voornemens hebben geen lang leven, soms blijft het ook alleen maar bij de wens om iets anders te gaan doen. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om een voornemen vol te houden?

Een voornemen is nog geen besluit

Als je jezelf iets voorneemt, zeg je eigenlijk: “ik wil ooit iets gaan doen”. Zo blijft het altijd bij een voornemen en wordt het nooit een echt besluit. Bij een besluit zeg je tegen jezelf: “ik ga nu iets doen”.

Zo komt het dat het je nog geen besluit kan nemen:

Je voelt jezelf niet goed genoeg

Een voornemen maak je vaak omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Je vindt dat je te dik bent, dat je niet fit genoeg bent, dat je niet gezond genoeg eet. En vanuit de wens om jezelf wel goed te voelen, worden de voornemens gemaakt.

Als jij jezelf nog niet goed genoeg vind, zal je merken dat een voornemen er helemaal niets aan kan veranderen om dit gevoel weg te nemen.

Een voornemen kan een echt besluit worden als deze wordt gemaakt vanuit het gevoel dat je goed bent zoals je op dit moment bent.

Voel je jezelf te dik, dan mag je eerst tegen jezelf zeggen: “oké, voor mijn gezondheid mag er best iets af, ik ben wel een prachtig mens”.

Voel je jezelf niet fit genoeg, dan mag je eerst tegen jezelf zeggen: “het zal best goed voor mij zijn om wat fitter te worden, ik ben wel een mooi mens”.

Hoogsensitief

Je kunt het besluit nemen dat je dit jaar om leert gaan met je hoogsensitiviteit. Zoals je nu bent, ben je al goed. Je gaat in 2018 jezelf nog beter leren kennen, je gaat ontdekken dat je als HSPer een prachtig mens bent. In 2018 neem je het besluit dat je er helemaal mag zijn met je hoogsensitiviteit. Het kan best zijn dat je eerst nog wat overtuigingen over jezelf los mag laten. Misschien mag je eerst nog wat pijnlijke emoties onderzoeken. Elk moment is een goed moment om tot een mooi besluit over jezelf te komen.

“Maar al te vaak kan men niet tot een besluit komen door de gedachte: 'het is te laat, het loont de moeite niet meer”. (E. von Feuchtersleben)

Gooi nu je goede voornemens in de prullenbak

Je mag in 2018 besluiten dat dit helemaal jouw jaar wordt, het jaar waarin je op ontdekking gaat naar jezelf. Je mag tegen jezelf zeggen dat elk jaar uit het verleden ook een goed jaar was, in elk jaar heb je wat geleerd en elk jaar heeft je wel iets gebracht.

Ga jij ook besluiten dat je al goed bent zoals je op dit moment bent?


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

Lex Fauser op maandag 01 januari 2018 20:09
Beste Ineke, Allereerst wil ik je de allerbeste wensen wensen voor 2018!! Vooral tav je zemmen een sportief en succesvol jaar! Zegt deze niet werkzame nu maar wel gediplomeerde zweminstructeur en wedstrijdzwem trainer niveau B! :-). Ik heb op zich niet letterlijk goede voornemens omdat ze bij mij dan ook niey werken! Dat werkt bij mij averechts of iig vind ik zoiets te veel dwingend! Niks moet, alles mag zeg ik altijd! Omdat ik graag sport: voetballen in een G-team: speciaal voor volwassenen met diverse beperkingen, fietsen en fitnessen mbv mijn fysiotherapeut..... Ga ik daarmee keihard verder en probeer ik in alles nog beter te worden! En ook mede om mijn conditie en spierkracht op peil te houden cq te verbeteren/versterken! En ook zo mijn gezondheid te verbeteren! Door mijn focus alleen te leggen op wat ik erg leuk vind om te doen/daar waar mijn grootste passie ligt, kan ik ze allemaal volhouden! Dus precies wat jij met zwemmen doet! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op dinsdag 02 januari 2018 09:14
Jij ook een prachtig jaar Lex, met veel sportplezier
natasja op maandag 01 januari 2018 20:58
In de decembermaand doe ik het altijd wat rustiger aan omdat het al druk genoeg is om mij heen. Ik laat alles even los en neem het ervan. Je bent meer uit je dagelijkse ritme en soms wat van slag met deze dagen. Nu het nieuwe jaar weer begint pak ik de draad weer op en ga weer verder zoals ik al deed. Weer gezond eten, bewegen enz. Omdat ik even heb stil gestaan heb ik wel weer plannen/ideeën maar leg me nergens op vast. Die nieuwe energie en frisse start is een fijn gevoel.
Ineke Snelleman op dinsdag 02 januari 2018 09:15
Lekker, zo fris weer verder te gaan. Je pakt het goed aan Natasja
Sunduz op dinsdag 02 januari 2018 13:11
Beste Ineke, Ten eerste wil ik je goed en gezond 2018 wensen!!! Ik heb wel goede voornemens, vind ook belangrijk om te hebben, om iets te verwezenlijken in het leven. Als je ze weet en accepteert dan pas, kan er een gevolgen zijn om iets verder te verwerken. Of in jezelf, of om je heen...... Weer een mooie onderwerp heb je gekozen Ineke. Dank je wel..... Sunduz

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:54
199 Woorden over