Meteen naar reacties
gewoon-menselijk-contact-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

In ons deel van de wereld leven de mensen meer op zichzelf dan bijvoorbeeld in de zuidelijker delen van de wereld.

Voor een hoogsensitief mens kan het op jezelf zijn een heel fijn gevoel geven. Veel HSPers hebben ook het verlangen naar voelen van verbinding. Je kunt zelf veel doen aan het gevoel van verbonden zijn met de wereld.

Gewoon even groeten

Tijdens de wandelingen, die ik samen met mijn man maak, kom ik regelmatig andere wandelaars tegen. Er is dan al een gevoel van verbinding: wij zijn wandelaars. Het is dan ook heel normaal om elkaar even te groeten.

In de wachtkamer van de dokter bijvoorbeeld vind ik het ook fijn om even gedag te zeggen en ik vind het fijn als andere mensen even groeten. Je bent op dat moment samen in een gedeelde ruimte, er is verbinding.

Op straat wil ik ook vaak even gedag zeggen tegen mensen, soms tegen een volkomen vreemde. Dan voel ik de verbinding met die vreemde.

De ander groet terug

Dan is er echt even contact, een gevoel dat we samen op de wereld zijn en op dat moment even iets hebben.

De ander groet niet terug

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand niet terug groet. Een hooggevoelig mens kan daar misschien over gaan fantaseren en het op zichzelf betrekken: ‘ik word niet aardig gevonden.’

Misschien is degene die niet terug groet erg verlegen, misschien is hij of zij in gedachten verzonken en heeft jou echt niet opgemerkt. Dat in gedachten verzonken zijn overkomt mij in ieder geval regelmatig.

De ander heeft je niet gezien of gehoord misschien. In het zwembad waar ik regelmatig vertoef, zwemmen veel mensen op leeftijd. Tijdens het zwemmen hebben ze meestal hun bril niet op en of hun gehoorapparaatjes niet in. Dan groet ik iemand en krijg ik een onbestemde en turende blik terug.

Andere culturen

In zuidelijker landen is het heel gewoon om elkaar gedag te zeggen en zelfs om elkaar dan de hand te schudden. Dan is er ook even lichamelijk contact. Mannen omhelzen elkaar en vinden het heel gewoon om elkaar een kus te geven.

De jongste zoon van mijn man heeft een Argentijnse vriendin, voor haar is het heel normaal om elkaar te kussen (eentje maar) en daarbij een omhelzing te geven. Ook de Argentijnse mannen doen het, een mannelijke omhelzing waarbij ze elkaar op de rug ‘slaan’. Er gebeurde er iets heel leuks: ik zag mijn man en zijn zoon elkaar omhelzen. ‘We kunnen nog veel leren van andere culturen’, dacht ik op dat moment.

Ga nooit weg zonder te groeten,
ga nooit heen zonder een zoen.
Wie het noodlot zal ontmoeten,
kan het morgen niet meer doen.
(Toon Hermans)

Hoe begroet jij iemand?


Reacties

Er zijn 12 reacties op deze blog.

Krustel op donderdag 27 juli 2017 09:06
Een vriendelijke goeden dag kost je niets het vult je innerlijke geweldig en komt er geen reactie jammer , de volgende keer beter he Ik kan er toch ook wel van genieten wanneer de andere persoon iets terug zegt/ of knikt
Ineke Snelleman op donderdag 27 juli 2017 15:33
Een groet terug is altijd fijn, het geeft mij het gevoel dat ik gezien ben.

Reageer op deze blog

dinsdag 28 juni 2022 14:56
199 Woorden over