Meteen naar reacties
gewoon-menselijk-contact-HSP-hoogsensitief-hooggevoelig

In ons deel van de wereld leven de mensen meer op zichzelf dan bijvoorbeeld in de zuidelijker delen van de wereld.

Voor een hoogsensitief mens kan het op jezelf zijn een heel fijn gevoel geven. Veel HSPers hebben ook het verlangen naar voelen van verbinding. Je kunt zelf veel doen aan het gevoel van verbonden zijn met de wereld.

Gewoon even groeten

Tijdens de wandelingen, die ik samen met mijn man maak, kom ik regelmatig andere wandelaars tegen. Er is dan al een gevoel van verbinding: wij zijn wandelaars. Het is dan ook heel normaal om elkaar even te groeten.

In de wachtkamer van de dokter bijvoorbeeld vind ik het ook fijn om even gedag te zeggen en ik vind het fijn als andere mensen even groeten. Je bent op dat moment samen in een gedeelde ruimte, er is verbinding.

Op straat wil ik ook vaak even gedag zeggen tegen mensen, soms tegen een volkomen vreemde. Dan voel ik de verbinding met die vreemde.

De ander groet terug

Dan is er echt even contact, een gevoel dat we samen op de wereld zijn en op dat moment even iets hebben.

De ander groet niet terug

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand niet terug groet. Een hooggevoelig mens kan daar misschien over gaan fantaseren en het op zichzelf betrekken: ‘ik word niet aardig gevonden.’

Misschien is degene die niet terug groet erg verlegen, misschien is hij of zij in gedachten verzonken en heeft jou echt niet opgemerkt. Dat in gedachten verzonken zijn overkomt mij in ieder geval regelmatig.

De ander heeft je niet gezien of gehoord misschien. In het zwembad waar ik regelmatig vertoef, zwemmen veel mensen op leeftijd. Tijdens het zwemmen hebben ze meestal hun bril niet op en of hun gehoorapparaatjes niet in. Dan groet ik iemand en krijg ik een onbestemde en turende blik terug.

Andere culturen

In zuidelijker landen is het heel gewoon om elkaar gedag te zeggen en zelfs om elkaar dan de hand te schudden. Dan is er ook even lichamelijk contact. Mannen omhelzen elkaar en vinden het heel gewoon om elkaar een kus te geven.

De jongste zoon van mijn man heeft een Argentijnse vriendin, voor haar is het heel normaal om elkaar te kussen (eentje maar) en daarbij een omhelzing te geven. Ook de Argentijnse mannen doen het, een mannelijke omhelzing waarbij ze elkaar op de rug ‘slaan’. Er gebeurde er iets heel leuks: ik zag mijn man en zijn zoon elkaar omhelzen. ‘We kunnen nog veel leren van andere culturen’, dacht ik op dat moment.

Ga nooit weg zonder te groeten,
ga nooit heen zonder een zoen.
Wie het noodlot zal ontmoeten,
kan het morgen niet meer doen.
(Toon Hermans)

Hoe begroet jij iemand?


Reacties

Er zijn 12 reacties op deze blog.

Suzanne op dinsdag 25 juli 2017 09:17
Zo vaak kom ik dit tegen. Ik groet mensen op straat, maar slechts een enkeling groet of lacht terug. Veel mensen zijn in zichzelf gekeerd. En als ze je niet kennen en je groet hen, krijg je een wazige blik te zien ('wie ben jij?'). Jammer dat het zo gaat, want de wereld kan zoveel mooier zijn als we er voor elkaar zouden zijn. Vriendelijk zijn kost niks!
Ineke Snelleman op dinsdag 25 juli 2017 16:04
Ik vind het ook fijn als er teruggegroet wordt. Toch snap ik het best als iemand eens in gedachten verzonken is of het echt niet heeft gezien. Fijn dat jij ook de mensen groet, hoe meer mensen dit gaan doen hoe vriendelijker de wereld wordt.
Sunduz op dinsdag 25 juli 2017 09:37
Wat een goed onderwerp die je vandaag heb gekozen Ineke!! ik ben trots op jou. Ja, begroeten mensen vanuit je hart , dit vind ik als eerste fundamentele behoefte van een mens als contact met buitenwereld. Mijn manier om te begroeten van mensen ook met omhelzing. Dit heb ik vanuit mijn oosterse cultuur. Maar dit doen wij als we met iemand kennis hebben gemaakt en paar keer gesproken hebben. In de familie altijd met kusje en omhelzing hoe vaak je ze per week ziet, maakt niet zo veel uit. Op straat, in je omgeving waar je ben geweest vind ik ook belangrijke vorm van een verbinding is dat je glimlacht en gedag zegt. Dat heb je in je autonoom zoals alle verbindingen in ons universum........... Hartelijke groet!!!!
Ineke Snelleman op dinsdag 25 juli 2017 16:05
Dank je Sunduz voor jouw woorden. Jij bent zeker een hartelijke vrouw, altijd fijn om je te zien of van je te horen.
Rein op dinsdag 25 juli 2017 13:57
Hoi Ineke, leuk onderwerp Ik vind het fijn om kort en duidelijk te zijn, maar soms zoom ik in of dwaal ik af! In mijn wereld gezien door mijn ogen is de ontvanger hierin net zo belangrijk, want die spiegelt je. Zie je iemand naar je kijken en zij of hij begint te stralen dan komt dus door jezelf. En dan, juist dan, zijn woorden overbodig . Lieve groet, Rein

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:45
199 Woorden over