Meteen naar reacties
waterlelies

Neem jij wel eens emoties op van een ander? Vind je het fijn om een ander gelukkig te zien zodat je jezelf dan ook gelukkig voelt? Wil je graag dat een ander stopt met verdrietig zijn zodat jij je blij kunt voelen? Identificeer je jezelf daardoor misschien met de emoties en pijn van de ander?

Je ziet iemand die lijdt

Misschien vind je het niet prettig om te zien dat iemand lijdt. Je kunt dan onbewust de pijnen en emoties van een ander op je schouders leggen.

Je wilt het oplossen

Misschien wil jij het ook voor een ander oplossen, juist omdat jij als hooggevoelig mens het zo goed kan aanvoelen als iemand een emotie heeft.

De emotie komt binnen

Door het gericht zijn op die ander wordt de emotie ook vaak naar binnen gehaald. Vaak komt dit omdat je er iets mee wilt doen, er voor die ander wilt zijn. Je kunt echter niet altijd iets voor een ander doen. Je hoeft ook niet altijd iets voor een ander te doen. Je mag iets voor een ander doen als het op dat moment goed voor jou is en voor de ander.

Gaan waarnemen

Om deze emoties nu niet bij je binnen te laten komen, kan je het ook echt gaan zien als waarnemen: “Ik zie, voel, merk dat jij een emotie hebt, ik hoef met deze emotie op dit moment niets te doen, ik mag het bij jou laten.”

Jouw pijn / emotie

Emoties kunnen ook naar binnen komen omdat ze iets bij jou raken, een pijn uit het verleden, een ervaring vanuit het nu. Als je naar je eigen pijnen kijkt, kan je de pijnen / emoties van een ander accepteren. Je maakt je vrij van de emoties van de ander en je geeft je eigen emoties de kans om er te mogen zijn. Dan ben je er puur vanuit jezelf voor die ander.

Bij jezelf blijven

Bij jezelf blijven / jezelf zijn, is van jezelf houden, jezelf gaan leren vergeven. Jezelf vergeven is zien dat jij je leven niet anders kon leven dan je gedaan hebt, ook als je het anders had gewild.

Je bent er voor de ander

Het wordt dan ook veel makkelijker om de emoties van de ander bij hem of haar te laten, waardoor je er echt voor die ander kunt zijn.

Wil je van anderen kunnen houden, moet je ook jezelf lief kunnen hebben en in jezelf geloven.


Reacties

Er is 1 reactie op deze blog.

Ans op woensdag 07 september 2016 07:08
Een mooie reminder

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:23
199 Woorden over