Meteen naar reacties
misvertanden-HSP-hooggevoelig

Ondanks dat HSP steeds meer bekendheid krijgt, zijn er nog steeds veel misvatting over wat het is en wat het niet is. Ik zie regelmatig van deze vergissingen voorbij komen. Vaak wordt er met hele goede bedoelingen uitspraken over hoogsensitieve mensen gedaan. Het is jammer dat hierdoor het sensitief zijn ook in een negatief daglicht kan belanden.

Een hele grote misvatting dat ik regelmatig hoor is deze: een HSPer is iemand die met fluwelen handschoenen aangepakt moet worden, ze kunnen nergens tegen en maken van alles een probleem.

Misvattingen over HSP

1. Een hoogsensitief mens kan niets hebben
2. Een hooggevoelig mens is steeds aan het klagen
3. Een HSPer moet je voorzichtig benaderen

Hoe komen deze misvattingen in de wereld?

Een hoogsensitief mens heeft een diepe interne verwerking van prikkels. Hierdoor kan het voorkomen dat je als HSPer last kan hebben van zaken waar anderen geen last van hebben. Je zenuwgestel kan sommige prikkels minder goed verwerken.

Misvatting 1

Een voorbeeld van mijzelf: ik had een nieuw rugzak nodig en voordat ik deze gevonden had! De ene rugzak zat te strak om mijn nek, de andere hing te laag op mijn rug, weer eentje was te zwaar een andere voelde gewoon niet lekker zonder dat ik wist waarom. Alle prikkels die een rugzak kon geven voelde ik extra. Gelukkig was de perfecte rugzak er ook bij, helaas voor mij was deze wel prijzig. Ik gun het mezelf dan wel om er wat meer geld aan uit te geven, ik wil gewoon jaren plezier hebben van mijn wandelingen met rugzak.

Misvatting 2

Bij bovenstaand voorbeeld is al goed te zien hoe misvatting 2 in de wereld komt. Andere mensen kunnen het niet altijd snappen dat een HSPer veel prikkels intens voelt. Er wordt dan niet gesnapt dat een rugzak, een schoen, sok of willekeurig ander kledingstuk gewoon fijn moet zitten. De misvatting dat je steeds aan het klagen bent is geboren, mensen gaan zich over je vergissen. Je klaagt niet, je wilt gewoon iets hebben wat goed zit, iets wat fijn en comfortabel is. Andere mensen zullen misschien minder last hebben van een kriebelig gevoel of van iets wat knelt.

Misvatting 3

Wat hierboven is beschreven is meteen de bron van misvatting 3. Je hoeft een HSPer echt niet voorzichtig te benaderen. Ook een hooggevoelig mens kan heel goed aangeven wat wel of niet prettig is. Geef jij als HSPer niet aan wat voor jou goed is, weet een ander niet hoe iets voor jou voelt.

Dit geeft jou al meteen de mogelijkheid in handen om te voorkomen dat andere mensen zich over je gaan vergissen. Als je niet vertelt hoe iets voor jou is, reageer je misschien geërgerd op de prikkels om je heen en de prikkels die je voelt. Dit kan er weer voor zorgen dat een ander denkt dat je helemaal nergens tegen kan.

Neem jezelf serieus

Als je jezelf serieus neemt, met alles wat er bij het HSPer zijn hoort, kan je ook heel goed voor jezelf zorgen. Dat maakt dat de mensen om je heen zien en weten welke betekenis sensitief zijn voor jou heeft. Je straalt dan uit dat je heel goed zelf aan kan geven wat voor jou goed is en wat je liever anders hebt.

“Zij die niet klagen ontvangen geen medeleven.” (Jane Astin)

Welke misvattingen over HSP ken jij nog meer?

 

 


Reacties

Er zijn 14 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op woensdag 17 mei 2017 19:26
Lieve Lex, Je weet nooit hoe iemand geworden is tot wat hij/zij is. Dat maakt het tevens beter om het oordelen maar te laten. Er is helemaal niets mis mee om autistisch te zijn, net zoals er niets mis mee is om HSP te zijn. We zijn wie we zijn. Je hebt mensen van allerlei slag nodig. Als iemand niet op één lijn zit met jou kan je beter het contact verbreken, dat heb je goed gedaan
Marike op dinsdag 16 mei 2017 23:54
Helaas heb ik alleen maar mensen om mij heen die er helemaal niets van begrijpen hoe het is om HSPer te zijn. Sommigen hebben een zeer zware energie bij zich en zijn negatief ingesteld. Daar word heel moe van en ik ervaar zelfs lichamelijk pijn hierdoor. Toch wil ik de banden niet helemaal verbreken, ik help graag anderen. Maar ik moet wel aan mezelf denken. Uitendelijk zal blijken of het mogelijk is om deze contacten in stand te houden. Ook is het belangrijk mezelf af te schermen voor de energie van anderen, maar dat vind ik moeilijk. Wat is hiervoor de juiste methode? De enige persoon die mij wel begreep en goed kon 'coachen' was Ans, ik kende haar al ruim 30 jaar, zij is helaas twee jaar geleden overleden aan een ernstige hartaandoening, nog veel te jong. Marike
Ineke Snelleman op woensdag 17 mei 2017 07:23
De manier voor jezelf af te schermen bestaat niet, het is allemaal heel persoonlijk. Het belangrijkste is zelfkennis en weten waar nog pijnpunten voor jezelf liggen. Vaak staan mensen open richting een ander omdat het zo 'geleerd' is, je doet het al heel lang. Als iemand weet hoe het komt dat je zo open staat, kan je hier aan gaan werken.
Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 10:03
Beste Marike, Heel herkenbaar hoor wat je allemaal schrijft. Het enige verschil is tussen ons, althans dat haal ik uit jouw verhaal, dat ik allang niet meer iedereen moet of "moet" helpen en steunen. En ik de voor mij slechte vrienden uit mijn leven heb verbannen! dit omdat die bagger vriendschap mij veels te veel energie kostte en ik eraan onderdoor ging! DIT ging ten koste van mijn gezondheid en ik ben al chronische ziek met een energiebeperking!! Ik zet me sinds een tijd alleen maar nog in voor de voor mij echte goede vrienden en dit voelt voor mij prima! Dit is zeg maar voor mij het soort bescherming tegen de negatieve energieen van bepaalde mensen. Idd, wat Ineke schrijft, voor mij persoonlijk de juiste keuze. Wat voor jou het beste is om te doen kan ik je ook helaas niet zeggen of adviseren. Maar ben het eens met wat Ineke jou antwoordt en handel(de) ook vandaaruit. Hopelijk heb je wat aan mij bericht? Groeten, Lex Fauser.
Marike op woensdag 17 mei 2017 13:02
Beste Lex, Het moeilijke is dat degenen die mij vermoeien niet onder de noemer van 'bagger vriendschap' vallen, maar ze zijn zijn wel zwaar op de hand, zoals dat heet. Een vriendin refelecteert voortdurend allerlei ellende van haar broers en zussen en ook alles wat ze via Facebook binnenkrijgt. Ik heb haar voorzichtig duidelijk gemaakt dat ik daar moeite mee heb. Ikzelf zit bewust niet op Facebook, dat kost alleen maar energie. Broers en zussen heb ik overigens ook niet, van mijn kant zijn er op dat gebied weinig verhalen te vertellen. Ik begrijp wel dat mensen hun verhaal kwijt willen, maar ook zaken van jaren geleden. Het lijkt alsof er nooit iets leuks te vertellen valt. Ik ben van plan toch vaker mijn grenzen aan te geven. Ik help haar overigens wel met allerlei zaken, dat zit nu eenmaal in mij. Vriendelijke groet, Marike

Reageer op deze blog

dinsdag 07 april 2020 20:52
199 Woorden over