Meteen naar reacties
misvertanden-HSP-hooggevoelig

Ondanks dat HSP steeds meer bekendheid krijgt, zijn er nog steeds veel misvatting over wat het is en wat het niet is. Ik zie regelmatig van deze vergissingen voorbij komen. Vaak wordt er met hele goede bedoelingen uitspraken over hoogsensitieve mensen gedaan. Het is jammer dat hierdoor het sensitief zijn ook in een negatief daglicht kan belanden.

Een hele grote misvatting dat ik regelmatig hoor is deze: een HSPer is iemand die met fluwelen handschoenen aangepakt moet worden, ze kunnen nergens tegen en maken van alles een probleem.

Misvattingen over HSP

1. Een hoogsensitief mens kan niets hebben
2. Een hooggevoelig mens is steeds aan het klagen
3. Een HSPer moet je voorzichtig benaderen

Hoe komen deze misvattingen in de wereld?

Een hoogsensitief mens heeft een diepe interne verwerking van prikkels. Hierdoor kan het voorkomen dat je als HSPer last kan hebben van zaken waar anderen geen last van hebben. Je zenuwgestel kan sommige prikkels minder goed verwerken.

Misvatting 1

Een voorbeeld van mijzelf: ik had een nieuw rugzak nodig en voordat ik deze gevonden had! De ene rugzak zat te strak om mijn nek, de andere hing te laag op mijn rug, weer eentje was te zwaar een andere voelde gewoon niet lekker zonder dat ik wist waarom. Alle prikkels die een rugzak kon geven voelde ik extra. Gelukkig was de perfecte rugzak er ook bij, helaas voor mij was deze wel prijzig. Ik gun het mezelf dan wel om er wat meer geld aan uit te geven, ik wil gewoon jaren plezier hebben van mijn wandelingen met rugzak.

Misvatting 2

Bij bovenstaand voorbeeld is al goed te zien hoe misvatting 2 in de wereld komt. Andere mensen kunnen het niet altijd snappen dat een HSPer veel prikkels intens voelt. Er wordt dan niet gesnapt dat een rugzak, een schoen, sok of willekeurig ander kledingstuk gewoon fijn moet zitten. De misvatting dat je steeds aan het klagen bent is geboren, mensen gaan zich over je vergissen. Je klaagt niet, je wilt gewoon iets hebben wat goed zit, iets wat fijn en comfortabel is. Andere mensen zullen misschien minder last hebben van een kriebelig gevoel of van iets wat knelt.

Misvatting 3

Wat hierboven is beschreven is meteen de bron van misvatting 3. Je hoeft een HSPer echt niet voorzichtig te benaderen. Ook een hooggevoelig mens kan heel goed aangeven wat wel of niet prettig is. Geef jij als HSPer niet aan wat voor jou goed is, weet een ander niet hoe iets voor jou voelt.

Dit geeft jou al meteen de mogelijkheid in handen om te voorkomen dat andere mensen zich over je gaan vergissen. Als je niet vertelt hoe iets voor jou is, reageer je misschien geërgerd op de prikkels om je heen en de prikkels die je voelt. Dit kan er weer voor zorgen dat een ander denkt dat je helemaal nergens tegen kan.

Neem jezelf serieus

Als je jezelf serieus neemt, met alles wat er bij het HSPer zijn hoort, kan je ook heel goed voor jezelf zorgen. Dat maakt dat de mensen om je heen zien en weten welke betekenis sensitief zijn voor jou heeft. Je straalt dan uit dat je heel goed zelf aan kan geven wat voor jou goed is en wat je liever anders hebt.

“Zij die niet klagen ontvangen geen medeleven.” (Jane Astin)

Welke misvattingen over HSP ken jij nog meer?

 

 


Reacties

Er zijn 14 reacties op deze blog.

Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 18:37
Beste Marike, Bedankt voor jouw reactie en toelichting. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik heb idd ook wel vrienden en FB vrienden die mij vermoeien maar ik geef ook zeer duidelijk mijn grenzen en wensen aan. Komt soms tot een wat harde confrontatie bij hen aan indien nodig, maar de meesten van hen berijpen en respecteren mij zo goed dat dit toch resulteert in begrip en dan is het ok. En dan weten ze nog niet eens allemaal dat ik HSP-ER ben en DAT hoeft voor mij ook niet. Niet dat ik DIT niet wil of durf te zeggen tegen ze hoor, maar het geeft tov die (FB) vriendschap geen meerwaarde. Zoals IK BEN is vaak al genoeg! En daarbij vertel ik ook andere persoonlijke dingen van mij niet. Mijn FB vrienden zie ik ook NIET als vrienden waarmee ik alles deel. Bij de meesten heb ik dan wel een goede klik tav meer dezelfde maatschappelijke belangen, ed. Maar dat zie ik anders dan een goede vriend die ik ook in real live zie en waarmee ik bijvoorbeeld ook hobby's deel of waarmee ik ECHT GOED kan praten. Mijn ECHTE GOEDE vrienden zijn ook GEEN FB vrienden of toevallig of daarna OOK geworden, en die weten wel van mijn HSP-ER zijnde af. Ook DAN en van HEN krijg ik gelukkig veel begrip en acceptatie en respect, even los van het feit of ze wel exact weten wat HSP nu werkelijk is. Op Facebook reageer ik NIET op mensen die mij vermoeien. Of blokkeer ik echt iemand die respectloos met mij daar omgaat! Zo bescherm ik mijzelf van te veel negatieve prikkels voor mij! Groeten, Lex Fauser.
Peter op dinsdag 23 mei 2017 19:32
Ik wil een paar HSP misvattingen toevoegen; 4. Een HSP'er mankeert iets. (wat verholpen moet/kan worden) 5. Een HSP'er houdt niet van muziek. Over die laatste wil ik zeggen; JA ik hou wél van muziek. Maar dat is alleen niet het gangbare radio-aanbod want dat hou ik geen drie minuten vol. Wanneer je dus niet gediend bent (thuis of op je werk) van 3FM of 100%NL, dan "hou je dus niet van muziek". Omdat men gewoon niet snapt dat je iets anders wil horen, of erger nog, gewoon stilte wil.
Lex Fauser op woensdag 24 mei 2017 10:33
Beste Peter, Deze twee extra toevoegingen van jou tav misvattingen over HSP vind ik heel erg goed en belangrijk om te melden. Vooral nummer 4. Ik merk ook dat nog veel psychologen en andere hulpverleners de term HSP nog NIET eens kennen. Laat staan dat ze weten dat HSP absoluut GEEN psychische - of gedragsstoornis is maar een karaktereigenschap! Hierdoor kun je als HSP-ER door zo'n hulpverlener gezien worden als iemand die zeer moeilijk met vooral negatieve prikkels kan omgaat en dan maar in therapie moet. DIT heb ik vroeger dus vaak meegemaakt en nu achteraf weet ik waarom al die diverse soorten therapieen bij mij niets geholpen heeft. Ik mankeer(de) op psychologisch vlak ook niets en ben gewoon een HSP-ER. T.a.v. Jouw extra aanvullende misvatting nummer 5, kan ik je zeggen dat ik van veel diverse soorten muziek houd: oa van UB40, Rammstein (!), diverse Rock en Popmuziek. Ik luister graag naar mijn favo muziek omdat mij die positieve energie geeft of mij opbeurt. Maar houd idd ook wel regelmatig van absolute stilte. Groeten, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 24 mei 2017 14:04
Dank je voor deze aanvulling Peter

Reageer op deze blog

dinsdag 07 april 2020 20:40
199 Woorden over