Een paar grote misvattingen over HSP

Een paar grote misvattingen over HSP

Ondanks dat HSP steeds meer bekendheid krijgt, zijn er nog steeds veel misvatting over wat het is en wat het niet is. Ik zie regelmatig van deze vergissingen voorbij komen. Vaak wordt er met hele goede bedoelingen uitspraken over hoogsensitieve mensen gedaan. Het is jammer dat hierdoor het sensitief zijn ook in een negatief daglicht kan belanden.

Een hele grote misvatting dat ik regelmatig hoor is deze: een HSPer is iemand die met fluwelen handschoenen aangepakt moet worden, ze kunnen nergens tegen en maken van alles een probleem.

Misvattingen over HSP

1. Een hoogsensitief mens kan niets hebben
2. Een hooggevoelig mens is steeds aan het klagen
3. Een HSPer moet je voorzichtig benaderen

Hoe komen deze misvattingen in de wereld?

Een hoogsensitief mens heeft een diepe interne verwerking van prikkels. Hierdoor kan het voorkomen dat je als HSPer last kan hebben van zaken waar anderen geen last van hebben. Je zenuwgestel kan sommige prikkels minder goed verwerken.

Misvatting 1

Een voorbeeld van mijzelf: ik had een nieuw rugzak nodig en voordat ik deze gevonden had! De ene rugzak zat te strak om mijn nek, de andere hing te laag op mijn rug, weer eentje was te zwaar een andere voelde gewoon niet lekker zonder dat ik wist waarom. Alle prikkels die een rugzak kon geven voelde ik extra. Gelukkig was de perfecte rugzak er ook bij, helaas voor mij was deze wel prijzig. Ik gun het mezelf dan wel om er wat meer geld aan uit te geven, ik wil gewoon jaren plezier hebben van mijn wandelingen met rugzak.

Misvatting 2

Bij bovenstaand voorbeeld is al goed te zien hoe misvatting 2 in de wereld komt. Andere mensen kunnen het niet altijd snappen dat een HSPer veel prikkels intens voelt. Er wordt dan niet gesnapt dat een rugzak, een schoen, sok of willekeurig ander kledingstuk gewoon fijn moet zitten. De misvatting dat je steeds aan het klagen bent is geboren, mensen gaan zich over je vergissen. Je klaagt niet, je wilt gewoon iets hebben wat goed zit, iets wat fijn en comfortabel is. Andere mensen zullen misschien minder last hebben van een kriebelig gevoel of van iets wat knelt.

Misvatting 3

Wat hierboven is beschreven is meteen de bron van misvatting 3. Je hoeft een HSPer echt niet voorzichtig te benaderen. Ook een hooggevoelig mens kan heel goed aangeven wat wel of niet prettig is. Geef jij als HSPer niet aan wat voor jou goed is, weet een ander niet hoe iets voor jou voelt.

Dit geeft jou al meteen de mogelijkheid in handen om te voorkomen dat andere mensen zich over je gaan vergissen. Als je niet vertelt hoe iets voor jou is, reageer je misschien geërgerd op de prikkels om je heen en de prikkels die je voelt. Dit kan er weer voor zorgen dat een ander denkt dat je helemaal nergens tegen kan.

Neem jezelf serieus

Als je jezelf serieus neemt, met alles wat er bij het HSPer zijn hoort, kan je ook heel goed voor jezelf zorgen. Dat maakt dat de mensen om je heen zien en weten welke betekenis sensitief zijn voor jou heeft. Je straalt dan uit dat je heel goed zelf aan kan geven wat voor jou goed is en wat je liever anders hebt.

“Zij die niet klagen ontvangen geen medeleven.” (Jane Astin)

Welke misvattingen over HSP ken jij nog meer?

 

 

HSP verdriet: verlangen naar woordeloos begrijpen
Introvert en extravert en HSP
 

Reacties 14

Gast - Natasja op dinsdag 16 mei 2017 10:33

Ik maak nog steeds mee dat er onbegrip is en zijn er inderdaad misvattingen doordat mensen niet weten wat het is. Soms wordt het gezien als zwakte. Ik probeer met humor en een glimlach iets over te brengen naar mensen over mezelf of als ik ergens tegen aanloop. Ik heb geleerd vooral bij mezelf, eigen gevoel en beleving te blijven. Het is goed zoals het is. Vr. gr. Natasja

Ik maak nog steeds mee dat er onbegrip is en zijn er inderdaad misvattingen doordat mensen niet weten wat het is. Soms wordt het gezien als zwakte. Ik probeer met humor en een glimlach iets over te brengen naar mensen over mezelf of als ik ergens tegen aanloop. Ik heb geleerd vooral bij mezelf, eigen gevoel en beleving te blijven. Het is goed zoals het is. Vr. gr. Natasja
Ineke Snelleman op dinsdag 16 mei 2017 15:48

Wat fijn Natasja dat je zo goed bij je eigen gevoel en beleving kan blijven. Misvattingen kom je tegen en dat zegt ook iets over degene die ze heeft.

Wat fijn Natasja dat je zo goed bij je eigen gevoel en beleving kan blijven. Misvattingen kom je tegen en dat zegt ook iets over degene die ze heeft.
Gast - Lex Fauser op dinsdag 16 mei 2017 10:58

Beste Ineke,

Jouw voorbeeld van de misvattingen tav jouw/het HSP zijn, zijn voor mij ook heel herkenbaar. Vooral dat kleding en schoenen echt 100% prettig en lekker moeten zitten.
Ik heb dan ook dat ik dus echt niet kan douchen en omkleden in de kleedkamers van mijn voetbalclub of bij de club van onze tegenstanders. Ik kan absoluut niet tegen de drukte van heel ons team bij elkaar in meestal te kleine kleedkamers om moeten kleden en douchen, ed. Ik ga dan ook altijd in alle voetbal kleding en dito schoenen naar de clubs. Mijn teamleider/coach weet DIT van mij (niet specifiek dat ik een HSP-ER ben maar volgens mij is hij ook zo of komt dicht in die buurt) en vindt DIT geen probleem.

Een ander misvatting aangaande HSP zijn, en dit heb ik gehoord van een collega van jou: dus ook een HSP trainer, is dat HSP vaak wordt verward met autistisch zijn.
Zo denkt een nu inmiddels gelukkig ex vriendin van mij (gelukkig GEEN relatie met haar gehad!!) Dat ik autistisch ben, terwijl ik dus duidelijk een HSP-ER ben. Zijzelf is narcistisch icm met een persoonlijkheidsstoornis hebben.
De grootste problemen had ik met haar en heb die bagger vriendschap eind vorig jaar moeten beëindigen!! Ik werd echt gek van haar en die bagger vriendschap ging ten koste van mijn gezondheid!!
Ik ben nu wel benieuwd hoe jij over DEZE misvatting denkt en hoor dat graag van je.
Bvd.
Groeten, Lex Fauser.

Beste Ineke, Jouw voorbeeld van de misvattingen tav jouw/het HSP zijn, zijn voor mij ook heel herkenbaar. Vooral dat kleding en schoenen echt 100% prettig en lekker moeten zitten. Ik heb dan ook dat ik dus echt niet kan douchen en omkleden in de kleedkamers van mijn voetbalclub of bij de club van onze tegenstanders. Ik kan absoluut niet tegen de drukte van heel ons team bij elkaar in meestal te kleine kleedkamers om moeten kleden en douchen, ed. Ik ga dan ook altijd in alle voetbal kleding en dito schoenen naar de clubs. Mijn teamleider/coach weet DIT van mij (niet specifiek dat ik een HSP-ER ben maar volgens mij is hij ook zo of komt dicht in die buurt) en vindt DIT geen probleem. Een ander misvatting aangaande HSP zijn, en dit heb ik gehoord van een collega van jou: dus ook een HSP trainer, is dat HSP vaak wordt verward met autistisch zijn. Zo denkt een nu inmiddels gelukkig ex vriendin van mij (gelukkig GEEN relatie met haar gehad!!) Dat ik autistisch ben, terwijl ik dus duidelijk een HSP-ER ben. Zijzelf is narcistisch icm met een persoonlijkheidsstoornis hebben. De grootste problemen had ik met haar en heb die bagger vriendschap eind vorig jaar moeten beëindigen!! Ik werd echt gek van haar en die bagger vriendschap ging ten koste van mijn gezondheid!! Ik ben nu wel benieuwd hoe jij over DEZE misvatting denkt en hoor dat graag van je. Bvd. Groeten, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op dinsdag 16 mei 2017 15:51

Helaas is er vaak misvatting over HSP en autisme. Zeker mannen kunnen nog wel eens verward worden met het zijn van autistisch.
Iemand die autistisch is kan echt veel last hebben van prikkels en wil zich daardoor ook wel terugtrekken.
Een kenmerk van HSP zijn is dat je ook indrukken opdoet van de emoties van anderen. Een HSPer voelt aan hoe het met iemand is. Mensen met autisme hebben hier meer moeite mee.
Een HSPer is verder niet meer of minder dan iemand met autisme, uiteindelijk zijn we allemaal mens.

Helaas is er vaak misvatting over HSP en autisme. Zeker mannen kunnen nog wel eens verward worden met het zijn van autistisch. Iemand die autistisch is kan echt veel last hebben van prikkels en wil zich daardoor ook wel terugtrekken. Een kenmerk van HSP zijn is dat je ook indrukken opdoet van de emoties van anderen. Een HSPer voelt aan hoe het met iemand is. Mensen met autisme hebben hier meer moeite mee. Een HSPer is verder niet meer of minder dan iemand met autisme, uiteindelijk zijn we allemaal mens.
Gast - Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 09:48

Beste Ineke,

Het verschil tussen HSP zijn en autistisch zijn die jij aangeeft, zei die offciële HSP trainer in mijn stad Nijmegen ook. Mogelijk ken je hem wel als zijnde collega's van elkaar? Ik ben zijn naam even vergeten.
Dan geef ik je gelijk dat iedereen gelijk is maar dat vindt die nu inmiddels ex vriendin dus NIET! Ze was zo extreem bezig met dat IK autistisch MOET ZIJN, dat DIT onze vriendschap sterk deed kapot maken!! Mede omdat ze zelf dus narcistisch is icm een persoonlijkheidsstoornis hebben omdat zij zichzelf BOVEN de ander vindt staan en zichzelf beter vindt!
Ik heb daarom ook nooit tegen haar gezegd dat ik NIET autistisch ben maar HSP-ER, omdat ze dat toch NIET zou geloven!
In DIT opzicht heb ik mijn HSP-ER zijnde voor mij iig ten gunste gebruikt, doordat ik haar zeer goed aanvoel(de) en haar maar liet zitten met haar wanen!
Klinkt mogelijk wat lullig en denigrerend tov haar en andere autistische mensen, maar op DIE manier stond en sta ik boven haar.
Ikzelf ben dus blij dat ik NIET autistisch ben maar een HSP-ER!
Ik ken wat ECHTE autistische mede teamgenoten in mijn G voetbalteam (G-team is speciaal voor volwassenen met diverse beperkingen), en met hen heb ik veel minder problemen, stress en ellende in de omgang dan met die ex vriendin!!
M.a.w: ik respecteer en accepteer iedereen met welke bepaalde beperking of handicap dan ook, maar ik wens wel OOK ZO terug behandeld te worden! En dat was met haar absoluut niet het geval!! Daarom heb ik eind vorig jaar ook die bagger vriendschap beëindigd en heb daar absoluut geen spijt van!!

Groeten, Lex Fauser.

Beste Ineke, Het verschil tussen HSP zijn en autistisch zijn die jij aangeeft, zei die offciële HSP trainer in mijn stad Nijmegen ook. Mogelijk ken je hem wel als zijnde collega's van elkaar? Ik ben zijn naam even vergeten. Dan geef ik je gelijk dat iedereen gelijk is maar dat vindt die nu inmiddels ex vriendin dus NIET! Ze was zo extreem bezig met dat IK autistisch MOET ZIJN, dat DIT onze vriendschap sterk deed kapot maken!! Mede omdat ze zelf dus narcistisch is icm een persoonlijkheidsstoornis hebben omdat zij zichzelf BOVEN de ander vindt staan en zichzelf beter vindt! Ik heb daarom ook nooit tegen haar gezegd dat ik NIET autistisch ben maar HSP-ER, omdat ze dat toch NIET zou geloven! In DIT opzicht heb ik mijn HSP-ER zijnde voor mij iig ten gunste gebruikt, doordat ik haar zeer goed aanvoel(de) en haar maar liet zitten met haar wanen! Klinkt mogelijk wat lullig en denigrerend tov haar en andere autistische mensen, maar op DIE manier stond en sta ik boven haar. Ikzelf ben dus blij dat ik NIET autistisch ben maar een HSP-ER! Ik ken wat ECHTE autistische mede teamgenoten in mijn G voetbalteam (G-team is speciaal voor volwassenen met diverse beperkingen), en met hen heb ik veel minder problemen, stress en ellende in de omgang dan met die ex vriendin!! M.a.w: ik respecteer en accepteer iedereen met welke bepaalde beperking of handicap dan ook, maar ik wens wel OOK ZO terug behandeld te worden! En dat was met haar absoluut niet het geval!! Daarom heb ik eind vorig jaar ook die bagger vriendschap beëindigd en heb daar absoluut geen spijt van!! Groeten, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 17 mei 2017 19:26

Lieve Lex,
Je weet nooit hoe iemand geworden is tot wat hij/zij is. Dat maakt het tevens beter om het oordelen maar te laten.
Er is helemaal niets mis mee om autistisch te zijn, net zoals er niets mis mee is om HSP te zijn. We zijn wie we zijn. Je hebt mensen van allerlei slag nodig.
Als iemand niet op één lijn zit met jou kan je beter het contact verbreken, dat heb je goed gedaan

Lieve Lex, Je weet nooit hoe iemand geworden is tot wat hij/zij is. Dat maakt het tevens beter om het oordelen maar te laten. Er is helemaal niets mis mee om autistisch te zijn, net zoals er niets mis mee is om HSP te zijn. We zijn wie we zijn. Je hebt mensen van allerlei slag nodig. Als iemand niet op één lijn zit met jou kan je beter het contact verbreken, dat heb je goed gedaan
Gast - Marike op dinsdag 16 mei 2017 23:54

Helaas heb ik alleen maar mensen om mij heen die er helemaal niets van begrijpen hoe het is om HSPer te zijn. Sommigen hebben een zeer zware energie bij zich en zijn negatief ingesteld. Daar word heel moe van en ik ervaar zelfs lichamelijk pijn hierdoor. Toch wil ik de banden niet helemaal verbreken, ik help graag anderen. Maar ik moet wel aan mezelf denken. Uitendelijk zal blijken of het mogelijk is om deze contacten in stand te houden. Ook is het belangrijk mezelf af te schermen voor de energie van anderen, maar dat vind ik moeilijk. Wat is hiervoor de juiste methode? De enige persoon die mij wel begreep en goed kon 'coachen' was Ans, ik kende haar al ruim 30 jaar, zij is helaas twee jaar geleden overleden aan een ernstige hartaandoening, nog veel te jong.

Marike

Helaas heb ik alleen maar mensen om mij heen die er helemaal niets van begrijpen hoe het is om HSPer te zijn. Sommigen hebben een zeer zware energie bij zich en zijn negatief ingesteld. Daar word heel moe van en ik ervaar zelfs lichamelijk pijn hierdoor. Toch wil ik de banden niet helemaal verbreken, ik help graag anderen. Maar ik moet wel aan mezelf denken. Uitendelijk zal blijken of het mogelijk is om deze contacten in stand te houden. Ook is het belangrijk mezelf af te schermen voor de energie van anderen, maar dat vind ik moeilijk. Wat is hiervoor de juiste methode? De enige persoon die mij wel begreep en goed kon 'coachen' was Ans, ik kende haar al ruim 30 jaar, zij is helaas twee jaar geleden overleden aan een ernstige hartaandoening, nog veel te jong. Marike
Ineke Snelleman op woensdag 17 mei 2017 07:23

De manier voor jezelf af te schermen bestaat niet, het is allemaal heel persoonlijk. Het belangrijkste is zelfkennis en weten waar nog pijnpunten voor jezelf liggen. Vaak staan mensen open richting een ander omdat het zo 'geleerd' is, je doet het al heel lang. Als iemand weet hoe het komt dat je zo open staat, kan je hier aan gaan werken.

De manier voor jezelf af te schermen bestaat niet, het is allemaal heel persoonlijk. Het belangrijkste is zelfkennis en weten waar nog pijnpunten voor jezelf liggen. Vaak staan mensen open richting een ander omdat het zo 'geleerd' is, je doet het al heel lang. Als iemand weet hoe het komt dat je zo open staat, kan je hier aan gaan werken.
Gast - Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 10:03

Beste Marike,

Heel herkenbaar hoor wat je allemaal schrijft.
Het enige verschil is tussen ons, althans dat haal ik uit jouw verhaal, dat ik allang niet meer iedereen moet of "moet" helpen en steunen. En ik de voor mij slechte vrienden uit mijn leven heb verbannen! dit omdat die bagger vriendschap mij veels te veel energie kostte en ik eraan onderdoor ging! DIT ging ten koste van mijn gezondheid en ik ben al chronische ziek met een energiebeperking!!
Ik zet me sinds een tijd alleen maar nog in voor de voor mij echte goede vrienden en dit voelt voor mij prima!
Dit is zeg maar voor mij het soort bescherming tegen de negatieve energieen van bepaalde mensen.
Idd, wat Ineke schrijft, voor mij persoonlijk de juiste keuze.
Wat voor jou het beste is om te doen kan ik je ook helaas niet zeggen of adviseren.
Maar ben het eens met wat Ineke jou antwoordt en handel(de) ook vandaaruit.
Hopelijk heb je wat aan mij bericht?

Groeten, Lex Fauser.

Beste Marike, Heel herkenbaar hoor wat je allemaal schrijft. Het enige verschil is tussen ons, althans dat haal ik uit jouw verhaal, dat ik allang niet meer iedereen moet of "moet" helpen en steunen. En ik de voor mij slechte vrienden uit mijn leven heb verbannen! dit omdat die bagger vriendschap mij veels te veel energie kostte en ik eraan onderdoor ging! DIT ging ten koste van mijn gezondheid en ik ben al chronische ziek met een energiebeperking!! Ik zet me sinds een tijd alleen maar nog in voor de voor mij echte goede vrienden en dit voelt voor mij prima! Dit is zeg maar voor mij het soort bescherming tegen de negatieve energieen van bepaalde mensen. Idd, wat Ineke schrijft, voor mij persoonlijk de juiste keuze. Wat voor jou het beste is om te doen kan ik je ook helaas niet zeggen of adviseren. Maar ben het eens met wat Ineke jou antwoordt en handel(de) ook vandaaruit. Hopelijk heb je wat aan mij bericht? Groeten, Lex Fauser.
Gast - Marike op woensdag 17 mei 2017 13:02

Beste Lex,

Het moeilijke is dat degenen die mij vermoeien niet onder de noemer van 'bagger vriendschap' vallen, maar ze zijn zijn wel zwaar op de hand, zoals dat heet. Een vriendin refelecteert voortdurend allerlei ellende van haar broers en zussen en ook alles wat ze via Facebook binnenkrijgt. Ik heb haar voorzichtig duidelijk gemaakt dat ik daar moeite mee heb. Ikzelf zit bewust niet op Facebook, dat kost alleen maar energie. Broers en zussen heb ik overigens ook niet, van mijn kant zijn er op dat gebied weinig verhalen te vertellen. Ik begrijp wel dat mensen hun verhaal kwijt willen, maar ook zaken van jaren geleden. Het lijkt alsof er nooit iets leuks te vertellen valt. Ik ben van plan toch vaker mijn grenzen aan te geven. Ik help haar overigens wel met allerlei zaken, dat zit nu eenmaal in mij.

Vriendelijke groet,

Marike

Beste Lex, Het moeilijke is dat degenen die mij vermoeien niet onder de noemer van 'bagger vriendschap' vallen, maar ze zijn zijn wel zwaar op de hand, zoals dat heet. Een vriendin refelecteert voortdurend allerlei ellende van haar broers en zussen en ook alles wat ze via Facebook binnenkrijgt. Ik heb haar voorzichtig duidelijk gemaakt dat ik daar moeite mee heb. Ikzelf zit bewust niet op Facebook, dat kost alleen maar energie. Broers en zussen heb ik overigens ook niet, van mijn kant zijn er op dat gebied weinig verhalen te vertellen. Ik begrijp wel dat mensen hun verhaal kwijt willen, maar ook zaken van jaren geleden. Het lijkt alsof er nooit iets leuks te vertellen valt. Ik ben van plan toch vaker mijn grenzen aan te geven. Ik help haar overigens wel met allerlei zaken, dat zit nu eenmaal in mij. Vriendelijke groet, Marike
Gast - Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 18:37

Beste Marike,

Bedankt voor jouw reactie en toelichting.
Ik begrijp wat je bedoelt.
Ik heb idd ook wel vrienden en FB vrienden die mij vermoeien maar ik geef ook zeer duidelijk mijn grenzen en wensen aan. Komt soms tot een wat harde confrontatie bij hen aan indien nodig, maar de meesten van hen berijpen en respecteren mij zo goed dat dit toch resulteert in begrip en dan is het ok. En dan weten ze nog niet eens allemaal dat ik HSP-ER ben en DAT hoeft voor mij ook niet. Niet dat ik DIT niet wil of durf te zeggen tegen ze hoor, maar het geeft tov die (FB) vriendschap geen meerwaarde. Zoals IK BEN is vaak al genoeg! En daarbij vertel ik ook andere persoonlijke dingen van mij niet. Mijn FB vrienden zie ik ook NIET als vrienden waarmee ik alles deel. Bij de meesten heb ik dan wel een goede klik tav meer dezelfde maatschappelijke belangen, ed. Maar dat zie ik anders dan een goede vriend die ik ook in real live zie en waarmee ik bijvoorbeeld ook hobby's deel of waarmee ik ECHT GOED kan praten. Mijn ECHTE GOEDE vrienden zijn ook GEEN FB vrienden of toevallig of daarna OOK geworden, en die weten wel van mijn HSP-ER zijnde af.
Ook DAN en van HEN krijg ik gelukkig veel begrip en acceptatie en respect, even los van het feit of ze wel exact weten wat HSP nu werkelijk is.
Op Facebook reageer ik NIET op mensen die mij vermoeien. Of blokkeer ik echt iemand die respectloos met mij daar omgaat!
Zo bescherm ik mijzelf van te veel negatieve prikkels voor mij!

Groeten, Lex Fauser.

Beste Marike, Bedankt voor jouw reactie en toelichting. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik heb idd ook wel vrienden en FB vrienden die mij vermoeien maar ik geef ook zeer duidelijk mijn grenzen en wensen aan. Komt soms tot een wat harde confrontatie bij hen aan indien nodig, maar de meesten van hen berijpen en respecteren mij zo goed dat dit toch resulteert in begrip en dan is het ok. En dan weten ze nog niet eens allemaal dat ik HSP-ER ben en DAT hoeft voor mij ook niet. Niet dat ik DIT niet wil of durf te zeggen tegen ze hoor, maar het geeft tov die (FB) vriendschap geen meerwaarde. Zoals IK BEN is vaak al genoeg! En daarbij vertel ik ook andere persoonlijke dingen van mij niet. Mijn FB vrienden zie ik ook NIET als vrienden waarmee ik alles deel. Bij de meesten heb ik dan wel een goede klik tav meer dezelfde maatschappelijke belangen, ed. Maar dat zie ik anders dan een goede vriend die ik ook in real live zie en waarmee ik bijvoorbeeld ook hobby's deel of waarmee ik ECHT GOED kan praten. Mijn ECHTE GOEDE vrienden zijn ook GEEN FB vrienden of toevallig of daarna OOK geworden, en die weten wel van mijn HSP-ER zijnde af. Ook DAN en van HEN krijg ik gelukkig veel begrip en acceptatie en respect, even los van het feit of ze wel exact weten wat HSP nu werkelijk is. Op Facebook reageer ik NIET op mensen die mij vermoeien. Of blokkeer ik echt iemand die respectloos met mij daar omgaat! Zo bescherm ik mijzelf van te veel negatieve prikkels voor mij! Groeten, Lex Fauser.
Gast - Peter op dinsdag 23 mei 2017 19:32

Ik wil een paar HSP misvattingen toevoegen;
4. Een HSP'er mankeert iets. (wat verholpen moet/kan worden)
5. Een HSP'er houdt niet van muziek.
Over die laatste wil ik zeggen; JA ik hou wél van muziek. Maar dat is alleen niet het gangbare radio-aanbod want dat hou ik geen drie minuten vol. Wanneer je dus niet gediend bent (thuis of op je werk) van 3FM of 100%NL, dan "hou je dus niet van muziek". Omdat men gewoon niet snapt dat je iets anders wil horen, of erger nog, gewoon stilte wil.

Ik wil een paar HSP misvattingen toevoegen; 4. Een HSP'er mankeert iets. (wat verholpen moet/kan worden) 5. Een HSP'er houdt niet van muziek. Over die laatste wil ik zeggen; JA ik hou wél van muziek. Maar dat is alleen niet het gangbare radio-aanbod want dat hou ik geen drie minuten vol. Wanneer je dus niet gediend bent (thuis of op je werk) van 3FM of 100%NL, dan "hou je dus niet van muziek". Omdat men gewoon niet snapt dat je iets anders wil horen, of erger nog, gewoon stilte wil.
Gast - Lex Fauser op woensdag 24 mei 2017 10:33

Beste Peter,

Deze twee extra toevoegingen van jou tav misvattingen over HSP vind ik heel erg goed en belangrijk om te melden.
Vooral nummer 4.
Ik merk ook dat nog veel psychologen en andere hulpverleners de term HSP nog NIET eens kennen. Laat staan dat ze weten dat HSP absoluut GEEN psychische - of gedragsstoornis is maar een karaktereigenschap!
Hierdoor kun je als HSP-ER door zo'n hulpverlener gezien worden als iemand die zeer moeilijk met vooral negatieve prikkels kan omgaat en dan maar in therapie moet.
DIT heb ik vroeger dus vaak meegemaakt en nu achteraf weet ik waarom al die diverse soorten therapieen bij mij niets geholpen heeft. Ik mankeer(de) op psychologisch vlak ook niets en ben gewoon een HSP-ER.
T.a.v. Jouw extra aanvullende misvatting nummer 5, kan ik je zeggen dat ik van veel diverse soorten muziek houd: oa van UB40, Rammstein (!), diverse Rock en Popmuziek. Ik luister graag naar mijn favo muziek omdat mij die positieve energie geeft of mij opbeurt. Maar houd idd ook wel regelmatig van absolute stilte.

Groeten, Lex Fauser.

Beste Peter, Deze twee extra toevoegingen van jou tav misvattingen over HSP vind ik heel erg goed en belangrijk om te melden. Vooral nummer 4. Ik merk ook dat nog veel psychologen en andere hulpverleners de term HSP nog NIET eens kennen. Laat staan dat ze weten dat HSP absoluut GEEN psychische - of gedragsstoornis is maar een karaktereigenschap! Hierdoor kun je als HSP-ER door zo'n hulpverlener gezien worden als iemand die zeer moeilijk met vooral negatieve prikkels kan omgaat en dan maar in therapie moet. DIT heb ik vroeger dus vaak meegemaakt en nu achteraf weet ik waarom al die diverse soorten therapieen bij mij niets geholpen heeft. Ik mankeer(de) op psychologisch vlak ook niets en ben gewoon een HSP-ER. T.a.v. Jouw extra aanvullende misvatting nummer 5, kan ik je zeggen dat ik van veel diverse soorten muziek houd: oa van UB40, Rammstein (!), diverse Rock en Popmuziek. Ik luister graag naar mijn favo muziek omdat mij die positieve energie geeft of mij opbeurt. Maar houd idd ook wel regelmatig van absolute stilte. Groeten, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 24 mei 2017 14:04

Dank je voor deze aanvulling Peter

Dank je voor deze aanvulling Peter
Gast
maandag 21 mei 2018

Klik hieronder ter voorkoming van spam