Een paar grote misvattingen over HSP
- Ineke Snelleman
- HSP

Ondanks dat HSP steeds meer bekendheid krijgt, zijn er nog steeds veel misvatting over wat het is en wat het niet is. Ik zie regelmatig van deze vergissingen voorbij komen. Vaak wordt er met hele goede bedoelingen uitspraken over hoogsensitieve mensen gedaan. Het is jammer dat hierdoor het sensitief zijn ook in een negatief daglicht kan belanden.
Een hele grote misvatting dat ik regelmatig hoor is deze: een HSPer is iemand die met fluwelen handschoenen aangepakt moet worden, ze kunnen nergens tegen en maken van alles een probleem.
Misvattingen over HSP
1. Een hoogsensitief mens kan niets hebben
2. Een hooggevoelig mens is steeds aan het klagen
3. Een HSPer moet je voorzichtig benaderen
Hoe komen deze misvattingen in de wereld?
Een hoogsensitief mens heeft een diepe interne verwerking van prikkels. Hierdoor kan het voorkomen dat je als HSPer last kan hebben van zaken waar anderen geen last van hebben. Je zenuwgestel kan sommige prikkels minder goed verwerken.
Misvatting 1
Een voorbeeld van mijzelf: ik had een nieuw rugzak nodig en voordat ik deze gevonden had! De ene rugzak zat te strak om mijn nek, de andere hing te laag op mijn rug, weer eentje was te zwaar een andere voelde gewoon niet lekker zonder dat ik wist waarom. Alle prikkels die een rugzak kon geven voelde ik extra. Gelukkig was de perfecte rugzak er ook bij, helaas voor mij was deze wel prijzig. Ik gun het mezelf dan wel om er wat meer geld aan uit te geven, ik wil gewoon jaren plezier hebben van mijn wandelingen met rugzak.
Misvatting 2
Bij bovenstaand voorbeeld is al goed te zien hoe misvatting 2 in de wereld komt. Andere mensen kunnen het niet altijd snappen dat een HSPer veel prikkels intens voelt. Er wordt dan niet gesnapt dat een rugzak, een schoen, sok of willekeurig ander kledingstuk gewoon fijn moet zitten. De misvatting dat je steeds aan het klagen bent is geboren, mensen gaan zich over je vergissen. Je klaagt niet, je wilt gewoon iets hebben wat goed zit, iets wat fijn en comfortabel is. Andere mensen zullen misschien minder last hebben van een kriebelig gevoel of van iets wat knelt.
Misvatting 3
Wat hierboven is beschreven is meteen de bron van misvatting 3. Je hoeft een HSPer echt niet voorzichtig te benaderen. Ook een hooggevoelig mens kan heel goed aangeven wat wel of niet prettig is. Geef jij als HSPer niet aan wat voor jou goed is, weet een ander niet hoe iets voor jou voelt.
Dit geeft jou al meteen de mogelijkheid in handen om te voorkomen dat andere mensen zich over je gaan vergissen. Als je niet vertelt hoe iets voor jou is, reageer je misschien geërgerd op de prikkels om je heen en de prikkels die je voelt. Dit kan er weer voor zorgen dat een ander denkt dat je helemaal nergens tegen kan.
Neem jezelf serieus
Als je jezelf serieus neemt, met alles wat er bij het HSPer zijn hoort, kan je ook heel goed voor jezelf zorgen. Dat maakt dat de mensen om je heen zien en weten welke betekenis sensitief zijn voor jou heeft. Je straalt dan uit dat je heel goed zelf aan kan geven wat voor jou goed is en wat je liever anders hebt.
“Zij die niet klagen ontvangen geen medeleven.” (Jane Astin)
Welke misvattingen over HSP ken jij nog meer?