Meteen naar reacties
misvertanden-HSP-hooggevoelig

Ondanks dat HSP steeds meer bekendheid krijgt, zijn er nog steeds veel misvatting over wat het is en wat het niet is. Ik zie regelmatig van deze vergissingen voorbij komen. Vaak wordt er met hele goede bedoelingen uitspraken over hoogsensitieve mensen gedaan. Het is jammer dat hierdoor het sensitief zijn ook in een negatief daglicht kan belanden.

Een hele grote misvatting dat ik regelmatig hoor is deze: een HSPer is iemand die met fluwelen handschoenen aangepakt moet worden, ze kunnen nergens tegen en maken van alles een probleem.

Misvattingen over HSP

1. Een hoogsensitief mens kan niets hebben
2. Een hooggevoelig mens is steeds aan het klagen
3. Een HSPer moet je voorzichtig benaderen

Hoe komen deze misvattingen in de wereld?

Een hoogsensitief mens heeft een diepe interne verwerking van prikkels. Hierdoor kan het voorkomen dat je als HSPer last kan hebben van zaken waar anderen geen last van hebben. Je zenuwgestel kan sommige prikkels minder goed verwerken.

Misvatting 1

Een voorbeeld van mijzelf: ik had een nieuw rugzak nodig en voordat ik deze gevonden had! De ene rugzak zat te strak om mijn nek, de andere hing te laag op mijn rug, weer eentje was te zwaar een andere voelde gewoon niet lekker zonder dat ik wist waarom. Alle prikkels die een rugzak kon geven voelde ik extra. Gelukkig was de perfecte rugzak er ook bij, helaas voor mij was deze wel prijzig. Ik gun het mezelf dan wel om er wat meer geld aan uit te geven, ik wil gewoon jaren plezier hebben van mijn wandelingen met rugzak.

Misvatting 2

Bij bovenstaand voorbeeld is al goed te zien hoe misvatting 2 in de wereld komt. Andere mensen kunnen het niet altijd snappen dat een HSPer veel prikkels intens voelt. Er wordt dan niet gesnapt dat een rugzak, een schoen, sok of willekeurig ander kledingstuk gewoon fijn moet zitten. De misvatting dat je steeds aan het klagen bent is geboren, mensen gaan zich over je vergissen. Je klaagt niet, je wilt gewoon iets hebben wat goed zit, iets wat fijn en comfortabel is. Andere mensen zullen misschien minder last hebben van een kriebelig gevoel of van iets wat knelt.

Misvatting 3

Wat hierboven is beschreven is meteen de bron van misvatting 3. Je hoeft een HSPer echt niet voorzichtig te benaderen. Ook een hooggevoelig mens kan heel goed aangeven wat wel of niet prettig is. Geef jij als HSPer niet aan wat voor jou goed is, weet een ander niet hoe iets voor jou voelt.

Dit geeft jou al meteen de mogelijkheid in handen om te voorkomen dat andere mensen zich over je gaan vergissen. Als je niet vertelt hoe iets voor jou is, reageer je misschien geërgerd op de prikkels om je heen en de prikkels die je voelt. Dit kan er weer voor zorgen dat een ander denkt dat je helemaal nergens tegen kan.

Neem jezelf serieus

Als je jezelf serieus neemt, met alles wat er bij het HSPer zijn hoort, kan je ook heel goed voor jezelf zorgen. Dat maakt dat de mensen om je heen zien en weten welke betekenis sensitief zijn voor jou heeft. Je straalt dan uit dat je heel goed zelf aan kan geven wat voor jou goed is en wat je liever anders hebt.

“Zij die niet klagen ontvangen geen medeleven.” (Jane Astin)

Welke misvattingen over HSP ken jij nog meer?

 

 


Reacties

Er zijn 14 reacties op deze blog.

Natasja op dinsdag 16 mei 2017 10:33
Ik maak nog steeds mee dat er onbegrip is en zijn er inderdaad misvattingen doordat mensen niet weten wat het is. Soms wordt het gezien als zwakte. Ik probeer met humor en een glimlach iets over te brengen naar mensen over mezelf of als ik ergens tegen aanloop. Ik heb geleerd vooral bij mezelf, eigen gevoel en beleving te blijven. Het is goed zoals het is. Vr. gr. Natasja
Ineke Snelleman op dinsdag 16 mei 2017 15:48
Wat fijn Natasja dat je zo goed bij je eigen gevoel en beleving kan blijven. Misvattingen kom je tegen en dat zegt ook iets over degene die ze heeft.
Lex Fauser op dinsdag 16 mei 2017 10:58
Beste Ineke, Jouw voorbeeld van de misvattingen tav jouw/het HSP zijn, zijn voor mij ook heel herkenbaar. Vooral dat kleding en schoenen echt 100% prettig en lekker moeten zitten. Ik heb dan ook dat ik dus echt niet kan douchen en omkleden in de kleedkamers van mijn voetbalclub of bij de club van onze tegenstanders. Ik kan absoluut niet tegen de drukte van heel ons team bij elkaar in meestal te kleine kleedkamers om moeten kleden en douchen, ed. Ik ga dan ook altijd in alle voetbal kleding en dito schoenen naar de clubs. Mijn teamleider/coach weet DIT van mij (niet specifiek dat ik een HSP-ER ben maar volgens mij is hij ook zo of komt dicht in die buurt) en vindt DIT geen probleem. Een ander misvatting aangaande HSP zijn, en dit heb ik gehoord van een collega van jou: dus ook een HSP trainer, is dat HSP vaak wordt verward met autistisch zijn. Zo denkt een nu inmiddels gelukkig ex vriendin van mij (gelukkig GEEN relatie met haar gehad!!) Dat ik autistisch ben, terwijl ik dus duidelijk een HSP-ER ben. Zijzelf is narcistisch icm met een persoonlijkheidsstoornis hebben. De grootste problemen had ik met haar en heb die bagger vriendschap eind vorig jaar moeten beëindigen!! Ik werd echt gek van haar en die bagger vriendschap ging ten koste van mijn gezondheid!! Ik ben nu wel benieuwd hoe jij over DEZE misvatting denkt en hoor dat graag van je. Bvd. Groeten, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op dinsdag 16 mei 2017 15:51
Helaas is er vaak misvatting over HSP en autisme. Zeker mannen kunnen nog wel eens verward worden met het zijn van autistisch. Iemand die autistisch is kan echt veel last hebben van prikkels en wil zich daardoor ook wel terugtrekken. Een kenmerk van HSP zijn is dat je ook indrukken opdoet van de emoties van anderen. Een HSPer voelt aan hoe het met iemand is. Mensen met autisme hebben hier meer moeite mee. Een HSPer is verder niet meer of minder dan iemand met autisme, uiteindelijk zijn we allemaal mens.
Lex Fauser op woensdag 17 mei 2017 09:48
Beste Ineke, Het verschil tussen HSP zijn en autistisch zijn die jij aangeeft, zei die offciële HSP trainer in mijn stad Nijmegen ook. Mogelijk ken je hem wel als zijnde collega's van elkaar? Ik ben zijn naam even vergeten. Dan geef ik je gelijk dat iedereen gelijk is maar dat vindt die nu inmiddels ex vriendin dus NIET! Ze was zo extreem bezig met dat IK autistisch MOET ZIJN, dat DIT onze vriendschap sterk deed kapot maken!! Mede omdat ze zelf dus narcistisch is icm een persoonlijkheidsstoornis hebben omdat zij zichzelf BOVEN de ander vindt staan en zichzelf beter vindt! Ik heb daarom ook nooit tegen haar gezegd dat ik NIET autistisch ben maar HSP-ER, omdat ze dat toch NIET zou geloven! In DIT opzicht heb ik mijn HSP-ER zijnde voor mij iig ten gunste gebruikt, doordat ik haar zeer goed aanvoel(de) en haar maar liet zitten met haar wanen! Klinkt mogelijk wat lullig en denigrerend tov haar en andere autistische mensen, maar op DIE manier stond en sta ik boven haar. Ikzelf ben dus blij dat ik NIET autistisch ben maar een HSP-ER! Ik ken wat ECHTE autistische mede teamgenoten in mijn G voetbalteam (G-team is speciaal voor volwassenen met diverse beperkingen), en met hen heb ik veel minder problemen, stress en ellende in de omgang dan met die ex vriendin!! M.a.w: ik respecteer en accepteer iedereen met welke bepaalde beperking of handicap dan ook, maar ik wens wel OOK ZO terug behandeld te worden! En dat was met haar absoluut niet het geval!! Daarom heb ik eind vorig jaar ook die bagger vriendschap beëindigd en heb daar absoluut geen spijt van!! Groeten, Lex Fauser.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:02
199 Woorden over