Meteen naar reacties
HSP-verliefd-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens kan snel gevoelens van verliefdheid ervaren. Misschien herken je dit ook van jezelf. Hoe komt dit toch dat al die vlinders zo snel in de buik aan het ronddartelen zijn?

Een HSPer ervaart alle emoties intens, bij een sensitief mens komen indrukken intens en diep binnen. Je voelt al meteen iets bij een persoon, misschien eerst alleen maar een geluksgevoel omdat hij of zij zo lief lacht. Je ziet iets in die ander wat veel gevoelens bij je oproept.

Hoogsensitief verliefd

Er kan zich van alles afspelen bij een HSPer die verliefd is Je emoties vlammen hoog op, je weet je geen raad meer met alle gevoelens die er zijn. Dit is nu eenmaal een uiting van het hoogsensitief zijn, alles gaat bij jou heftiger dan bij andere mensen.

Op zoek naar de ware

Een hoogsensitief mens heeft de behoefte aan iemand die hem of haar begrijpt, iemand die er helemaal voor jou is. Dit kan zijn vanuit een gevoel van eenzaamheid of het gevoel echte verbinding te willen voelen. Je bent als HSPer op zoek naar die ene echte ware Liefde.

Dan kan je iemand tegenkomen die van allerlei gevoelens bij je oproept. De persoon die deze gevoelens bij je op heeft geroepen wordt het ‘voorwerp’ van je verliefdheid.

Fantasie

Een HSPer is ook nog behept met een groot talent voor fantasie. Heerlijk om fantasie te hebben, een verliefde hooggevoelige droomt alles bij elkaar over diegene die al die gevoelens bij hem of haar oproept. Je geeft jouw droomprins(es) allerlei kwaliteiten mee die hij of zij in het echte leven misschien helemaal niet heeft. Al fantaserend zie je ook echt alleen maar deze kwaliteiten.

Je ziet goeds in mensen

Een hoogsensitief mens heeft het talent om in elk mens iets goed te zien. Bij een verliefdheid worden deze positieve eigenschappen helemaal uitvergroot. Alles wat je als niet prettig ervaart bij die ander wordt weggewuifd als onbelangrijk.

Je ziet de kwetsbaarheid van een ander

Een HSPer ziet waar een ander het moeilijk mee heeft, ziet wat voor gevoelens er bij iemand spelen. Het kan zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op iemand die zorg nodig heeft en dat jij deze zorg voluit gaat geven. Op een gegeven moment kan je dat vaak niet meer volhouden en raak je misschien teleurgesteld in je relatie omdat jij degene bent die altijd zorgt.

“Een mens wordt verliefd op een gebrek. Het is het gebrek dat onroert, het zien van de wonde door het masker heen, dat week maakt.” (Aron Grunberg)

De verliefdheid wordt beantwoord

Nu kan een hoogsensitief mens helemaal los gaan, eindelijk iemand die mij begrijpt, iemand die weet hoe ik me voel. Je hebt eindelijk je Ware gevonden.

De teleurstelling

Na een tijdje blijkt dat degene waar je zo verliefd op was je toch niet helemaal begreep. Je hebt door de bekende roze bril gekeken. Als hooggevoelig mens kan je nu heel teleurgesteld, verdrietig en zelfs boos worden.

Liefdesverdriet

Omdat emoties nu eenmaal heftig binnenkomen, ben je na een teleurstelling echt helemaal van de kaart. Je snapt niet wat er mis is gegaan, je hebt toch echt alles gegeven wat er te geven was.

De verliefdheid wordt niet beantwoord

Het kan zijn dat je blijft dromen over de persoon van jouw verliefde gevoelens. Dat je steeds maar blijft hopen dat hij of zij je toch eens gaat zien. Dan kan het zomaar gebeuren dat je heel verdrietig blijft, dat je misschien denkt er nooit iemand voor jou kan zijn.

Misschien ga je op zoek naar een ander die wel jouw gevoelens kan beantwoorden. Iemand waar je verbinding mee kunt krijgen, die jou helemaal woordeloos kan snappen.

Verliefd worden op jezelf

Dit is niet gemakkelijk want dan blijkt dat jezelf moet geven wat je van een ander verlangd. Acceptatie, woordeloos begrijpen, jezelf mooi vinden, Liefde.

Verantwoording bij jezelf

Liefde voor jezelf geeft je ook de verantwoording voor jezelf. Dan blijkt dat je geen verwachting meer hoeft te hebben van een ander. Dit geeft ongelooflijke rust in relaties.

“Ik ben hopeloos verliefd. Nu nog een meisje vinden dat met mij die gevoelens wil delen.” (Woody Allen)

Ben jij vaak verliefd (geweest)?


Reacties

Er zijn 16 reacties op deze blog.

Radeloos op maandag 16 december 2019 13:34
Heel mooie beschrijving. Toont me volledig hoe het is. Ik had het hoogsensitief zijn nog niet gelinkt met mijn extreme liefdesgevoelens. Maar hoe krijg je dit onder controle? Ik heb al meer dan 3 jaar dezelfde partner en ik merk dat ik vaker en vaker deze gevoelens ervaar voor buitenstaanders, sterker en sterker. Het frustreert me omdat afgezien dat ik trouw wil zijn aan onze relatie ik meer en meer merk dat ik dichter naar die anderen groei. De ene zie ik niet meer, en de gevoelens verdwijnen na een paar weken. Mijn relatie verbeterd weer maar dan is er weer iemand op mijn pad gekomen die deze gevoelens opwekt. Ik wil er wel even bij zeggen dat ik nooit inga op deze gevoelens, dus ik heb mijn partner nog nooit met deze verliefdheden bedrogen. het gaat allemaal om in mijn hoofd! Ik droom er over, ik pieker er overdag over, en het ergste is dat ik besef dat de gevoelens niet zo groots zijn als ik ze ervaar, want meestal val ik voor eigenschappen die ik waarschijnlijk fantaseer, ik ken ze niet door en door. Ik zeg verliefdheden omdat het meerdere keren gebeurde, niet tegelijk ;) iemand advies?
Roland op maandag 23 december 2019 16:02
Ik herken jouw gevoelens volledig, Radeloos. Ik verlies mijzelf soms volledig in andere personen en alleen deze gevoelens voelen al als het verlangen naar vreemdgaan. Ik heb zelf al meer dan 20 jaar dezelfde partner en door mijn verliefdheid heb ik het gevoel niet bij haar te willen blijven. Mijn relatie met haar is niet makkelijk door onze verschillen en mogelijk dat er ook een scheiding van komt. Het enige wat dit kan voorkomen is misschien de realisatie van haar en mijn kant, waardoor dit komt en dat zij dit accepteert. Ik heb dit natuurlijk nog niet verteld of kunnen vertellen. Ik weet het pas sinds kort. Heel succes en sterkte!
Radeloos op vrijdag 03 januari 2020 18:50
Dag Roland,   bedankt voor de reactie: ik heb er zeker wat aan gehad. Maar de gevoelens zijn zo overweldigend soms dat ik mezelf betrap op veel dagdromen en een slecht gevoel achteraf. Momenteel zijn mijn gevoelens voor een ander zodanig overweldigend dat ik mezelf depressief begin te voelen. Mijn vriend weet ondertussen dat ik verliefd ben op een ander, en we proberen aan onze problemen te werken door binnenkort een therapeut te zien. Nu deze afspraak is niet dicht bij de deur, en aangezien mijn gevoelens ondertussen al zover staan ben ik bang om in een dieptepunt terecht te komen, dat ik het niet meer volhoud. Ik wil mijn vriend de kans geven om te werken aan de zaken die te vaak terug komen maar dit maakt het extra moeilijk. Hoe kan ik mijn vat op de realiteit bewaren? Hoe voorkom ik het dagdromen?
Ineke Snelleman op woensdag 18 december 2019 13:02

Lieve Radeloos,

Elke keer als je verliefd wordt op iemand, schreeuwt je eigen innerlijke kind om aandacht en liefde. Je denkt het te vinden buiten je, het enkel maar  je eigen gekwetste stuk dat liefde wilt. Kijk eens op welke manier je aandacht aan jezelf kunt geven.

Radeloos op vrijdag 03 januari 2020 18:44
Bedankt voor de reactie... ik kom van een heel slecht zelfbeeld en ben zeer hard gegroeid daarin dat ik zeker durf zeggen dat ik momenteel mezelf graag zie. Dus ik weet niet goed of dat echt hetgene is dat mijn probleem is. Ik vraag me eigenlijk af hoe ik dit mogelijks wat kan dempen, deze gevoelens, dat ik me niet meteen radeloos ga voelen... en ik mijn verliefdheid zeg maar onder controle kan houden, want het voelt heel overweldigend.

Reageer op deze blog

zaterdag 25 september 2021 11:48
199 Woorden over