Meteen naar reacties
HSP-verliefd-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens kan snel gevoelens van verliefdheid ervaren. Misschien herken je dit ook van jezelf. Hoe komt dit toch dat al die vlinders zo snel in de buik aan het ronddartelen zijn?

Een HSPer ervaart alle emoties intens, bij een sensitief mens komen indrukken intens en diep binnen. Je voelt al meteen iets bij een persoon, misschien eerst alleen maar een geluksgevoel omdat hij of zij zo lief lacht. Je ziet iets in die ander wat veel gevoelens bij je oproept.

Hoogsensitief verliefd

Er kan zich van alles afspelen bij een HSPer die verliefd is Je emoties vlammen hoog op, je weet je geen raad meer met alle gevoelens die er zijn. Dit is nu eenmaal een uiting van het hoogsensitief zijn, alles gaat bij jou heftiger dan bij andere mensen.

Op zoek naar de ware

Een hoogsensitief mens heeft de behoefte aan iemand die hem of haar begrijpt, iemand die er helemaal voor jou is. Dit kan zijn vanuit een gevoel van eenzaamheid of het gevoel echte verbinding te willen voelen. Je bent als HSPer op zoek naar die ene echte ware Liefde.

Dan kan je iemand tegenkomen die van allerlei gevoelens bij je oproept. De persoon die deze gevoelens bij je op heeft geroepen wordt het ‘voorwerp’ van je verliefdheid.

Fantasie

Een HSPer is ook nog behept met een groot talent voor fantasie. Heerlijk om fantasie te hebben, een verliefde hooggevoelige droomt alles bij elkaar over diegene die al die gevoelens bij hem of haar oproept. Je geeft jouw droomprins(es) allerlei kwaliteiten mee die hij of zij in het echte leven misschien helemaal niet heeft. Al fantaserend zie je ook echt alleen maar deze kwaliteiten.

Je ziet goeds in mensen

Een hoogsensitief mens heeft het talent om in elk mens iets goed te zien. Bij een verliefdheid worden deze positieve eigenschappen helemaal uitvergroot. Alles wat je als niet prettig ervaart bij die ander wordt weggewuifd als onbelangrijk.

Je ziet de kwetsbaarheid van een ander

Een HSPer ziet waar een ander het moeilijk mee heeft, ziet wat voor gevoelens er bij iemand spelen. Het kan zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op iemand die zorg nodig heeft en dat jij deze zorg voluit gaat geven. Op een gegeven moment kan je dat vaak niet meer volhouden en raak je misschien teleurgesteld in je relatie omdat jij degene bent die altijd zorgt.

“Een mens wordt verliefd op een gebrek. Het is het gebrek dat onroert, het zien van de wonde door het masker heen, dat week maakt.” (Aron Grunberg)

De verliefdheid wordt beantwoord

Nu kan een hoogsensitief mens helemaal los gaan, eindelijk iemand die mij begrijpt, iemand die weet hoe ik me voel. Je hebt eindelijk je Ware gevonden.

De teleurstelling

Na een tijdje blijkt dat degene waar je zo verliefd op was je toch niet helemaal begreep. Je hebt door de bekende roze bril gekeken. Als hooggevoelig mens kan je nu heel teleurgesteld, verdrietig en zelfs boos worden.

Liefdesverdriet

Omdat emoties nu eenmaal heftig binnenkomen, ben je na een teleurstelling echt helemaal van de kaart. Je snapt niet wat er mis is gegaan, je hebt toch echt alles gegeven wat er te geven was.

De verliefdheid wordt niet beantwoord

Het kan zijn dat je blijft dromen over de persoon van jouw verliefde gevoelens. Dat je steeds maar blijft hopen dat hij of zij je toch eens gaat zien. Dan kan het zomaar gebeuren dat je heel verdrietig blijft, dat je misschien denkt er nooit iemand voor jou kan zijn.

Misschien ga je op zoek naar een ander die wel jouw gevoelens kan beantwoorden. Iemand waar je verbinding mee kunt krijgen, die jou helemaal woordeloos kan snappen.

Verliefd worden op jezelf

Dit is niet gemakkelijk want dan blijkt dat jezelf moet geven wat je van een ander verlangd. Acceptatie, woordeloos begrijpen, jezelf mooi vinden, Liefde.

Verantwoording bij jezelf

Liefde voor jezelf geeft je ook de verantwoording voor jezelf. Dan blijkt dat je geen verwachting meer hoeft te hebben van een ander. Dit geeft ongelooflijke rust in relaties.

“Ik ben hopeloos verliefd. Nu nog een meisje vinden dat met mij die gevoelens wil delen.” (Woody Allen)

Ben jij vaak verliefd (geweest)?


Reacties

Er zijn 16 reacties op deze blog.

Marieke op dinsdag 10 november 2020 15:04
Hey   Ik ben 16 jaar oud en kwam op deze blog door de zoekterm ¨ik word heel snel verliefd¨.  Ik googlede dit omdat drie kwartier geleden mijn ¨ware vlam¨ die in mijn vriendengroep zit verkerring kreeg met een vriendin in die zelfde vriendengroep. Nu heb ik weer een ¨ware vlam¨ en 3 kwartier is heel erg snel... Ik ben heel snel heel vaak verliefd, en dit maakt het voor mij moeilijk om een vriendje voor een langere tijd te hebben.. Mijn langste verkering duurde een maand, maar die had ik denk ik wel langer volgehouden alleen hij was niet meer verliefd.  Maar ik weet niet of en hoe ik kan voorkomen dat ik smoorverliefd word op iemand die mij wss toch niet ziet staan...    Groetjes Marieke

Reageer op deze blog

zaterdag 25 september 2021 11:54
199 Woorden over