Meteen naar reacties
HSP-verliefd-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens kan snel gevoelens van verliefdheid ervaren. Misschien herken je dit ook van jezelf. Hoe komt dit toch dat al die vlinders zo snel in de buik aan het ronddartelen zijn?

Een HSPer ervaart alle emoties intens, bij een sensitief mens komen indrukken intens en diep binnen. Je voelt al meteen iets bij een persoon, misschien eerst alleen maar een geluksgevoel omdat hij of zij zo lief lacht. Je ziet iets in die ander wat veel gevoelens bij je oproept.

Hoogsensitief verliefd

Er kan zich van alles afspelen bij een HSPer die verliefd is Je emoties vlammen hoog op, je weet je geen raad meer met alle gevoelens die er zijn. Dit is nu eenmaal een uiting van het hoogsensitief zijn, alles gaat bij jou heftiger dan bij andere mensen.

Op zoek naar de ware

Een hoogsensitief mens heeft de behoefte aan iemand die hem of haar begrijpt, iemand die er helemaal voor jou is. Dit kan zijn vanuit een gevoel van eenzaamheid of het gevoel echte verbinding te willen voelen. Je bent als HSPer op zoek naar die ene echte ware Liefde.

Dan kan je iemand tegenkomen die van allerlei gevoelens bij je oproept. De persoon die deze gevoelens bij je op heeft geroepen wordt het ‘voorwerp’ van je verliefdheid.

Fantasie

Een HSPer is ook nog behept met een groot talent voor fantasie. Heerlijk om fantasie te hebben, een verliefde hooggevoelige droomt alles bij elkaar over diegene die al die gevoelens bij hem of haar oproept. Je geeft jouw droomprins(es) allerlei kwaliteiten mee die hij of zij in het echte leven misschien helemaal niet heeft. Al fantaserend zie je ook echt alleen maar deze kwaliteiten.

Je ziet goeds in mensen

Een hoogsensitief mens heeft het talent om in elk mens iets goed te zien. Bij een verliefdheid worden deze positieve eigenschappen helemaal uitvergroot. Alles wat je als niet prettig ervaart bij die ander wordt weggewuifd als onbelangrijk.

Je ziet de kwetsbaarheid van een ander

Een HSPer ziet waar een ander het moeilijk mee heeft, ziet wat voor gevoelens er bij iemand spelen. Het kan zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op iemand die zorg nodig heeft en dat jij deze zorg voluit gaat geven. Op een gegeven moment kan je dat vaak niet meer volhouden en raak je misschien teleurgesteld in je relatie omdat jij degene bent die altijd zorgt.

“Een mens wordt verliefd op een gebrek. Het is het gebrek dat onroert, het zien van de wonde door het masker heen, dat week maakt.” (Aron Grunberg)

De verliefdheid wordt beantwoord

Nu kan een hoogsensitief mens helemaal los gaan, eindelijk iemand die mij begrijpt, iemand die weet hoe ik me voel. Je hebt eindelijk je Ware gevonden.

De teleurstelling

Na een tijdje blijkt dat degene waar je zo verliefd op was je toch niet helemaal begreep. Je hebt door de bekende roze bril gekeken. Als hooggevoelig mens kan je nu heel teleurgesteld, verdrietig en zelfs boos worden.

Liefdesverdriet

Omdat emoties nu eenmaal heftig binnenkomen, ben je na een teleurstelling echt helemaal van de kaart. Je snapt niet wat er mis is gegaan, je hebt toch echt alles gegeven wat er te geven was.

De verliefdheid wordt niet beantwoord

Het kan zijn dat je blijft dromen over de persoon van jouw verliefde gevoelens. Dat je steeds maar blijft hopen dat hij of zij je toch eens gaat zien. Dan kan het zomaar gebeuren dat je heel verdrietig blijft, dat je misschien denkt er nooit iemand voor jou kan zijn.

Misschien ga je op zoek naar een ander die wel jouw gevoelens kan beantwoorden. Iemand waar je verbinding mee kunt krijgen, die jou helemaal woordeloos kan snappen.

Verliefd worden op jezelf

Dit is niet gemakkelijk want dan blijkt dat jezelf moet geven wat je van een ander verlangd. Acceptatie, woordeloos begrijpen, jezelf mooi vinden, Liefde.

Verantwoording bij jezelf

Liefde voor jezelf geeft je ook de verantwoording voor jezelf. Dan blijkt dat je geen verwachting meer hoeft te hebben van een ander. Dit geeft ongelooflijke rust in relaties.

“Ik ben hopeloos verliefd. Nu nog een meisje vinden dat met mij die gevoelens wil delen.” (Woody Allen)

Ben jij vaak verliefd (geweest)?


Reacties

Er zijn 16 reacties op deze blog.

Gast op zaterdag 21 december 2019 23:39
Zo herkenbaar deze tekst, ik dacht al dat ik gek was. Ik vind het heel vervelend dat ik zo snel verliefd word. Iemand hoeft maar aandacht hartjes en lieve teksten te sturen. En ind doen ze het wat minder ben ik teleurgesteld. Ik haat het echt soms om hsper te zijn. 
Anoniem op donderdag 19 maart 2020 22:30
Ik vind het ontzettend jammer dat ik zo snel verliefd word. Vaak klopt het beeld met wat ik heb van iemand totaal niet met de werkelijkheid. Als iets niet gaat zoals het zou moeten (in mijn hoofd) dan praat ik het wel weer goed en bedenk ik me dat hij in de toekomst zal veranderen. Ik vergeef alles en ik vergeet mezelf totaal wanneer ik verliefd ben. Ik word gauw verliefd en ik kan moeilijk loslaten. Ik probeer nu meer van mezelf te houden maar dat is nogal lastig.
Jowi op vrijdag 19 juni 2020 00:41
Als hsp'er kan je verslaafd geraken aan de liefde. Meer nog, verslaafd geraken aan de prikkels. Niet de persoon, maar wat het in je lichaam opwekt is verslavend.   Als hsp'er lijk je echt te hunkeren naar liefde en lijk je onverzadigbaar. Het is zo diep en intens dat je er zo snel door bevangen geraakt. Lastig, dat snel verliefd worden.
Wouter op dinsdag 11 augustus 2020 00:19
Heel herkenbaar, ik snap het zelf nooit helemaal waarom het constant gebeurd. Ik heb zelf nooit echt een relatie gehad. Maar genoeg meiden leuk gevonden. Toen ik jonger was, uite ik mijn verliefdheid op een hele foute manier. Ik werd dan boos op de meid die ik leuk vond. Ik snapte het gewoon niet. Nu heb ik wel meer kennis opgedaan, maar nu zit ik met een schat van een meid, waar ik uren mee kan praten zonder te vervelen. Ik vind haar leuk en ben verliefd geworden. Ze is daar een soort van achter gekomen. Heeft niet veel gezegd. Maar ik ben bang dat ik zelfs de vrede die ik deze keer in mijn verliefdheid zie, ook snel zal zien omswitchen naar depressie omdat het niet van de andere kant komt.  Mijn hogesensiteit begint mij eerder een last te worden dan iets waar ik trots op ben. Zoals de tekst hierboven ook aangeeft. Voel ik mij nooit begrepen. En ben ik tot nu toe nooit de ware tegen gekomen die daar dan ook begrip voor wil of kan tonen. En dat doet best pijn. 
Ineke Snelleman op dinsdag 11 augustus 2020 12:28
Best verdrietig voor je Wouter: je nooit begrepen voelen. En toch zijn er echt mensen die HSPers begrijpen. Soms moet je duidelijker zijn in wat je voelt/ervaart, niet iedereen heeft daar een antenne voor. Kijk eens of je voor jezelf kunt benoemen wat maakt dat je op deze meid verliefd bent geworden. Vaak is het iets waar je naar hunkert vanuit een Innerlijk Kind. Iets wat je vroeger hebt gemist en nu bij een ander meent te kunnen krijgen. Niemand kan een ander helemaal geven wat er wordt verlangd, dit kan pijnlijk zijn en is ook realistisch.

Reageer op deze blog

zaterdag 25 september 2021 10:44
199 Woorden over