Meteen naar reacties
HSP-verliefd-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens kan snel gevoelens van verliefdheid ervaren. Misschien herken je dit ook van jezelf. Hoe komt dit toch dat al die vlinders zo snel in de buik aan het ronddartelen zijn?

Een HSPer ervaart alle emoties intens, bij een sensitief mens komen indrukken intens en diep binnen. Je voelt al meteen iets bij een persoon, misschien eerst alleen maar een geluksgevoel omdat hij of zij zo lief lacht. Je ziet iets in die ander wat veel gevoelens bij je oproept.

Hoogsensitief verliefd

Er kan zich van alles afspelen bij een HSPer die verliefd is Je emoties vlammen hoog op, je weet je geen raad meer met alle gevoelens die er zijn. Dit is nu eenmaal een uiting van het hoogsensitief zijn, alles gaat bij jou heftiger dan bij andere mensen.

Op zoek naar de ware

Een hoogsensitief mens heeft de behoefte aan iemand die hem of haar begrijpt, iemand die er helemaal voor jou is. Dit kan zijn vanuit een gevoel van eenzaamheid of het gevoel echte verbinding te willen voelen. Je bent als HSPer op zoek naar die ene echte ware Liefde.

Dan kan je iemand tegenkomen die van allerlei gevoelens bij je oproept. De persoon die deze gevoelens bij je op heeft geroepen wordt het ‘voorwerp’ van je verliefdheid.

Fantasie

Een HSPer is ook nog behept met een groot talent voor fantasie. Heerlijk om fantasie te hebben, een verliefde hooggevoelige droomt alles bij elkaar over diegene die al die gevoelens bij hem of haar oproept. Je geeft jouw droomprins(es) allerlei kwaliteiten mee die hij of zij in het echte leven misschien helemaal niet heeft. Al fantaserend zie je ook echt alleen maar deze kwaliteiten.

Je ziet goeds in mensen

Een hoogsensitief mens heeft het talent om in elk mens iets goed te zien. Bij een verliefdheid worden deze positieve eigenschappen helemaal uitvergroot. Alles wat je als niet prettig ervaart bij die ander wordt weggewuifd als onbelangrijk.

Je ziet de kwetsbaarheid van een ander

Een HSPer ziet waar een ander het moeilijk mee heeft, ziet wat voor gevoelens er bij iemand spelen. Het kan zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op iemand die zorg nodig heeft en dat jij deze zorg voluit gaat geven. Op een gegeven moment kan je dat vaak niet meer volhouden en raak je misschien teleurgesteld in je relatie omdat jij degene bent die altijd zorgt.

“Een mens wordt verliefd op een gebrek. Het is het gebrek dat onroert, het zien van de wonde door het masker heen, dat week maakt.” (Aron Grunberg)

De verliefdheid wordt beantwoord

Nu kan een hoogsensitief mens helemaal los gaan, eindelijk iemand die mij begrijpt, iemand die weet hoe ik me voel. Je hebt eindelijk je Ware gevonden.

De teleurstelling

Na een tijdje blijkt dat degene waar je zo verliefd op was je toch niet helemaal begreep. Je hebt door de bekende roze bril gekeken. Als hooggevoelig mens kan je nu heel teleurgesteld, verdrietig en zelfs boos worden.

Liefdesverdriet

Omdat emoties nu eenmaal heftig binnenkomen, ben je na een teleurstelling echt helemaal van de kaart. Je snapt niet wat er mis is gegaan, je hebt toch echt alles gegeven wat er te geven was.

De verliefdheid wordt niet beantwoord

Het kan zijn dat je blijft dromen over de persoon van jouw verliefde gevoelens. Dat je steeds maar blijft hopen dat hij of zij je toch eens gaat zien. Dan kan het zomaar gebeuren dat je heel verdrietig blijft, dat je misschien denkt er nooit iemand voor jou kan zijn.

Misschien ga je op zoek naar een ander die wel jouw gevoelens kan beantwoorden. Iemand waar je verbinding mee kunt krijgen, die jou helemaal woordeloos kan snappen.

Verliefd worden op jezelf

Dit is niet gemakkelijk want dan blijkt dat jezelf moet geven wat je van een ander verlangd. Acceptatie, woordeloos begrijpen, jezelf mooi vinden, Liefde.

Verantwoording bij jezelf

Liefde voor jezelf geeft je ook de verantwoording voor jezelf. Dan blijkt dat je geen verwachting meer hoeft te hebben van een ander. Dit geeft ongelooflijke rust in relaties.

“Ik ben hopeloos verliefd. Nu nog een meisje vinden dat met mij die gevoelens wil delen.” (Woody Allen)

Ben jij vaak verliefd (geweest)?


Reacties

Er zijn 17 reacties op deze blog.

Lex Fauser op dinsdag 06 juni 2017 03:52
Beste Ineke, Ik kan je vertellen dat ik op zich wel snel verliefd raak op een vrouw maar echt niet meer op de eerste die ik zie hoor. Ook hangt het bij en voor mij echt wel af of de vrouw een voor mij zo ideaal mogelijk uiterlijk heeft icm met een voor mij seksuele aantrekkelijkheid en bepaalde uitstraling waar ik me tot aangetrokken voel. Als alles tov deze bovenstaande eigenschappen bij de vrouw klopt voor mij, word ik ook echt meteen hotel de botel op haar, terwijl ik haar innerlijkheid nog niet eens ken. Zo was en ben ik meteen verliefd geworden op mijn ex en nu weer vriendin M. (half Spaanse en half Nederlandse vrouw van 50 jaar, en ik ben 53), die al deze bovenstaande eigenschappen dus bezit. Bovendien heeft ze voor mij ook de juiste goede karaktereigenschappen, dus is zij voor mij iig de meest ideale vrouw/vriendin en dat op alle fronten! Dat ze zelf ook een HSP-ER is, vind ik op zich wel extra mooi meegenomen. Gelukkig is de liefde en seksuele aantrekkingskracht wederzijds! Ik kan je eerlijk zeggen dat wij een hele goede, eerlijke, respectvolle, liefdevolle, temperamentvolle en passievolle relatie hebben! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op woensdag 07 juni 2017 13:38
Fijn voor je Lex
Natasja op woensdag 07 juni 2017 10:05
Het geluksgevoel is voor mij het juiste woord. Ik kan vaak van iemands aanwezigheid genieten of van een persoon gecharmeerd zijn. Omdat het prettig voelt kan ik warme gevoelens hebben wat intens kan zijn. Soms wordt het door een ander opgepakt als verliefdheid en dat je die persoon dan aantrekt of juist afstoot. Het vervelende is dat het van mij uit niet zo bedoeld is. Liefdevol zijn naar iemand toe wil niet altijd zeggen dat ik verliefd bent. Ik vind het vaak jammer dat deze signalen zo overkomen en voel me er niet altijd in begrepen. Vervolgens word ik teleurgesteld in een contact. Ik probeer het bespreekbaar te maken om toch mezelf te kunnen zijn en aan te voelen waar de grens ligt. Ik word niet snel verliefd en laat niet zomaar iemand toe. Het moet helemaal goed voelen en wil ook graag verbondenheid ervaren.
Ineke Snelleman op woensdag 07 juni 2017 13:37
Mooie bijdrage Natasja, dank je
Roland op woensdag 25 december 2019 13:04
Dit geeft mij een heel andere blik op zaken. Ik heb nooit, vroeger en nu, veel vrienden gehad. Ik heb mij op een of andere manier altijd anders gevoeld en was niet goed op sociaal gebied, met als gevolg depressiviteit en weinig zelfvertrouwen. Toen mijn eerste kind, een zoon geboren was, werd omstreeks de leeftijd van 5 jaar de diagnose DCD (dyspraxie) vastgesteld, nadat hij zowel sociale (ook een stukje autisme) als motorische problemen bleek te hebben. Ik herken mijzelf hier enorm in. Momenteel is mijn huidige relatie in de problemen geraakt en sta ik op het punt van een scheiding. Een vriend herkende in mij hoogsensitiviteit en opperde dat dat ook problemen heeft gegeven in mijn relatie. Mijn vrouw stelde zelfs dat ik autistische trekjes zou vertonen een tijd geleden. Ik weet dat er verschillen zijn, maar ook raakvlakken en nu ben ik heel nieuwsgierig naar wat er precies speelt. Een van de redenen dat het fout ging is dat ik aandacht aan andere vrouwen schonk, mij fijn voelde bij hen en ook soms mij verloren voelde hierin. Was dit geen verliefdheid maar 'gewoon' de karma waar ik mij tot aangetrokken voelde? Datgene wat ik bij mijn vrouw niet voel?

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:35
199 Woorden over