Meteen naar reacties
Elke-HSPer-is-anders-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens voelt zich niet alleen anders, hij of zij is ook anders dan de meeste mensen. Let wel: anders is niet hetzelfde als beter.

Een HSPer is anders omdat prikkels dieper verwerkt worden, intenser binnenkomen. Een hoogsensitief mens heeft geen filter die deze prikkels eruit haalt zoals dat bij de meeste andere mensen wel gebeurd.

Een hoogsensitief mens is daardoor erg bevattelijk voor alle indrukken die er zijn zoals geluiden, licht of bewegende voorwerpen. Wat een HSPer vooral opmerkt zijn de emoties van de mensen, de gevoelens die er heersen bij de mensen om hem of haar heen.

Kenmerk HSP

Het echte kenmerk van een HSPer is het kunnen opmerken en voelen van de emoties en sferen. Herken jij dit bij jezelf?

Hoogsensitief is echt anders

Jij als HSPer bent gewoon anders. Wees gerust alle mensen zijn verschillend, elk mens is uniek. Dat is goed, want alles en iedereen is nodig in deze wereld. De natuur heeft haar bewoners heel divers gemaakt zodat iedereen elkaar kan helpen en ondersteunen. Moedertje natuur, onze aarde, heeft alle bewoners nodig. Er zijn denkers en doeners nodig, er zijn kunstenaars en technici nodig. Het hoogsensitief zijn is gewoon jouw aard, jouw karaktereigenschap. HSP zijn maakt jou tot wie jij bent, en dat ook weer op jouw eigen unieke manier.

“Niets is zo nutteloos als het verlangen om anders te zijn dat wat ik van eigen aard ben. (Pjotr Iljitsj Tsjaikovski)”

Je bent nodig

Een HSPer is goed in het creatief bedenken wat de wereld nodig heeft. Andere mensen zijn weer nodig die het kunnen uitvoeren. Jij als hooggevoelig mens bent nodig, je hoeft echter niet alles zelf te doen. Als jij als HSPer je taak hebt gedaan is de tijd gekomen voor een ander om de werkzaamheden op te pakken.

De ander aanvaarden

Gelukkig kan jij als hoogsensitief mens vanwege je empathische vermogens ook een ander aanvaarden in zijn of haar uniek zijn. Je kunt door je sensitief zijn zien en voelen wat voor vermogens iemand heeft en wat hij of zij niet heeft. Door je hooggevoeligheid kan je ook met mildheid kijken naar het onvermogen van een ander. Net zoals elk mens uniek mag zijn, elk mens beperkingen mag hebben. 

“Ieder mens is een uniek persoon en eigenlijk, op zichzelf, het grootste kunstwerk ooit.” (Thomas Bernhard)

Hoe vind jij het om anders te zijn?


Reacties

Er zijn 17 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op dinsdag 13 juni 2017 06:40
Goed bezig Lex
Rein Gerritsen op dinsdag 13 juni 2017 12:50
Hallo Ineke, ik heb vannacht slecht geslapen doordat er muziek in de schuur van de buren (studenten) gespeeld wordt. Zelf zorg ik dat ik na 22.00 uur geen lawaai meer maak. Nu wil ik geen oude zeur zijn maar ik wil er toch wel wat van zeggen. Vannacht was er ergernis, maar nu ik even naar mezelf kijk van binnen voel ik mezelf verdrietig. Sommige mensen hebben erg weinig empathie. Groeten Rein
Ineke Snelleman op dinsdag 13 juni 2017 14:43
Jij bent echt geen oude zeur Rein, je hebt een verlangen naar rust en begrip. Helaas kunnen niet alle mensen dit opbrengen dit kan verdriet opleveren. Studenten zijn nog jong en vaak bezig met zichzelf (hoewel ik ook veel hoogsensitieve studenten ken die heel anders doen). Kan je echt niet aan ze vragen om de muziek na een bepaald tijdstip zachter te zetten?
Harmke op dinsdag 13 juni 2017 14:00
Ik ben er pas op mijn 48ste achter gekomen dat ik een hsp er ben. Had ik dit maar eerder geweten. Vanaf mijn puberteit heb ik al het gevoel gehad anders te zijn en ben ik gepest. Ik liep heel lang rond met mijn onbegrepen gevoeligheid en moest van de buitenwereld wat harder zijn en voor mezelf opkomen. Nu gaat er een wereld voor mij open en krijg ik een heleboel vragen over mezelf beantwoord en bevestigd door dingen te lezen over hsp. Ik ben wel normaal. Af en toe heb ik wel van die momenten dat ik had gewenst dat er een pilletje voor is. Dat ik dan b.v. de gevoeligheid in de omgang met anderen even kon uitschakelen of mijn antennes kon inklappen. Want ik trek soms dingen naar me toe en niet iedereen is even blij met je goed bedoelde aandacht.
Ineke Snelleman op donderdag 15 juni 2017 12:12
Fijn dat je nu weet dat je gewoon HSPer bent Harmke.

Reageer op deze blog

zondag 09 mei 2021 03:38
199 Woorden over