Meteen naar reacties
Elke-HSPer-is-anders-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens voelt zich niet alleen anders, hij of zij is ook anders dan de meeste mensen. Let wel: anders is niet hetzelfde als beter.

Een HSPer is anders omdat prikkels dieper verwerkt worden, intenser binnenkomen. Een hoogsensitief mens heeft geen filter die deze prikkels eruit haalt zoals dat bij de meeste andere mensen wel gebeurd.

Een hoogsensitief mens is daardoor erg bevattelijk voor alle indrukken die er zijn zoals geluiden, licht of bewegende voorwerpen. Wat een HSPer vooral opmerkt zijn de emoties van de mensen, de gevoelens die er heersen bij de mensen om hem of haar heen.

Kenmerk HSP

Het echte kenmerk van een HSPer is het kunnen opmerken en voelen van de emoties en sferen. Herken jij dit bij jezelf?

Hoogsensitief is echt anders

Jij als HSPer bent gewoon anders. Wees gerust alle mensen zijn verschillend, elk mens is uniek. Dat is goed, want alles en iedereen is nodig in deze wereld. De natuur heeft haar bewoners heel divers gemaakt zodat iedereen elkaar kan helpen en ondersteunen. Moedertje natuur, onze aarde, heeft alle bewoners nodig. Er zijn denkers en doeners nodig, er zijn kunstenaars en technici nodig. Het hoogsensitief zijn is gewoon jouw aard, jouw karaktereigenschap. HSP zijn maakt jou tot wie jij bent, en dat ook weer op jouw eigen unieke manier.

“Niets is zo nutteloos als het verlangen om anders te zijn dat wat ik van eigen aard ben. (Pjotr Iljitsj Tsjaikovski)”

Je bent nodig

Een HSPer is goed in het creatief bedenken wat de wereld nodig heeft. Andere mensen zijn weer nodig die het kunnen uitvoeren. Jij als hooggevoelig mens bent nodig, je hoeft echter niet alles zelf te doen. Als jij als HSPer je taak hebt gedaan is de tijd gekomen voor een ander om de werkzaamheden op te pakken.

De ander aanvaarden

Gelukkig kan jij als hoogsensitief mens vanwege je empathische vermogens ook een ander aanvaarden in zijn of haar uniek zijn. Je kunt door je sensitief zijn zien en voelen wat voor vermogens iemand heeft en wat hij of zij niet heeft. Door je hooggevoeligheid kan je ook met mildheid kijken naar het onvermogen van een ander. Net zoals elk mens uniek mag zijn, elk mens beperkingen mag hebben. 

“Ieder mens is een uniek persoon en eigenlijk, op zichzelf, het grootste kunstwerk ooit.” (Thomas Bernhard)

Hoe vind jij het om anders te zijn?


Reacties

Er zijn 17 reacties op deze blog.

Jolanda op dinsdag 13 juni 2017 17:09
Ik ben nu 49 jaar en weet het sinds 2011. dat was een herkenning. Ook is er vroeger tegen mij gezegd dat ik harder moest worden. Ik houd er rekening mee, maar vind het lastig om er mee om te gaan. ik wil nu de komende tijd gaan richten, om hsp als geen last meer te zien.
Ineke Snelleman op donderdag 15 juni 2017 12:13
Jolanda, er zijn heel veel voordelen van hoogsensitief zijn. Een grote is toch wel fijn kunnen genieten van alle kleine dingen die er zijn.
Natasja op woensdag 14 juni 2017 12:32
Ik had altijd geweten dat ik in veel dingen anders was maar zag het niet als een probleem. Ik vond het helemaal niet erg, was mezelf en was er niet zo mee bezig. De omgeving wilde me steeds veranderen en kreeg het gevoel dat het niet goed was zoals ik was. Ik werd me er meer bewust van en werd het een last. Waarom kon ik niet zo zijn zoals anderen, wat mankeerde ik? Het leek alsof het anderen allemaal makkelijker af ging. Ik kon anderen goed in hun waarde laten en accepteren alleen niet iedereen deed dat bij mij. Ik kon het maar moeilijk begrijpen. Het meeste voelde ik het als ik op een zijlijn kwam te staan in een groep bijv. bij het sporten, op een feest of werk. Het gevoel krijgen dat je er niet bij mag horen en er vreemd tegen je aan wordt gekeken. Het was niet altijd makkelijk om sterk te blijven. Vaak trok ik toch aan het kortste eind omdat het niet meer prettig voelde voor mezelf. De sfeer was echt niet meer aangenaam en riep spanningen en stress bij mij op. Ik wring mezelf nu niet meer in allerlei bochten om gezien en geaccepteerd te worden om maar aansluiting te hebben. Mensen komen nu vanzelf naar me toe en richt me op mensen waar ik me prettig bij voel.
Ineke Snelleman op donderdag 15 juni 2017 12:14
Natasja, jij komt / bent er wel. Je kan mooi verwoorden hoe iets voor jou is, daar help je een ander ook weer mee. Dank je.
Judith op dinsdag 20 juni 2017 22:14
Ik ben er net achtergekomen dat ik mijn leven lang al hoog sensitief ben. Mede doordat ik er net achter ben gekomen dat mijn zoon van 7 toch echt hoogsensitief is. Ik zag veel dingen terug waar ik ook last van had. Ik heb er alleen al mijn leven lang mee leren leven. Oke ik was altijd actief en druk, maar zonderde mijzelf ook veel af om mijzelf te beschermen blijkbaar. Ik ben nu meer bezig om het mijn zoon uit zijn dieptepunt te krijgen, maar vind het lastig om tegelijkertijd ook voor mijzelf op dat gebied om te gaan. Nu weet ik waarom het vaak botst tussen ons. We zijn de zelfde types, alleen moet hij er nog mee leren omgaan en ik en mijn man moeten hem hierin ondersteunen. We komen er wel maar met vallen en opstaan. Ik vind het wel fijn dat het een naam heeft en de handvatten heb om ermee om te gaan. Alleen nog de oefening ervan en van de oude gewoontes afkomen vind ik nog lastig.

Reageer op deze blog

zondag 09 mei 2021 03:59
199 Woorden over