Meteen naar reacties
Elke-HSPer-is-anders-hoogsensitief-hooggevoelig

Een hoogsensitief mens voelt zich niet alleen anders, hij of zij is ook anders dan de meeste mensen. Let wel: anders is niet hetzelfde als beter.

Een HSPer is anders omdat prikkels dieper verwerkt worden, intenser binnenkomen. Een hoogsensitief mens heeft geen filter die deze prikkels eruit haalt zoals dat bij de meeste andere mensen wel gebeurd.

Een hoogsensitief mens is daardoor erg bevattelijk voor alle indrukken die er zijn zoals geluiden, licht of bewegende voorwerpen. Wat een HSPer vooral opmerkt zijn de emoties van de mensen, de gevoelens die er heersen bij de mensen om hem of haar heen.

Kenmerk HSP

Het echte kenmerk van een HSPer is het kunnen opmerken en voelen van de emoties en sferen. Herken jij dit bij jezelf?

Hoogsensitief is echt anders

Jij als HSPer bent gewoon anders. Wees gerust alle mensen zijn verschillend, elk mens is uniek. Dat is goed, want alles en iedereen is nodig in deze wereld. De natuur heeft haar bewoners heel divers gemaakt zodat iedereen elkaar kan helpen en ondersteunen. Moedertje natuur, onze aarde, heeft alle bewoners nodig. Er zijn denkers en doeners nodig, er zijn kunstenaars en technici nodig. Het hoogsensitief zijn is gewoon jouw aard, jouw karaktereigenschap. HSP zijn maakt jou tot wie jij bent, en dat ook weer op jouw eigen unieke manier.

“Niets is zo nutteloos als het verlangen om anders te zijn dat wat ik van eigen aard ben. (Pjotr Iljitsj Tsjaikovski)”

Je bent nodig

Een HSPer is goed in het creatief bedenken wat de wereld nodig heeft. Andere mensen zijn weer nodig die het kunnen uitvoeren. Jij als hooggevoelig mens bent nodig, je hoeft echter niet alles zelf te doen. Als jij als HSPer je taak hebt gedaan is de tijd gekomen voor een ander om de werkzaamheden op te pakken.

De ander aanvaarden

Gelukkig kan jij als hoogsensitief mens vanwege je empathische vermogens ook een ander aanvaarden in zijn of haar uniek zijn. Je kunt door je sensitief zijn zien en voelen wat voor vermogens iemand heeft en wat hij of zij niet heeft. Door je hooggevoeligheid kan je ook met mildheid kijken naar het onvermogen van een ander. Net zoals elk mens uniek mag zijn, elk mens beperkingen mag hebben. 

“Ieder mens is een uniek persoon en eigenlijk, op zichzelf, het grootste kunstwerk ooit.” (Thomas Bernhard)

Hoe vind jij het om anders te zijn?


Reacties

Er zijn 17 reacties op deze blog.

Janneke op maandag 12 juni 2017 07:12
Ik vind het nog heel erg lastig om mezelf als anders te zien. Ik voel me er dan niet bij horen.
Axel op maandag 12 juni 2017 16:39
Hallo Janneke, Bekijk het eens zo ieder puzzelstukje in een puzzel is anders, maar samen vormen deze stukjes een mooi geheel. Zo is het ook met mensen die HSP zijn of niet HSP zijn of weinig HSP zijn. Wij allemaal samen met onze verschillende eigenschappen kunnen mooie zaken bereiken. Aanvaard je HSP zijn, maar stel je ook open voor mensen met "andere" mooie eigenschappen. Met meer begrip voor elkaar en harmonie, kunnen we samen grote problemen oplossen. Succes!
Sandra op maandag 12 juni 2017 22:46
Ik vind het nog steeds lastig dat anders zijn. Maar wil er eigenlijk ook niet eens meer bij horen Ik voel me te vaak leeg bij veel mensen Ik snap vele ook niet Dat maakt dan weer dat het soms lastig is Bij mij is het een heel dubbel gevoel
Ineke Snelleman op dinsdag 13 juni 2017 06:40
Misschien vanuit teleurstelling dat gevoel Sandra? Ook jij mag erbij horen, hoort er gewoon bij. Andere mensen doen wat ze doen vanuit hun eigen intentie, met hun eigen mogelijkheden. Een HSPer wil graag verbinding voelen. Als je jezelf realiseert dat de mensen hoe dan ook verbonden zijn, kan dat al veel troost bieden. Uiteindelijk bewonen we allemaal dezelfde aarde. Andere HSPers kunnen jou vast wel begrijpen en voelen hoe het met je is, ken jij andere HSPers?
Lex Fauser op dinsdag 13 juni 2017 01:02
Beste Ineke, Ik vind het geen probleem om anders of "anders" te zijn. Vroeger wilde ik bij de grote meut horen en paste ik me overal en bij iedereen aan, tot een bepaalde grens! Zo heb ik bijvoorbeeld nooit gerookt en geen enkele drugs uitgeprobeerd! Mijn gezondheid is altijd heel erg belangrijk voor mij geweest en nu al helemaal vanwege mijn 2 chronische ziekten! In de loop der jaren en zeker sinds ik bewust ben van mijn HSP-ER zijnde, ben ik steeds meer mijn grenzen en wensen aan gaan geven en ben ik steeds meer mijn echte "IK" geworden. Of die nu echt zo veel anders of "anders" is dan anderen, daar ben ik niet zo mee bezig. Ik vind het belangrijkste dat ik mijzelf en de anderen accepteer en respecteer zoals ik en hen zijn! En ben gewoon wie ik ben! En hoop dat anderen dat ook zijn!

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:35
199 Woorden over