Meteen naar reacties
creatief

Creatief zijn is niet alleen het goed kunnen tekenen, knutselen of bloemstukken maken. Je bent ook creatief als je iets nieuws kunt verzinnen, als je kansen of oplossingen ziet. Soms heb je hierdoor prachtige nieuwe ideeën.

Als hoogsensitief mens heb je een rechterhersenhelft die goed voor je werkt. Deze hersenhelft staat onder andere in verbinding met gevoel, verbeelding, beelden en symbolen. Allemaal herkenbaar voor de HSPer.

Ik spreek vaak mensen die zeggen helemaal niet creatief te zijn, dan bedoelen ze dat ze niet kunnen beeldhouwen of schilderend. Als ik dan wat langer met ze gesproken heb, blijk bijvoorbeeld dat ze goed zijn in het zien van mogelijkheden.

Allemaal creativiteit

Een onderdeel van creativiteit is ook het dieper nadenken over dingen. Een hoogsensitief mens weet als geen ander hoe het is om diep ergens over te denken. Tijdens het denkproces kunnen er van allerlei mooie gedachten door je heen gaan.

Ook dagdromen behoort tot creativiteit, in deze fantasieën ontstaan vaak prachtige ideeën. Nu komt het er op aan om deze ideeën om te zetten in daadkracht. En dan stokt het meestal bij een HSPer. Dit komt omdat ze vaak denken dit niet te kunnen, het zelfvertrouwen om iets neer te zetten ontbreekt dan. Zodra je echt ergens voor gaat, echt vanuit je hart iets neerzet ontdek je de kracht van je creativiteit. Dan komt ook het moment dat anderen zien dat je vindingrijk bent, dat je origineel bent en op een bepaalde manier artistiek.

Kwaliteiten

Als hoogsensitief mens heb je heel veel nog onontdekte kwaliteiten, kwaliteiten die je nog niet erkent in zichzelf. Ook het creatief zijn is een kwaliteit die mag gaan ontdekken. En dat begint met het erkennen dat je het hebt.

Belemmerende gedachten

Je blokkeert je creativiteit als je bang bent dat een ander het niet mooi of goed vind. Vanuit je hart je creativiteit neerzetten bereikt altijd de mensen om je heen. Natuurlijk vind niet iedereen het even mooi of even goed wat jij doet, dat kan ook niet. Er zijn heel veel verschillende mensen met evenzoveel verschillende smaken, die kan je niet allemaal tevreden stellen.

Scheppingskracht

Een synoniem van creativiteit is scheppingskracht en alles wat jij als nieuw hebt verzonnen heb je zelf geschapen. Ook als je bijvoorbeeld goed bent in het steeds verzinnen van iets leuks doen met je kinderen. Je hebt iets nieuws geschapen als je een leuk cadeau voor iemand hebt verzonnen. Je bent met schepping bezig als je ziet wat er op je werk anders zou kunnen. Je ben al bezig met creatief zijn als je tijdens een wandeling steeds iets moois ziet en daar een ander op attendeert.

En zo zijn er heel veel uitingsvormen van creativiteit, welke heb jij?

“Creatief leven herken je aan zijn gevarieerdheid: het levert steeds onbekende resultaten op die niet te voorzien waren.” (D. H. Lawrence)


Reacties

Er zijn 18 reacties op deze blog.

Josee op maandag 13 februari 2017 07:19
Een keer per jaar ben ik heel creatief, dan maak ik mijn eigen kerstkaarten. Dat vind ik heel leuk om te doen en dan neem ik me voor om vaker bezig te zijn met knutselen, plakken en kleuren. Het komt er alleen niet van.
Lex Fauser op maandag 13 februari 2017 21:37
Mijn creativiteit zit hem in goed kunnen acteren en regisseren. Ook goed verhalen kunnen fantaseren en vertellen en schrijven. Ook heb ik een goede verbeelding en kan ik goed inleven in anderen. Daarbij ben ik ook goed in diverse sporten maar of dat als creatief wordt gezien weet ik niet.
Kristel op woensdag 15 februari 2017 12:59
Dit zijn toch allemaal creatieve bezigheden wat je opsomt Geweldig , je kan er alleen maar van genieten , volhouden Xxx
Hetty Didden op dinsdag 14 februari 2017 08:27
Ik ben Hetty 63 jaar Ik en een heel creatief mens op gebied van kunst op allerlei manieren. Schilderen beelhouwen in de breedste zin van het woord. Tekenen. Ik probeer alles. Alleen is dit alles op een laag pitje komen staan door een depresdie en een heel moeilijke situatie in mijn gezin maar ik blijf toch bezich zodat ik later weer heerlijk door kan gaan. Het helpt mij door de moeilijke tijd heen
Ineke Snelleman op woensdag 15 februari 2017 16:41
Fijn dat het helpt Hetty, lekker in je eigen tempo door blijven gaan en vooral ervan blijven genieten.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:30
199 Woorden over