Meteen naar reacties
welk-woord-hsp-hooggevoelig-hoogsensitief

Zijn er woorden te geven aan een HSPer, is het makkelijk om een hoogsensitief mens te beschrijven, kan je hooggevoeligheid in een paar woorden kenbaar maken?

Ik merk steeds vaker dat er veel overeenkomsten zijn onder de HSPers en ook net zo veel verschillen. Zo zie ik regelmatig dat hierdoor hoogsensitieve mensen in de war raken en niet meer goed weten of ze een HSPer zijn.

Ik zal een paar woorden onder de loep nemen die vaak aan het hoogsensitief zijn worden toegeschreven.

Woorden voor HSP

Prikkelgevoelig

Een HSPer kan gevoelig zijn voor veel dingen uit de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld aan geluiden, mensenmassa’s, lichten. Dit is een iets wat voor veel hooggevoelige mensen steeds weer voor onrust en moeheid kan zorgen.

Als je als HSPer meer en meer je eigen innerlijke rust hebt gevonden, kan je ook steeds beter tegen de prikkels om je heen. Je hebt geleerd om meer bij jezelf te blijven zodat je er minder last van hebt. Prikkelgevoeligheid heeft dus te maken met de mate waarin je op het moment van de prikkels goed bij jezelf kan blijven.

Behoedzaam

Een HSPer kan heel voorzichtig de wereld in stappen, steeds bedacht op wat er kan gebeuren. Een hoogsensitief mens kan ook behoedzaam zijn om dat hij/zij rekening houdt met anderen. Zo zet je voorzichtig je stappen in de wereld, soms op een manier alsof je bang bent er te mogen zijn.

Een HSPer die heeft geleerd om er gewoon te kunnen zijn, zet met vertrouwen de stappen in de wereld. Je weet dat je heus wel voorzichtig bent, ook als je jezelf echt mag laten zien.

Creatief

Er zijn echt heel veel mogelijkheden om creatief te zijn. Creatief zijn heeft ook te maken over het kunnen verzinnen van iets nieuws, om te zien wat er nodig is en daar op in te kunnen spelen.

Het is fijn als je weet wat jouw creatief talent is, dan kan het ook echt in de wereld zetten. Een HSPer heeft mogelijkheden genoeg om creativiteit uit te dragen. Heb je de jouwe al gevonden?

Kwetsbaar

Vaak wordt gedacht dat een HSPer heel kwetsbaar is. Het leven kan soms heel kwetsend zijn voor een hoogsensitief mens. Een HSPer is juist heel krachtig! Vanuit je kracht kan je het ook aan om jezelf niet meer zo te laten kwetsen.

Vanuit je kracht weet en voel je dat jezelf de regie over je eigen gekwetste gevoelens kunt hebben.

Diepgang

Voor een HSPer is het belangrijk om diepgang te ervaren. Je houdt ervan om zinnige gesprekken te hebben. Voor iedereen heeft deze diepgang een andere betekenis, elk mens heeft op een andere manier behoefte aan diepgang. Ook de HSPers kunnen hierin verschillen. Zo praat de één liever over het milieu, de ander over dierenwelzijn en weer een ander over het geloof.

“Als ik maar genoeg woorden gebruik, zit de waarheid er vanzelf tussen.” (Freek de Jonge)

Welk woord wil jij graag in de lijst opnemen?


Reacties

Er zijn 8 reacties op deze blog.

Marjo Rijkers op donderdag 05 juli 2018 11:35
Hoog verantwoordelijkheidsgevoel!
Ineke Snelleman op donderdag 05 juli 2018 14:09
Dank je voor je bijdrage Marjo Een hoog verantwoordelijksgevoel is iets wat een HSPer kan hebben vanuit het invoelen wat een ander nodig heeft. Je bent echter nooit verantwoordelijk voor een ander zijn gevoelens, emoties of goed voelen. Elk mens is verantwoordelijk voor zichzelf. Behalve natuurlijk kleine kinderen en mensen die echt niet voor zichzelf kunnen zorgen.
Janneke op donderdag 05 juli 2018 16:15
Verlangen, verbinding
Ineke Snelleman op zondag 08 juli 2018 10:02
Deze woorden zijn mooi Janneke.
Bea op vrijdag 06 juli 2018 16:03
Om heel eerlijk te zijn: geen idee

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:33
199 Woorden over