Meteen naar reacties
last-dragen-ander-familieopstelling-hsp-hoogsensitief-hooggevoelig

Heb je het gevoel dat je de lasten van een ander draagt? Dat kan komen omdat je als kind onbewust een last van iemand uit je familiesysteem hebt gedragen. Meestal van één van de ouders.

Kinderen doen alles voor hun ouders, geheel onbewust en ook vanuit een diep kinderlijke liefde voor die ouders. Het is ook mogelijk dat je de last van iemand van generaties terug op je schouders hebben genomen.

Vele volwassene dragen nog steeds die lasten bij zich, je blijft nu eenmaal een kind van je ouders.

Hoogsensitief kind en lasten dragen

Als hoogsensitief kind heb je het altijd zo goed gevoelt, papa en/of mama waren niet echt gelukkig. Er was iets wat als een last bij je ouders hoorde, je voelde het en je wilde het op je eigen schouders nemen. Als jij het op je ging nemen, dan zou het allemaal wel goed komen.

Je voelde dat er ergens iets speelde, ook al kon je het niet benoemen. Je wist niet dat er misschien al generaties eerder gebeurtenissen hadden gespeeld die een grote impact hadden op het hele familiesysteem.

Dit soort lasten

Er zijn verschillende soorten lasten die doorgegeven kunnen worden, bijvoorbeeld:

  • Verdriet om gestorven kind(eren)
  • Oorlogstrauma
  • Geheimen
  • Buitengesloten familieleden
  • Geweld
  • Misbruik

Nu ben je volwassen

Als volwassene draag je nog steeds al die lasten bij je en je weet helemaal niet dat je dit aan het doen bent. Je merkt alleen maar dat je in het leven steeds tegen een bepaald probleem aanloopt. Je merkt dat je niet voluit kunt zijn die je echt wilt zijn. Je kunt een zwaarte op je schouders voelen, letterlijk gebukt gaan onder een last.

Door het dragen van deze last kan het zijn dat jij je bijvoorbeeld niet echt erbij voelt horen. Het kan zijn dat jij het gevoel hebt niet goed te kunnen functioneren. De last kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat jij je niet echt aan partner kunt binden.

Loyaliteit

Je bent als volwassene nog steeds loyaal aan je ouders, je kunt nu eenmaal niet anders, ook al denk je van wel. Zelfs als je verdriet, boosheid of afwijzing richting je ouders voelt, diep van binnen is je ziel altijd verbonden met je ouders, met hun ziel.

Als hoogsensitief mens kan je erg verward raken, je voelt van alles en dit komt nu eenmaal ook diep en intens bij je binnen. Je weet echter niet waar al die intense gevoelens vandaan komen.

Allemaal emotionele lasten

Deze emotionele lasten van je ouders kan en hoef je helemaal niet te dragen. Daar mogen ze zelf voor zorgen. Het is iets anders als je even iemand moet zorgen die bijvoorbeeld ziek is. Dan draag je een steentje bij op de manier die jij kunt doen. De emotionele lasten over de ziekte mag jij helemaal bij de ander laten.

Dit kan je doen

Je kunt overwegen om een familieopstelling te gaan doen. Tijdens een opstelling is het mogelijk dat je in de gaten krijgt wiens lasten je nog aan het dragen bent. Als je weet bij wie de last hoort, kan je de last ook daar laten. Met grote liefde voor de persoon waar de last bij hoort, kan jij het loslaten.

Tijdens een opstelling voelt je ziel dat er beweging mogelijk is waardoor het mogelijk wordt om de last daar te laten waar die hoort.

Jij hoeft niet te blijven rondlopen met het gevoel dat je een last met je meedraagt. Als de last is gezien en zijn plek heeft gekregen, is dit heel helpend. Niet alleen voor jou, ook je hele familiesysteem heeft hier profijt van.

"Als je de problemen uit het verleden niet oplost, sleep je ze later als een loden last mee." (Adriaan van Dis)

Workshop familieopstellingen

Ik geef regelmatig een workshop familieopstellingen. Op de website familieopstellen.nl, kan je hier meer over lezen. Ook kan je jezelf daar aanmelden om mee te doen. ( je wordt doorgelinkt naar een andere website)


Reacties

Er zijn 2 reacties op deze blog.

Janneke op woensdag 31 januari 2018 18:12
O, wat herken ik dit allemaal. Ik zou heel graag een keertje mee willen doen met een familieopstelling. Geef je het ook nog op een andere datum, helaas kan ik de data die op de website staan niet.
Ineke Snelleman op donderdag 08 februari 2018 12:15
Er komen zeker nog meer data, zodra ik ze weet zet ik ze op mijn website.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:03
199 Woorden over