Meteen naar reacties
uniek-3

Als je net hebt ontdekt hoogsensitief te zijn kan het verwarrend voor je zijn, zeker als je niet alles herkent wat er wordt beschreven over jouw karaktereigenschap. Ik ontmoet mensen die hierdoor onzeker worden over het HSPer zijn.

Ik spreek mensen die andere HSPers ontmoeten die totaal niet op hun lijken. Soms gaan ze hierdoor twijfelen over het hoogsensitief zijn van hun medemens. Is hier een verklaring voor?

Jij bent jij

Ieder mens is anders, jij bent uniek. Zoals jij is er geen ander, er zijn mensen die wat op je lijken. Ook al lijkt iemand op je, die ander is ook helemaal uniek.

Dit maakt je een HSPer

Jij bent een HSPer als je prikkels diep intens verwerkt, dit is het kenmerk van hoogsensitiviteit. Emoties worden intens ervaren, prikkels komen intens binnen. Je kunt intens geroerd worden door je omgeving. Jouw karaktereigenschap maakt dat je een intense prikkelverwerking hebt, intens de prikkels beleeft.

Je bent nog veel meer

Bovenstaand is een heel belangrijk onderdeel van hoe jij als HSPer bent. Bovenstaand maakt van jou een hoogsensitief mens. Het is alleen niet het enige onderdeel wat jou vormt tot de complete mens. Iedereen heeft nog veel meer karaktertrekken en eigenschappen. Natuurlijk herken je veel van je HSP zijn in andere HSPers, en je herkent net zo veel niet in andere hooggevoelige mensen.

Ik ken echt heel veel hoogsensitieve mensen, ze zijn allemaal verschillend. Gelukkig maar anders wordt het wel heel erg saai in de wereld. Het is toch heerlijk om mensen te zien die anders zijn dan je zelf bent en toch ook een heel mooi herkenningspunt hebben. Als HSPer heb je gelukkig ook het talent om begrip te tonen, met begrip zie je de ander als een prachtig mens. Elk mens mooi, niet hetzelfde in de uiting van het hoogsensitief zijn, wel waardevol.

“Om te begrijpen moet je op elkaar gelijken, maar om lief te hebben moet je wat verschillen.” (Paul Geraldy)

Ik heb een vriendin (een echte HSPer) die het helemaal geweldig vind om in een stad allemaal kledingwinkeltjes af te struinen. Met mij erbij hoeft ze dat echt niet te doen, want daar vind ik dus helemaal niets aan. Ik vind het heerlijk om lange wandelingen te maken in de natuur, daar houdt zij weer helemaal niet van. Wat wij gemeenschappelijk hebben is dat we graag praten over diepzinnige onderwerpen. Met een lekker kop thee (of glaasje wijn) kunnen we dan praten over alles wat ons bezighoudt. En we accepteren elkaars tegenstrijdigheden.

“In dat wat mensen het meest gemeen hebben, komen hun verschillen het scherpst tot uiting.” (Blaise Cendrars)

Ken jij HSPers die anders zijn dan jij bent?


Reacties

Er is 1 reactie op deze blog.

Saskia op dinsdag 14 maart 2017 15:57
Mijn vriendin is net als ik HSP en ook in veel dingen anders. Ik denk dat zij meer een HSS is want ze heeft een hele verre reis gemaakt: in haar eentje. Dat zou ik nooit durven.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 12:27
199 Woorden over