Meteen naar reacties
mond-vrouw

Praat jij veel, of ben jij het zwijgzame type? Van hoogsensitieve mensen wordt vaak gezegd dat ze niet veel zeggen, de stille types die op de achtergrond blijven. Klopt dit wel altijd?

Een HSPer kijkt vaak liever de kat uit de boom voordat hij of zij zich wat meer laat zien. Ook in groepen mensen, of tijdens een verjaardag. Dan kan het voorkomen dat je jezelf als sensititief mens niet meteen laat zien aan iedereen.

Praten of zwijgen

Er zijn ook hoogsensitieve mensen die wel het hoogste woord voeren. Vaak als ze zich ergens op hun gemak voelen of als er gesproken kan worden over voor hun interessante onderwerpen.

HSPers onder elkaar

Ik zie regelmatig HSPer heel geanimeerd met elkaar praten, dat is dan tijdens de maandelijkse bijeenkomsten die ik organiseer. Dan vind ik het heel mooi om te luisteren en te delen in alles wat er ter sprake komt. Als een hoogsensitief mens zich dan erg veilig voelt in de groep kunnen er echt diepgaande gesprekken ontstaan.

Ook in deze bijeenkomsten zie ik HSPers die daar ook de kat graag uit de boom kijken, liever luisteren dan praten. En natuurlijk is dat helemaal geaccepteerd door de andere groepsleden, want zij snappen hoe het voor je is.

"Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten." (Confucius)

Je hebt behoefte aan praten

Als je de behoefte hebt om meer te zeggen, bijvoorbeeld tijdens een feestje, kijk dan eens of je contact kan maken met één persoon op dit feestje. Ga dan tegen deze persoon iets zeggen en het mag best over koetjes en kalfjes gaan in het begin. Je kunt beginnen over hoe je de persoon die het feest organiseert kent en dan vragen wat voor relatie hij/zij heeft met de gastvrouw of gastheer.

Je wilt en durft niet

Als je behoefte hebt aan een praatje en je durft echt niemand aan te spreken kan je misschien lekker ergens gaan zitten en gewoon observeren. Je bekijkt de mensen om je heen, misschien kan je er mooie verhalen bij verzinnen. ‘Goh, wat een mooi vest heeft die vrouw aan, zal ze het vaak dragen? Vast wel en dan voelt ze zich heel blij erin, ik zal me ook blij voelen in zo’n vest. Wat zal ik allemaal doen als ik dat vest had en hoe zal ik me voelen? Heeft ze het misschien cadeau gekregen, zeker van iemand die haar erg aardig vindt’. Gebruik je fantasie die je van nature al zo goed hebt om een leuke tijd te hebben zonder dat je moet praten. Terwijl je zo zit te fantaseren, krijg je een mooie uitdrukking op je gezicht. De mensen om je heen vinden jou er dan prachtig uitzien. Misschien komt er dan iemand naar jou toe om een praatje te beginnen. Geniet hier dan van!

Geen behoefte

Mocht je geen behoefte hebben aan een praatje, kan je bovenstaande ook doen. Komt er dan iemand op je af, lach je vriendelijk, je excuseert jezelf en gaat iets te drinken halen, of even naar het toilet.

Wel behoefte maar...

Misschien ben jij wel een echte kletsmajoor en houdt je alleen maar van onderwerpen die ertoe doen, net zoals de meeste HSPers. Dat kan ervoor zorgen dat je op een feestje wat vaker je mond houdt dan je misschien zou willen. Misschien vind je het dan ook helemaal niet zo leuk op dat feestje.

Luister naar jezelf

Wat je behoefte ook is: luister goed naar jezelf en doe waar jij je prettig bij voelt. Je hoeft je niet aan te passen aan een ander. Ben je zwijgzaam, oké, wil je praten ook goed. Wil je liever niet ergens naar toe, blijf dan thuis. Ben je ergens en je wilt weg, doe dat dan. Leg uit dat jij graag naar huis wilt, bijvoorbeeld omdat je rust zoekt.

Wat je ook doet, er zullen altijd mensen zijn die er een mening over hebben, dus kan je maar beter gewoon doen wat goed voor je voelt.

"Eigenlijk praten we alleen tegen onszelf, maar soms praten wij luid genoeg zodat anderen ons kunnen horen." (Kahlil Gibran)

Ben jij een zwijgende of pratende HSPer? Of wil jij misschien wat meer gaan praten?


Reacties

Er zijn 17 reacties op deze blog.

Ineke Snelleman op vrijdag 03 maart 2017 14:55
Een mens is een vat vol tegenstellingen Roxana, daarin ben jij dus heel normaal. Ik kan me wel voorstellen dat het verwarrend voor je is. Heb je misschien behoefte aan begrip van de andere, waardoor je te veel van jezelf bloot geeft? Het is voor jou handig om eerst wat meer af te gaan tasten en dan meer open te zijn.
Femke op donderdag 02 maart 2017 12:31
Ik ben allebei. Ik praat graag maar als ik in een onbekende omgeving ben dan ben ik juist heel rustig. Of bij vergaderingen op mijn werk, dan luister ik liever, zeker bij bepaalde collega's die zichzelf graag horen praten.

Reageer op deze blog

zondag 09 mei 2021 03:21
199 Woorden over