Meteen naar reacties
High-Sensation-Seeker-HSS-HSP-hoogsensitief

Van alle mensen (en dieren) is 15 tot 20 procent hoogsensitief. Van alle HSPers is ongeveer 70 % een rustzoeker en 30 % een sensatiezoeker. Als je een sensatiezoeker bent wordt dit op zijn Engels een High Sensation Seeker genoemd (HSS).

Als je hoogsensitief bent behoor je al tot een minderheidsgroep, jij behoort als HSSer van de minderheidsgroep ook nog tot de minderheid. Dit kan behoorlijk verwarrend voor je zijn en je kunt je hierdoor erg onbegrepen voelen.

High Sensation Seeker

Mogelijke herkenningspunten voor jou:

Je houdt van spanning en avontuur, je bent gericht op uitdagingen. Je bent meer extravert gericht en hebt ook vaak mensen om je heen.

Je houdt ervan om erop te trekken, nieuwe plekken te zien. Als kind vond je het misschien fijn om ergens te gaan logeren om op kamp te gaan. Je vind het gemakkelijk om contact te maken met mensen en anderen vinden je toegankelijk.

Je vindt het misschien heerlijk om uit te gaan en het nachtleven te verkennen. Je houdt ervan om bepaalde risico’s te nemen.

Verwarrend

Naast al die uitdagingen die je graag hebt, voel je ook een grote behoefte om je af en toe terug te trekken.

Je hebt soms het gevoel dat je prikkels nodig hebt om het leven niet saai te vinden. En dan ineens wordt het je teveel.

Je wilt graag mensen om je heen, je hebt ze nodig en er zijn momenten dat je gewoon alleen wilt zijn.

Je kunt continue het gevoel hebben dat je met één voet op het gaspedaal zit en met de andere op de rem.

Mensen zien in jou geen HSPer omdat je niet voor 100 procent voldoet aan het beeld wat mensen hiervan hebben.

Je durft jezelf geen HSPer meer te noemen, je begrijpt jezelf niet.

Je eigenschap begrijpen

HSP is een eigenschap, door deze eigenschap ervaar je indrukken intens.

HSS is een HSPer die meer sensatie nodig heeft. Je gaat je vervelen als je niet genoeg prikkels krijgt. Jouw HSP zijn maakt dat je ook behoefte hebt aan rust en afzondering.

Jezelf gaan zijn

Jij bent nu eenmaal iemand die het nodig heeft om spanning aan te gaan. Jij hebt het nodig om bepaalde risico’s te nemen. Jij hebt het ook nodig om je af en toe terug te trekken en je af te zonderen. Je bent een HSPer die ook nog eens een HSSer is.

“De tijd kwam dat het risico om een hermetisch gesloten bloemknop te blijven oneindig veel pijnlijker werd dan het risico om tot bloei te komen.” (Anais Nin)

Ben jij een HSSer?


Reacties

Er zijn 5 reacties op deze blog.

Lex Fauser op dinsdag 29 augustus 2017 02:29
Beste Ineke, Of ik een echte HSS-er ben, dat weet ik nog niet en ben er nog niet bewust mee bezig. Mogelijk beiden: een HSS-er en het tegenovergestelde ervan. Als dat ook mogelijk is? Zo houd ik idd van uitdagingen aangaan en datmet name op sport gebied! En DAT ondanks of mogelijk wel juist dankzij mijn 2 chronische ziekten! Uiteraard DIT wel op een realistische manier tov mijn fysieke en psychische belasting en dito situatie en mijn leeftijd al van bijna 54 jaar. Dit gaat uitstekend en vind ik echt kicken en geeft mij echt een boost zelfvertrouwen en fysieke en psychische kracht!! Aan de andere kant houd ik absoluut niet van en kan ik absoluut niet tegen negatieve prikkels en stress en kan me DAT letterlijk ziek maken! En houd ik echt van letterlijke en innerlijke rust! En heb ik dat laaste ook broodnodig! Dus ik doe ze beiden: aan de ene kant steeds de uitdagingen aangaan om mijn sporten te verbeteren en te versterken! DIT dmv zo veel mogelijk trainen in mijn 3 sporten (voetballen in en met een G-team: speciaal voor volwassenen met diverse beperkingen, fietsen en fitnessen mbv mijn fysiotherapeut!), en ook bijvoorbeeld een nieuw sport leren: leren hardlopen. En aan de andere kant regelmatig de letterlijke en innerlijke rust opzoeken en zorgen voor zo min mogelijk stress en negatieve prikkels! De vraag die ik voor jou nu heb is: wat is het tegenovergestelde van een HSS-er? En kun je ze beiden zijn, zoals ik dat van mezelf zie? Hoor graag jouw antwoorden op mijn bovenstaande vragen? Bvd! Met vriendelijke groet, Lex Fauser.
Ineke Snelleman op dinsdag 29 augustus 2017 11:06
Het tegenovergestelde van een HSSer is een rustzoeker. Iemand die juist geen opwindende dingen opzoekt. Niemand is echt 100% het een of ander, daarom kan je wel herkenning vinden in beiden. HSPers houden over het algemeen meer van rust zoeken dan van sensatie of spanning opzoeken. Het kenmerk van HSP zijn is dingen diep verwerken en daar tijd voor nodig hebben.
Adire op dinsdag 29 augustus 2017 10:24
Hallo Ineke, Wat herkenbaar voor mij? Soms wil ik alleen maar rust, maar op z'n tijd heb ik uitdagingen nodig. Soms vraag ik mezelf af waar ik nu weer aan begonnen ben, maar inderdaad, het is de uitdaging die ik met regelmaat nodig heb om niet in te dutten!
Ineke Snelleman op dinsdag 29 augustus 2017 11:07
En van die uitdagingen kan je waarschijnlijk ook heel erg genieten als HSP zijnde.
mark op woensdag 30 augustus 2017 13:13
Ik heb al snel te veel last van prikkels. Ook dingen waar ik geen vat op heb, of onbekende omgevingen/mensen vind ik lastig om mee om te gaan. Heb ook al heel mijn leven last van paniekaanvallen, afgelopen januari aan de bel getrokken. Nu loop ik bij een psycholoog.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 13:05
199 Woorden over