Meteen naar reacties
aardig

Een HSPer kan goed aanvoelen wat iemand nodig heeft. Tevens heeft een hoogsensitief mens de behoefte om aardig gevonden te willen worden. En doordat je aanvoelt wat iemand wil, ga je jezelf daar misschien naar gedragen uit angst niet meer aardig te zijn, niet aardig gevonden te worden.

Je behoefte aan erkenning van die ander, zorgt ervoor dat je ook afhankelijk raakt van die ander, van de goedkeuring van die ander. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken of altijd juist die ene persoon naar de zin maken. Het zal dus zeker gebeuren dat je gekwetst raakt omdat die ander je even niet zo aardig vind als jij graag zou willen.

Vervelend gevoel

Je bent ineens helemaal niet zo lief in de ogen van die ander en dat geeft het innerlijke kindje in jou een heel vervelend gevoel. Ergens komt er dan een stemmetje naar boven: zie je wel: ze vinden me niet lief en niet leuk. Ik ben niet interessant en niet goed genoeg. Ze vinden me gewoon helemaal niet aardig.

Verontschuldigen

Misschien ga jij jezelf dan verontschuldigen voor je gedrag: ‘zo was het niet bedoeld hoor’.Je vind dit ook helemaal niet leuk om te doen. Je krijgt een onbestemd gevoel als je jezelf verontschuldigd want het is niet helemaal oprecht bedoeld. Je deed dit omdat je zo graag aardig gevonden wilt worden en dat was niet gelukt. Je bent zoals ze het ook wel eens noemen een echte pleaser. Dit allemaal vanuit de behoefte van een gekwetst kindje in je dat erkenning wil van de mensen om zich heen.

Verlangen

Het diepe innerlijke verlangen van een HSPer kan zijn om verbinding met de mensen om zich heen te voelen. Een verlangen naar liefde en misschien wel naar liefkozing van je sensitief zijn. De acceptatie van wie je vanuit je ziel bent: een hoogsensitief mens.

“Wanneer we het verlangen voelen om te worden geliefkoosd, begrijpen we de noodzaak om aardig te zijn.” (Alfred Bougeart)

Jezelf vergeten

Keer op keer ben je dan bezig met de mensen om je heen, richt jij je op andere mensen in plaats van op jezelf. Dit is een iets wat een hooggevoelig mens heel goed kan, zichzelf vergeten en daarvoor in de plaats kijken wat een ander nodig heeft. En je merkt keer op keer dat je niet krijgt wat je verlangt als je steeds maar lief doet om aardig gevonden te worden.

Het breekt op

Er komt een dag dat al het aardig zijn je op gaat breken, dan kan je in een depressie komen of in een burn-out. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten gaat krijgen en heel gestrest gaat worden.

Verandering komt

Als het je is opgebroken komt vaak het moment waarop iemand besluit om te gaan veranderen. Bij mij was het in ieder geval wel degelijk het moment om te stoppen met pleasen.

Als je stopt met er alles aan te doen om aardig gevonden te worden, kan het gebeuren dat er mensen zijn die jou ineens helemaal niet meer zo leuk vinden. En kunnen er dit soort reacties komen: “je was toch altijd zo meegaand, waarom stop je daar dan mee?” Er zullen mensen voor in de plaats komen die jou accepteren zoals je bent en niet zoals je jezelf voorgeeft te zijn.

Verschil

Belangrijk om je dit te realiseren:

  • Er is aardig zijn.
  • En er is aardig gevonden willen worden.

Het heel goed mogelijk om op een aardige manier aan te geven wat je nodig hebt. Dat is duidelijk voor de mensen om je heen en het is prettig voor jezelf.

Ben jij een pleaser?

“Een mens bezorgt zichzelf een boel ellende door zo graag aardig gevonden te willen worden.” (Miep Diekman)


Reacties

Er zijn 12 reacties op deze blog.

Kristel op dinsdag 07 februari 2017 09:19
Hallo Ineke en iedereen die dit leest Ook ik was en ben een pleaser , heb me altijd in alle bochten gewrongen om geen discussies of ruzies te hebben , dit is me zuur opgebroken in 2012 burn-out en gestopt met mijn werk niet omdat dat t probleem was voor mij , heb dit altijd met hart en ziel gedaan ( kinderopvang) maar omdat mijn partner dit allang niet meer zag zitten merk ik achteraf , , vanaf deze beslissing heb ik hem verteld dat ik nooit zo lange dagen nog zou werken ( ik werkte 50 a 69 uren per week ) omdat het volgens mijn gevoel toch nooit goed genoeg en voldoende was voor hem ( van mijn klanten nooit dit gevoel gehad / gekregen) dus weer dat pleaser gevoel / geen discussies meer errond Maar dan een andere job zoeken , ben bij hem in de zaak gaan werken , maar dit gevoel , niet te voldoen aan zijn wensen blijft mij achtervolgen , telkens de teleurstelling te moeten / kunnen aflezen op zijngezicht pfffff . Zit al een tijd te denken om dit leven op te geven en alleen verder te gaan , andere job zoeken en mezelf meer creatief bezig te houden , genieten van mijn omgeving ( veel mooie natuuur ) ik heb dertig jaar gezorgd voor iedereen alleen ben ik mezelf vergeten te verzorgen Ik lees hier toch ook wel mooie dingen , plezante hsp ervaringen , dus er is no hoop voor mij , denk ik dan Hopelijk tot snel
Ineke Snelleman op woensdag 08 februari 2017 07:33
Er zijn zeker heel veel mooie HSP momenten en eigenschappen. Het begint bij goed voor jezelf te gaan zorgen om ze gaan (h)erkennen.
Jolanda op dinsdag 07 februari 2017 12:07
Heel herkenbaar. Ik Heb in 2011 een burn out gekregen. Was altijd een pleaser. Ik heb er heel veel van geleerd en ontdekte toen pas dat ik hooggevoeilig ben. Het interreseerd me ook steeds minder hoe een ander over mij denkt. Maar het is soms nog een beetje een valkuil, omdat het toch onbewust in mijn systeem zit. Met vriendelijke groet, Jolanda
nard op dinsdag 07 februari 2017 13:33
Hoi Rein, Ik herken het proces waar je in hebt gezeten . Ik heb op mijn 16 al een depressie gehad. Momenteel ben ik 23 jaar en ben ik nog steeds zoekende. Ik ervaar gelukkig al veel positieve momenten, maar heb ook last van dingen die ik niet kan verklaren. Ook ik ben een pleaser geweest en deed veel voor andere , zonder dat ik daarbij zelf gelukkig of blij van werd .Ik zit nu in fase dat ik van mezelf wil gaan leren houden en mezelf accepteer zoals ik ben. groetjes van Nard
Ineke Snelleman op woensdag 08 februari 2017 07:34
Jij bent al een heel stuk op de goede weg.

Reageer op deze blog

woensdag 08 april 2020 06:21
199 Woorden over