Meteen naar reacties
aardig

Een HSPer kan goed aanvoelen wat iemand nodig heeft. Tevens heeft een hoogsensitief mens de behoefte om aardig gevonden te willen worden. En doordat je aanvoelt wat iemand wil, ga je jezelf daar misschien naar gedragen uit angst niet meer aardig te zijn, niet aardig gevonden te worden.

Je behoefte aan erkenning van die ander, zorgt ervoor dat je ook afhankelijk raakt van die ander, van de goedkeuring van die ander. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken of altijd juist die ene persoon naar de zin maken. Het zal dus zeker gebeuren dat je gekwetst raakt omdat die ander je even niet zo aardig vind als jij graag zou willen.

Vervelend gevoel

Je bent ineens helemaal niet zo lief in de ogen van die ander en dat geeft het innerlijke kindje in jou een heel vervelend gevoel. Ergens komt er dan een stemmetje naar boven: zie je wel: ze vinden me niet lief en niet leuk. Ik ben niet interessant en niet goed genoeg. Ze vinden me gewoon helemaal niet aardig.

Verontschuldigen

Misschien ga jij jezelf dan verontschuldigen voor je gedrag: ‘zo was het niet bedoeld hoor’.Je vind dit ook helemaal niet leuk om te doen. Je krijgt een onbestemd gevoel als je jezelf verontschuldigd want het is niet helemaal oprecht bedoeld. Je deed dit omdat je zo graag aardig gevonden wilt worden en dat was niet gelukt. Je bent zoals ze het ook wel eens noemen een echte pleaser. Dit allemaal vanuit de behoefte van een gekwetst kindje in je dat erkenning wil van de mensen om zich heen.

Verlangen

Het diepe innerlijke verlangen van een HSPer kan zijn om verbinding met de mensen om zich heen te voelen. Een verlangen naar liefde en misschien wel naar liefkozing van je sensitief zijn. De acceptatie van wie je vanuit je ziel bent: een hoogsensitief mens.

“Wanneer we het verlangen voelen om te worden geliefkoosd, begrijpen we de noodzaak om aardig te zijn.” (Alfred Bougeart)

Jezelf vergeten

Keer op keer ben je dan bezig met de mensen om je heen, richt jij je op andere mensen in plaats van op jezelf. Dit is een iets wat een hooggevoelig mens heel goed kan, zichzelf vergeten en daarvoor in de plaats kijken wat een ander nodig heeft. En je merkt keer op keer dat je niet krijgt wat je verlangt als je steeds maar lief doet om aardig gevonden te worden.

Het breekt op

Er komt een dag dat al het aardig zijn je op gaat breken, dan kan je in een depressie komen of in een burn-out. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten gaat krijgen en heel gestrest gaat worden.

Verandering komt

Als het je is opgebroken komt vaak het moment waarop iemand besluit om te gaan veranderen. Bij mij was het in ieder geval wel degelijk het moment om te stoppen met pleasen.

Als je stopt met er alles aan te doen om aardig gevonden te worden, kan het gebeuren dat er mensen zijn die jou ineens helemaal niet meer zo leuk vinden. En kunnen er dit soort reacties komen: “je was toch altijd zo meegaand, waarom stop je daar dan mee?” Er zullen mensen voor in de plaats komen die jou accepteren zoals je bent en niet zoals je jezelf voorgeeft te zijn.

Verschil

Belangrijk om je dit te realiseren:

  • Er is aardig zijn.
  • En er is aardig gevonden willen worden.

Het heel goed mogelijk om op een aardige manier aan te geven wat je nodig hebt. Dat is duidelijk voor de mensen om je heen en het is prettig voor jezelf.

Ben jij een pleaser?

“Een mens bezorgt zichzelf een boel ellende door zo graag aardig gevonden te willen worden.” (Miep Diekman)


Reacties

Er zijn 12 reacties op deze blog.

rein op dinsdag 07 februari 2017 20:18
Hallo Nard, knap hoor, zo jong nog en dat je nu al zover bent. Ik hoorde op de workshop bij Ineke een leuk liedje! Harry jekkens :ik hou van mij ? Groeten Rein
Ineke Snelleman op woensdag 08 februari 2017 07:35
Mooi ja, Harrie Jekkers met ik hou van mij. Op you tube kan je hem zien en beluisteren.

Reageer op deze blog

woensdag 08 april 2020 08:34
199 Woorden over