Meteen naar reacties
aardig

Een HSPer kan goed aanvoelen wat iemand nodig heeft. Tevens heeft een hoogsensitief mens de behoefte om aardig gevonden te willen worden. En doordat je aanvoelt wat iemand wil, ga je jezelf daar misschien naar gedragen uit angst niet meer aardig te zijn, niet aardig gevonden te worden.

Je behoefte aan erkenning van die ander, zorgt ervoor dat je ook afhankelijk raakt van die ander, van de goedkeuring van die ander. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken of altijd juist die ene persoon naar de zin maken. Het zal dus zeker gebeuren dat je gekwetst raakt omdat die ander je even niet zo aardig vind als jij graag zou willen.

Vervelend gevoel

Je bent ineens helemaal niet zo lief in de ogen van die ander en dat geeft het innerlijke kindje in jou een heel vervelend gevoel. Ergens komt er dan een stemmetje naar boven: zie je wel: ze vinden me niet lief en niet leuk. Ik ben niet interessant en niet goed genoeg. Ze vinden me gewoon helemaal niet aardig.

Verontschuldigen

Misschien ga jij jezelf dan verontschuldigen voor je gedrag: ‘zo was het niet bedoeld hoor’.Je vind dit ook helemaal niet leuk om te doen. Je krijgt een onbestemd gevoel als je jezelf verontschuldigd want het is niet helemaal oprecht bedoeld. Je deed dit omdat je zo graag aardig gevonden wilt worden en dat was niet gelukt. Je bent zoals ze het ook wel eens noemen een echte pleaser. Dit allemaal vanuit de behoefte van een gekwetst kindje in je dat erkenning wil van de mensen om zich heen.

Verlangen

Het diepe innerlijke verlangen van een HSPer kan zijn om verbinding met de mensen om zich heen te voelen. Een verlangen naar liefde en misschien wel naar liefkozing van je sensitief zijn. De acceptatie van wie je vanuit je ziel bent: een hoogsensitief mens.

“Wanneer we het verlangen voelen om te worden geliefkoosd, begrijpen we de noodzaak om aardig te zijn.” (Alfred Bougeart)

Jezelf vergeten

Keer op keer ben je dan bezig met de mensen om je heen, richt jij je op andere mensen in plaats van op jezelf. Dit is een iets wat een hooggevoelig mens heel goed kan, zichzelf vergeten en daarvoor in de plaats kijken wat een ander nodig heeft. En je merkt keer op keer dat je niet krijgt wat je verlangt als je steeds maar lief doet om aardig gevonden te worden.

Het breekt op

Er komt een dag dat al het aardig zijn je op gaat breken, dan kan je in een depressie komen of in een burn-out. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten gaat krijgen en heel gestrest gaat worden.

Verandering komt

Als het je is opgebroken komt vaak het moment waarop iemand besluit om te gaan veranderen. Bij mij was het in ieder geval wel degelijk het moment om te stoppen met pleasen.

Als je stopt met er alles aan te doen om aardig gevonden te worden, kan het gebeuren dat er mensen zijn die jou ineens helemaal niet meer zo leuk vinden. En kunnen er dit soort reacties komen: “je was toch altijd zo meegaand, waarom stop je daar dan mee?” Er zullen mensen voor in de plaats komen die jou accepteren zoals je bent en niet zoals je jezelf voorgeeft te zijn.

Verschil

Belangrijk om je dit te realiseren:

  • Er is aardig zijn.
  • En er is aardig gevonden willen worden.

Het heel goed mogelijk om op een aardige manier aan te geven wat je nodig hebt. Dat is duidelijk voor de mensen om je heen en het is prettig voor jezelf.

Ben jij een pleaser?

“Een mens bezorgt zichzelf een boel ellende door zo graag aardig gevonden te willen worden.” (Miep Diekman)


Reacties

Er zijn 12 reacties op deze blog.

Ria op maandag 06 februari 2017 20:32
Ik doe aardig en dan vinden ze me nog niet aardig. Vroeger veel gepest, misschien komt het daardoor dat ik altijd aardig wil zijn. Weet ook niet wat te doen dat mensen me aardiger gaan vinden.
Ineke Snelleman op dinsdag 07 februari 2017 08:00
Ria, gepest zijn kan nog heel lang doorwerken. Je hoeft helemaal niet aardig te doen om het aardig gevonden te worden. Mensen zullen hier een onbestemd gevoel bij hebben, want het komt vaak als onecht over. Gewoon lekker jezelf zijn, je mag het.
Astrid op maandag 06 februari 2017 20:54
Hallo Tinneke, de tijd dat ik aardig gevonden wilde worden ligt achter mij. Ik blijf mezelf en uniek in mijn soort met mijn licht en schaduwkanten maar een pleaser of wat dan ook ben ik niet meer. Ik wil leven en niet geleefd worden. Ik wil zijn wie ik werkelijk ben en waarbij ik me gelukkig voel. Het interesseert me tegenwoordig heel weinig nog wat een ander van me vindt. Ik heb de laatste jaren echt heel veel geleerd. Dit aan trainingen, kursussen en zelfstudie. Nu ben ik met voice dialoog bezig. Ik ben eindelijk wie ik echt wil zijn. Ik doe tegenwoordig alles waar ik blij van wordt. Ik ben een verkenner geworden en verleg mijn grenzen. Zeg maar uit mijn comfort zone gaan. En ik vind het heerlijk. Mensen die me niet meer dienen daar ga ik niet meer mee in gesprek en kan het makkelijk afsluiten. Vroeger had ik daar heel veel problemen mee om dat te kunnen doen. Ik wilde aardig gevonden worden. Nu interesseert het me werkelijk helemaal niets meer. Ik heb een paar echte vrienden om me heen en daar ben ik tevreden mee. Ik kan ook steeds beter problemen bij de ander laten maar ik ben er ook nog niet voor 100%. Ben nog met veel studie bezig. Maar ik sta wel beter in mijn leven omdat ik beter geaard ben en in mijn lichaam en geest zit. Momenteel moet iedereen even van me wijken omdat ik nu voor 100% voor mijn studie kies wat ik voorheen niet deed. Als ik ergens voor ga dan voor 100%. In maart ben ik klaar en dan kan ik weer andere dingen plannen. Maar nu kies ik echt voor mezelf momenteel en zonder me even van alles en iedereen af. Groetjes Astrid
Ineke Snelleman op dinsdag 07 februari 2017 07:58
Heel veel succes met je studie Astrid, je bent goed bezig.
Rein op dinsdag 07 februari 2017 07:06
Hallo Ineke, je hebt het goed gezien, ik wilde altijd aardig gevonden worden, geen ruzie krijgen. Nu ben ik aan het terugkomen van een depressie met allerlei angsten. En door oa de workshops gaat het steeds beter en voel ik me steeds meer opgewekt. Er zijn nog wat dingen die spelen omdat ik nog regelmatig wakker word. Maar een pleaser was ik wel, maar nu ben ik het eraf aan het schudden, en dat heeft ook zijn tijd nodig, mijn lichaam moet er nog aan wennen denk ik. Groeten Rein

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:24
199 Woorden over