Meteen naar reacties

Het is echt niet altijd gemakkelijk om te veranderen, het is echt niet altijd gemakkelijk om iets anders te doen dan je al jaren gewend bent om te doen.

Pas als je last krijgt van iets komt vaak de behoefte om te veranderen. Dan nog is het de kunst om in de gaten te krijgen wat je altijd gedaan hebt, want je weet vaak niet meer wat je nu eigenlijk doet, wat je doet zodat je een probleem creëert.

Als je blijft doen

Wist je al dat de meeste problemen die je in je leven ervaart komen omdat je blijft doen wat je altijd al deed?

Pijnlijke situatie

Je komt hierdoor vaak in pijnlijke situaties terecht en weet niet hoe eruit te komen. Keer op keer vraag je jezelf af hoe je uit deze situaties kunt komen.

Bijvoorbeeld de baan

Je hebt een drukke baan en jij bent steeds degene die werkzaamheden oppakt. Omdat je geen nee zegt en veel accepteert gaan je collega’s ervan uit dat dit voor jou een prima manier is om je werk te doen. Je laat steeds weer opnieuw aan je collega’s zien dat jij de baan wel aankan en dat jij alles op kan pakken.

Natuurlijk kan dit op een gegeven moment niet zo langer doorgaan. Je wilt graag veranderen en je zegt dat het voor jou allemaal te druk wordt.

Je gedrag laat echter iets heel anders zien, je blijft ja zeggen en blijft veel accepteren. Omdat jij blijft doen wat je altijd deed, zullen jou collega’s denken dat het wel meevalt met de drukte voor jou.

Bijvoorbeeld thuis

Thuis ben jij degene die veel doet, nog voordat iemand anders een klusje kan doen heb jij hem al gedaan. Je ziet misschien ook al voordat een ander ziet wat er gedaan moet worden.

Er komt een tijd dat het je gaat ergeren, dat je hoopt en wilt dat een ander (bijvoorbeeld je partner of kinderen) iets gaat doen. Je klaagt tegen hun dat jij alles altijd doet en dat je nu toch echt eens wilt dat iemand anders ook eens wat werk verzet.

Je krijgt een begripvol antwoord terug en er wordt beloofd dat er in het vervolg meegeholpen gaat worden.

Je bent niet duidelijk

De blijdschap duurt niet lang, het klusje wat jij al lang had gezien wordt niet opgepakt door je partner, je kinderen laten nog steeds alles rondslingeren.

Waarschijnlijk heb jij (net zoals in het verleden) niet gevraagd of iemand de klus wilt doen. Dat jij hem zag, betekend nog niet dat een ander hem al heeft opgemerkt. De kinderen ruimen nog steeds hun rotzooi niet op omdat zij het niet als rommel ervaren.

Zuchtend ga je het maar weer zelf doen waardoor je gezin denkt dat het allemaal wel meevalt met je. In plaats van dat nu eens echt duidelijk bent tegen de mensen om je heen, verval je in gedrag wat je al zo lang aan het doen bent.

Oud zeer

De meeste dingen die je in het heden als pijnlijk ervaart heb je jezelf aangeleerd in je jeugd. Misschien heb je als kind al vroeg in de gaten gehad wat je voor de mensen om je heen kon doen. Als kind heb je gezorgd dat in je familie goed ging, je hebt de behoeftes van een ander gevoelt en daar op in willen spelen.

Je hebt een keuze

Als je in de gaten krijgt wat je altijd hebt gedaan, kan je de keuze maken om het in het vervolg anders te doen. Toen ik het in de gaten kreeg heeft mij dat enorm geholpen. Ik had ineens de regie over mijn eigen leven in mijn handen.

Opstelling of therapie

Tijdens een opstelling of tijdens een therapiesessie kan je erachter komen wat je altijd heb gedaan. Je leren om in het vervolg dingen anders aan te pakken.

Het is werken aan jezelf en het is het zeker waard. Het is niet altijd gemakkelijk, je kunt wel iets veranderen. Als je iets hebt veranderd komt daar rust en ruimte voor in de plaats. Dat gun jij jezelf toch ook!

Als ik blijf kijken
zoals ik altijd heb gekeken
blijf ik denken
zoals ik altijd dacht.

 

Als ik blijf denken
zoals ik altijd heb gedacht
blijf ik geloven
zoals ik altijd heb geloofd.

 

Als ik blijf geloven
zoals ik altijd heb geloofd
blijf ik doen
zoals ik altijd heb gedaan.

 

Als ik blijf doen
zoals ik altijd heb gedaan
blijft mij overkomen
wat mij altijd overkwam.

 

Maar als ik mijn ogen sluit
en voel mijn ware zelf van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik steeds opnieuw beginnen.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op deze blog

maandag 30 januari 2023 11:52
199 Woorden over